петък, януари 30, 2015

Крем с бисквити или бисквитена торта в чаша



Вчера исках да направя нещо сладичко, а ако може да не давам пари за продукти и се разрових в шкафа. Та този сладкиш е направен от нещата с които разполагах в момента. Стана много вкусен макар и простичък.

Продукти: за 4 порции: 500 мл прясно мляко +2-3 с.л., 1 пудинг ванилия (този път използвах на Д-р Йоткер), 100 г бял шоколад, 1 консерва дулсе де лече, 5-6 обикновени бисквити, ванилия, захар ако е необходимо (аз не съм слагала), 1 голям банан.

Пудингът се приготвя според указанията. Разделя се на две части. В едната се слага белият шоколад и се разбърква добре докато се разтвори напълно. прибавя се една ванилия. В другата част се прибавя дулсе де лече. Разбърква се докато се смесят добре.
В тази част с карамела (дулсе де лече) се натрошават на едро бисквитите. В 4 чашки се изсипва първо карамеления крем с бисквитите, слагат се резенчета банан и накрая ваниловия крем с белия шоколад. Оставя се да се охлади за няколко часа. Може да се поръси с шоколад преди сервиране, или сметана и пр. Аз поръсих с малко кафява захар.


Царевичен хляб със сирене и масло



Този хляб се получи след като не си преведох правилно една рецепта от гръцки език. И най-смешното е, че предната вечер преди да го направя търсих фино царевично брашно в 4 магазина докато намеря, а в крайна сметка изобщо не ми е трябвало. Усетих се, че съм направила грешка още след като видях тестото втасало. Изобщо не изглеждаше както очаквах, а и на пипане не беше това, което трябвапе да бъде. Но пък от маслото миришеше толкова вкусно. Маята също си беше свършила работата и тестото беше бухнало така хубаво. След като видях това се зачетох в рецептата и всъщност в нея си пишеше, че второто брашно не трябва да е царевично (пшенично, не царевично). Но няма значение, получи се много вкусен царевичен хляб, който си излапахме на обяд с голям кеф.

Продукти: 300 г брашно (пшенично, бяло), 300 г фино царевично брашно, 250 мл топло прясно мляко, 1 пакетче суха мая (или половин кубче прясна), 3 яйца, 125 г краве масло, около 300 г краве сирене, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол

Маята се разтваря с малко топло мляко и захарта и се оставя да шупне. Маслото се разтапя.
Брашното се пресява и се прави кладенче в средата. Меси се еластично тесто от брашното, 1 яйце и 1 жълтък, 3-4 с.л. разтопено масло, солта, и прясното мляко. Оставя се да втаса.

Сиренето се натрошава и се обърква с едно яйце.
Тестото се разделя на 4 части. Разточва се 1 топка на кора с диаметър около 25 см. Намазва се с масло и се поръсва със сирене. Разточва се втората топка тесто и се поставя върху наръсената със сирене, намазва се с масло и се наръсва със сирене. Така се процедира и с третата. Най-отгоре се поставя четвъртата кора, маже се с масло. Разточва се леко. реже се на ленти около 5 см. Всяка се усуква и се подреждат в тава. Намазва се отгоре с разбития жълтък. Оставя се за малко да довтаса. Пече се в загрята на 180 градуса фурна докато се зачерви.






Идеята е взета от тук. И понеже все пак съм му хвърлила око на този вкусен хляб ще го направя отново по оригиналната рецепта за да опитаме и нея.

Салата с айсберг и авокадо


От една година насам започнах да похапвам по-стабилно авокадо. Преди не ми харесваше в салатата защото го режех на парчета и някак ми идваше твърде "мазно". Чувствах се все едно ям бучици масло. Докато не реших да започна да го правя на пюре и всичко си дойде на мястото.

Продукти (за една порция, или две ако е като гарнитура): 1/4 салата айсберг, 2-3 домата "Рома", 1 добре узряло авокадо, 1/2 краставица (обелена и изчистена от семките), черен сусам за поръсване и сол на вкус.

Авокадото се намачква с вилица докато стане на гладичко пюре, осолява се на вкус.
Айсберга се накъсва на едри парчета, доматите и краставиците се добавят нарязани. Всичко се обърква заедно така, че авокадото да "полепне" добре по всички продукти. Поръсва се със сол и черен сусам.
Може и лимонче ако обичате. Аз не обичам кисело в салатата си.

