вторник, октомври 18, 2011
Тарт Татен с ябълки и грозде
рецептата от която почерпих идея е на Веси Казакова
Продукти: 4 ябълки, 130 г захар, 50-60 г масло, 1 бутер тесто (400 г), 2 шепи грозде
за сервиране: заквасена сметана, сладолед и пр. В случая аз имах Крем "Тирамису" на Д-р Йоткер и стана много приятно комбинирано със сладкиша.
Ябълките се обелват, почистват и нарязват на парчета, гроздето се нарязва на половинки и се почиства ако има семки. В тефлонов тиган се карамелизира захарта с маслото. Добавят се плодовете и се оставят за 15тина минути на слаб огън. Плодовете се изсипват във форма (20-22 см). От тестото се изрязва кръг с диаметъра на формата и се поставя отгоре върху плодовете. Набожда се с виличка. Пече се в предварително загрята фурна до зачервяване. Сладкишът се оставя малко да позастине и се обръща внимателно върху тортена чиния.
Може да се консумира и топъл и студен. Сервира се с топка сладолед, сметана или кремче.
Пица "Нещо като Маргарита"
Тази пица я правих доста отдавна, но забравих да я запиша. Имах останала една топка тесто в хладилника и я спретнах на тази апетитна пица.
Сосчето се прави от 1 настърган пресен домат, 2 ситно нарязани скилидки чесън, 1/2 малка глава червен лук (настърган), 1 ч.л. песто, 1 с.л. лютеница, мащерка, риган и зехтин.
Разпределя се соса върху тестото, отгоре се нареждат тънки резени домати и моцарела на филийки и се запича до зачервяване.
Плодова пита
Рецептата я прочетох в списание Кулинарен журнал (бр. 8/2011 - стр. 33). Автор е Радослава Неделчева. В оригинал е с ягоди, но тогава разполагах само с нектарини и малини и затова я направих така. Стана много вкусно, свежо и леко сладкишче и го препоръчвам горещо.
Продукти: 150 г масло, 6 белтъка и 3 жълтъка, 100 г пудра захар, сока и настърганата кора от 1 лимон, 100 г брашно, 125 г кристална захар, 500 г нектарини (нарязани на дребни кубчета) и малини
Маслото се разбива с миксера и към него се прибавят 3 жълтъка, пудрата захар, лимоновия сок, коричките, и брашното. Тестото се изсипва в намаслена форма и се запича докато се зачерви. През това време се сварява гъст сироп от кристалната захар и 1/2 ч.ч. вода и се оставя леко да се охлади. Белтъците се разбиват на гъст сняг като постепенно им се добавя захарния сироп.
Блатът се изважда от фурната, към белтъчената смес се добавят плодовете и се изсипва отгоре. Запича се докато порозовее.
Сладкиша се нарязва още топъл.