събота, декември 17, 2011
Кексчета с локум
Нещо пак имам проблеми с активността на линковете... Рецептата прочетох в този сайт -> http://www.ladyzone.bg/recepti/neshto-po-taka/story/29066136-Mafini_s_lokum.html
Правих мъфините за рожденния ден на малката ми братовчедка. Още не съм чула отзиви от нея, но по принцип харесва всичко което й направя :) И не спира да ми пише "И да не забравиш лятото да ми направиш онази торта локомотив от книгата" :)
Рецептата е много сполучлива.
Продукти: 1 яйце, 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.ч. захар, 1 кутия локум, ванилия, лимонова кора
Захарта и яйцето се разбиват на гъст крем. прибавят се киселото мляко и олиото. Брашното се пресява с бакпулвера и се добавят постепенно към мокрите съставки. Прибавят се подправките и накъсаният локум на дребни парченца. В тавичка за мъфини се подреждат хартиени формички или се намазнява и набрашнява и сместта се разпределя. Пекат се до зачервяване на 180 градуса и докато след като се прободат с клечка за зъби тя остане чиста без полепнало тесто. Може да се поръсят с пудра захар след като изстинат.
Триъгълни банички
Такива банички правя винаги когато ми останат няколко листа от готовите точени кори. Стават бързо и са много хрупкави и вкусни. У дома са на голяма почит.
Корите се разрязват на 3 ленти. За една баничка се използват 2-3 пласта кора. Намазват се с масло и се наръсват богато със сирене/кашкавал/топено сирене. Загъват се на триъгълник. Намазват се отгоре с малко масло и се запичат докато се зачервят. Още топли се намазват с още малко масло.
Аз ги пека във фурничката за сандвичи.
Лимонови маслени сладки
В празничното списание "Кулинарен журнал" имаше 5 варианта за сладки от едно тесто. Аз изпробвах засега основното - http://treli-kardia.blogspot.com/2011/12/blog-post.html и тези лимонови сладки.
Продукти: 1 ч.ч. ( 1 руло) охладено тесто за коледни сладки, кората от 1 лимон (в оригиналната рецепта е 1/2 но аз исках да ми е по ароматно), зелена сладкарска боя
За украсата: пудра захар, лимонов сок, захарни пръчици, украси, бонбони, цветна захар
Тестото се оставя за малко да се отпусне. Към него се добавят лимоновата кора и зелената сладкарска боя. Тестото се разделя на 20 парченца които се изтеглят на "гъсенички" и се оформят на "елхички" върху леко намаслена пекарска хартия. Пекат се до леко зачервяване на 180 градуса.
Пудрата захар се разбърква с малко лимонов сок докато стане гъста кашица. Сладките се украсяват с глазурата и след това със захарните фигурки. Оставят се да изсъхнат и се прибират в плътно затворена кутия.
Основно тесто за коледни сладки
Рецептата е от празничния брой на списание "Кулинарен журнал"
Продукти: (За 200 броя)2 ч.ч. меко масло, 1 ч.ч. захар, 1/4 ч.ч. подсладено кондензирано мляко, 1 ч.л. ванилия, 4 ч.ч. брашно, 1/8 ч.л. сол
Маслото се разбива на крем със захарта. Прибавят се кондензираното мляко и ванилията. Смесват се брашното и солта и се прибавят постепенно към мокрите съставки. Разбива се добре.
Тестото се разделя на 5 части. Всяка порция се оформя като руло с дължина 25 см и се увива във фолио.
Охладеното тесто се нарязва на филийки по 1/2 см и се подреждат върху пекарска хартия. отгоре се наръсват със захарни пръчици. Пекат се до леко зачервяване в загрята на 180 фурна.
* Тестото става доста меко и лепкаво и се работи трудно с него по мои наблюдения. Спазих рецептата точно.
** Сладките стават по вкусни след като престоят 2-3 дни в затворена кутия.