събота, януари 24, 2015

Булгур с домати



Страхотно ястие, а с такава ужасна снимка, но какво да се прави... днес времето не е с мен. Навън е толкова мрачно и прихлупено. Очаквам всеки момент да завали. Поне ще се насладя на хапването.
Адаптирано от рецептата на Цвети.
По принцип си я правя в оригинал, но днес прибавих още нещо. Наскоро Цвети ми спомена, че е яла страхотен ориз с домати с дафинов лист и подбудена от това и любовта ми към дафиновия лист реших да сложа в булгура.

Продукти: 1 ч.ч. булгур, 300 мл доматен сок, 2 цели обелени домата (не много големи), половин червена и половин зелена чушка, 1 стрък праз лук, 2 ч.ч. вода, 3-4 листенца давинов лист (или 1-2 ако не искате да ви е толкова наситено), сол на вкус, олио

Лукът и чушките се нарязват на дребно и се задушават в олиото (може и зехтин). Прибавя се измития булгур и се разбърква добре за 1-2 минути. Прибавят се доматения сок и единия нарязан домат, водата, солта и дафиновите листчета. Котлона се намалява на най-ниска степен и се оставя да къкри под похлупак половин час без да се разбърква. Сервира се с другия нарязан на дребно домат отгоре.

Голяма вкусотия! Препоръчвам.
Освен, че рецептата е постна е и подходяща за ден варива на хората, които пазят 90-дневната диета.

понеделник, януари 19, 2015

Шпецле със сметана, гъби и кашкавал



Продукти: 250 г шпецле, 200 мл животинска готварска сметана, 20 г масло, 1 глава лук, 5-6 гъби, 100-150 г кашкавал, сол на вкус.

Шпецлето се сварява в подсолена вода и се отцежда.
В дълбок тиган се загрява маслото и в него се задуават ситно нарязания лук и гъбите нарязани на шайби. Когато са готови и сготвени се добавя сметаната, кашкавала(настърган, за да се разтвори по-бързо) и се оставят да покипят 2-3 минутки. Добавя се шпецлето и се обърква добре. Може да се сервира с гарнитура от любима салата.



петък, януари 16, 2015

Бобен пастет със сушени домати


Страхотен пастет. Никога не бях правила преди това. Рецептата е на Йоана. Хапнах върху черен хляб за обяд и беше много вкусно :)



Продукти: 1 консерва измит и отцеден бял боб (240 г), 1 скилидка чесън, 6-7 сушени домати в зехтин и 2 с.л. от зехтина от бурканчето, ако е необходимо сол на вкус

Чесънът се нарязва на дребно, доматите се нарязват на едро. Всичко се слага в чопъра (блендер) и се смила. Може да се използва и като основно хапване - намазано върху филийка или като предястие, гарнитура.

Бисквитена торта с бял шоколад и сладко от ягоди



Тази тортичка я направих за рождения ден на съпругът на мама, който е днес. Исках да направя бисквитена торта, но да не е само с един ванилов крем, ами малко по така. Хем да е бърза и лесна, хем не чак толкова обикновена.

Продукти: за крема: 1.5 л прясно мляко, 3 броя пудинг ванилия (аз използвах на Йотис), 9 с.л. кафява захар Демерара, 1 брой ванилова шушулка, 200 г бял шоколад
около 250-300 грама бисквити Petit Beurre, 1 бурканче (200 г) сладко от ягоди и портокали (или друго сладко по избор) - аз използвах това защото е леко киселичко
1 млечен шоколад за украса



Трите пакетчета пудинг се разтварят с 1 ч.ч. прясно мляко и захарта. Разбива се добре за да няма бучки. Шушулката ванилия се разполовява и остъргва и освен остърганата част в млякото се слага и шушулката за повече аромат. След като кипне млякото към него се добавя нишестената смес и се бърка непрекъснато с тел докато се сгъсти достатъчно. Към горещата смес се добавя нарязания на парчета бял шоколад и се разбърква до пълното му разтапяне. Отстраняват се шушулките.

