Тези страхотни кексчета видях в блога на Пепчо. Много вкусни :) Скоро ще ги направя пак 100%.
Продукти: 2 яйца, 3/4 ч.ч. захар, 100 мл олио, 180 мл прясно мляко, кората от 1 портокал и от една мандарина, сокът от 1 портокал и една мандарина (излезна около 100 мл), 1 пак. бакпулвер, 2 с.л. маково семе, 2 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 пак. ванилена захар, щипка сол, 1 шепа смлени лешници, 1 шепа натрошени на едро орехи.
Яйцата се разбиват заедно със захарта. Добавят се олиото на тънка струя, кората от портокал и мандарина, сока, прясното мляко, маковото семе и се разбива добре. Аз послушах съвета на Пепчо и разбърках с телена бъркалка. Към тази смес се прибавят сухите съставки предварително смесени в купа.
Разпределя се сместа във формите за мъфини в които са поставени хартиени формички. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Забита клечка в средата трябва да излезне чиста.
От сместа излизат повече от 12 мъфина. И при мен станаха 18. В половината смес прибавих лешниците и ги поръсих с натрошени орехи
четвъртък, ноември 15, 2012
Брауни със сушени плодове и крем с маскарпоне
И тези браунита правих за Димитровден. Станаха много вкусни.
за тестото: 3 яйца, 1/2 ч.ч. тъмно какао, 110 г брашно, 1/4 ч.л. бакпулвер, 1/4 ч.л. сол, ванилия, 1 пак 3 в 1 разтворено в 2 с.л. гореща вода, 5 с.л. меко масло, 1 и 1/2 ч.ч. кафява захар Мусковадо, 50 г сушени червени боровинки, една шепа годжи бери*, 3 цели сушени банана нарязани на парченца, шепа смляни лешници
за крема: 250 г маскарпоне, 5 с.л. кафява захар мусковадо, 20 г масло, 100 г черен шоколад
Първо се приготвя крема за да може да си постои в хладилника на спокойствие докато се пекат браунитата. Маскарпонето се разбърква със захарта внимателно. Шоколада и маслото се разтапят в микровълнова или на водна баня. Когато леко поизстине се добавя към маскарпонето и се разбърква добре. оставя се в хладилник да се охлади.
Сушените боровинки и годжи берито се накисват за 10-15 минути в студена вода колкото да омекнат.
Какаото, брашното, солта и бакпулвера се смесват. В отделен съд се разбива на крем размекнатото масло със захарта, добавят се яйцата, разтвореното кафе 3 в 1, ванилията и сухите съставки. Добавят се и изцедените боровинки и годжи бери, лешниците както и нарязаните сушени банани. Разбърква се добре. В тава за мъфини се нареждат хартиени формички и сместа се разпределя в тях.
Пече се в предварително загрята фурна на 120-30 градуса до готовност. Като се бодне в средата с клечка трябва да остава малко влажна. Оставят се да изстинат и след това се намазват с крема.
* годжи бери си взех просто да опитам защото бях чела, че е полезно. Много не ми хареса самостоятелно като вкус и затова реших да го добавям към разни сладкишчета.
за тестото: 3 яйца, 1/2 ч.ч. тъмно какао, 110 г брашно, 1/4 ч.л. бакпулвер, 1/4 ч.л. сол, ванилия, 1 пак 3 в 1 разтворено в 2 с.л. гореща вода, 5 с.л. меко масло, 1 и 1/2 ч.ч. кафява захар Мусковадо, 50 г сушени червени боровинки, една шепа годжи бери*, 3 цели сушени банана нарязани на парченца, шепа смляни лешници
за крема: 250 г маскарпоне, 5 с.л. кафява захар мусковадо, 20 г масло, 100 г черен шоколад
Първо се приготвя крема за да може да си постои в хладилника на спокойствие докато се пекат браунитата. Маскарпонето се разбърква със захарта внимателно. Шоколада и маслото се разтапят в микровълнова или на водна баня. Когато леко поизстине се добавя към маскарпонето и се разбърква добре. оставя се в хладилник да се охлади.
Сушените боровинки и годжи берито се накисват за 10-15 минути в студена вода колкото да омекнат.
Какаото, брашното, солта и бакпулвера се смесват. В отделен съд се разбива на крем размекнатото масло със захарта, добавят се яйцата, разтвореното кафе 3 в 1, ванилията и сухите съставки. Добавят се и изцедените боровинки и годжи бери, лешниците както и нарязаните сушени банани. Разбърква се добре. В тава за мъфини се нареждат хартиени формички и сместа се разпределя в тях.
Пече се в предварително загрята фурна на 120-30 градуса до готовност. Като се бодне в средата с клечка трябва да остава малко влажна. Оставят се да изстинат и след това се намазват с крема.
* годжи бери си взех просто да опитам защото бях чела, че е полезно. Много не ми хареса самостоятелно като вкус и затова реших да го добавям към разни сладкишчета.
Кекс с кисело мляко и какао
Този кекс правих за Димитровден. Хареса се вкъщи. Рецептата я видях тук
Продукти: 6 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 2/3 ч.ч. олио, 2 и 1/2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно, 1 пак. бакпулвер, кората от 1 портокал, 3 с.л. какао, 2 пак. ванилова захар
Яйцата се разбиват със захарта на гъст крем. Добавят се олиото на тънка струйка, портокаловата кора, киселото мляко. Накрая се прибавят сухите съставки (без какаото) и се разбива добре. В намаслена и набрашнена форма за кекс се изсипва половината смес. В останалата се добавя какаото и се изсипва върху бялата като с вилица леко се разбъркват за да стане шарена сместа. Пече се в предварително загрята на 190 градуса фурна до готовност. Клечка за зъби забита в кекса трябва да излезне чиста.
Продукти: 6 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 2/3 ч.ч. олио, 2 и 1/2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно, 1 пак. бакпулвер, кората от 1 портокал, 3 с.л. какао, 2 пак. ванилова захар
Яйцата се разбиват със захарта на гъст крем. Добавят се олиото на тънка струйка, портокаловата кора, киселото мляко. Накрая се прибавят сухите съставки (без какаото) и се разбива добре. В намаслена и набрашнена форма за кекс се изсипва половината смес. В останалата се добавя какаото и се изсипва върху бялата като с вилица леко се разбъркват за да стане шарена сместа. Пече се в предварително загрята на 190 градуса фурна до готовност. Клечка за зъби забита в кекса трябва да излезне чиста.