Баница със зеле


Продукти: за тестото: 200 мл студена вода, 1 ч.л. сол, 1 с.л. олио или зехтин, 1 с.л. ябълков оцет, 1 голямо яйце и брашно колкото поеме за еластично тесто.
за плънката: 100 мл олио и една средно голяма кисела зелка нарязана на дребно.

Тестото се замесва гладко и еластично и се оставя да почине покрито с кърпа. През това време се задушава зелето в олиото и ако има нужда може да се добави сол на вкус. Аз никога не добавям.

Тестото се разделя на топчици от които се разточват тънки кори. Разпределя се плънката върху кора и се завива на рулце, което се навива на охлювче. поставя се в тава покрита с хартия за печене и по същия начин се процедира и с другите кори. като се увиват около първата на охлювче.

Поръсва се с няколко лъжици разтопено масло и се пече до зачервяване.
Като се изкара гореща се наръсва с малко вода и се покрива с кърпа.

Това е една от най-любимите ми баници. даже бих казала, че е на първо място. Вчера я направих, а вече няма и едно парченце :)

0 comments:

Публикуване на коментар