Аз винаги слагам едно-две черпачета крем на дъното на тавичката за да стане по-сочна. Слагат се ред бисквити - ред крем - сладко и така докато свърши крема. Завършва се с дебел пласт крем. След като поизстине тортата отгоре се наръсва с фино нарязания/остърган млечен шоколад. Покрива се със свежо фолио и се оставя за една нощ в хладилника.

четвъртък, януари 15, 2015

Шоколадово бананови кексчета



Преди Нова година направих тези мъфинчета. Имах няколко омекващи банана и исках да ги направя на някакви по-различни кексчета. Обикновено си правя по тази рецепта опростявайки я малко (много често ги правя без пълнежа и хрупкавата поръска). Рецептата е от тук.

Продукти: 1 яйце, 175 г кафява захар Демерара, 200 г + 2 с.л. брашно, ванилия, 1/4 ч.л. канела, 3 пълни с.л. какао, 100 мл олио, 125 г заквасена сметана (по рецепта е кисело мляко, но имах само сметана и го замених с нея), 2 меки банана, 1 пак. бакпулвер, 1/2 ч.л. хлебна сода

Фурната се загрява на 180 градуса. Сухите съставки се смесват в купа. В друга купа се разбива яйцето със захарта. Добавят се олиото и сметаната и се разбърква добре. Двете смеси се обединяват и разбъркват добре. Добавят се бананите намачкани с вилица на пюре.
Разсипват се в намаслени и набрашнени форми за мъфини или се поставят хартиени формички. Пекат се до готовност - около 25 минути. (Проверява се дали са готови като в средата на кексче се забива клечка за зъби и трябва да излезне суха.

Когато поизстинат, но не напълно се наръсват с пудра захар.

*Снимката ми е доста ужасна, но беше малко набързо щракната в много мрачно време.



Пилешки лентички с китайско зеле и соев сос



Много вкусно ястие. Адаптирано от тук. В оригинал в рецептата има и пресен джинджифил, но аз не съм особено голям любител на вкуса на джинджифила, особено пък в солени ястия. Та го пропуснах. Моята лична забележка, но е и въпрос на вкус също е, че следващ път бих го направила с пържола от бут. Някак ми стана леко сухо така. Но пак си беше вкусно. Просто у дома предпочитаме месото от бутче и не сме особено големи фенове на бялото месо.



Продукти за две порции: 1 пилешки гърдички/ или месо от бутче (около 200-300 грама), 2 големи моркова, голяма глава кромид лук, половин глава китайско зеле, соев сос на вкус.

Пилешките гърдички се режат на лентички, лукът на полумесеци, морковите на не много големи парчета, китайското зеле се реже на широки ленти или се накъсва.

В силно загрят тиган се запържват лентичките месо до златисто (5-10 мин). Добавят се лукът и морковите и се задушават около 5 минути. Прибавя се китайското зеле и соевият сос, покриват се с капак и се оставят да се задушат на умерен огън за 10 минути.

Може да се сервира и с гарнитура от ориз. Бързо и вкусно ястие!

четвъртък, януари 01, 2015

Трюфели "Орео"



Реших първата ми вкусна публикация за тази година да са тези трюфелчета, които подготвих като подарък за приятели за да ни е сладка годината.



Продукти: 2 кутии бисквити "Орео" от по 176 г, 1 кутия натурално крема сирене "Филаделфия" - 175 г, 1 кафена чашка много фино смлени орехи, есенция ром
за глазурата: 200 г качествен млечен шоколад, 1-2 с.л. краве масло
украса по желание: фино смлени бисквитки орео, захарни фигурки, зрънца и т.н., кокосови стърготини, парче сушен плод и въобще каквото ви хрумне. Аз използвах захарни зрънца за да ги освежат.

Бисквитите се смилат в блендер/чопър фино. Изсипват се в купа и към тях се прибавят орехите, есенцията и крема сиренето. Омесва се лепкаво тесто и се оставя да стегне за 10-15 минути във фризера завито в свежо фолио.

Правят се топчета с влажни ръце с желаната големина. В случая ги правих с големина на по-малки орехи. Разтапя се шоколада с маслото на водна баня или в микровълнова фурна на ниска мощност. Бонбонките се потапят в шоколада и се редят върху хартия за печене. Поръсват се с избраната украса и се оставят на хладно да стегнат.

Честита Нова Година!



Честита Нова Година, приятели!
Пожелавам ви от сърце много здрава и усмивки в домовете ви! Нека 2015 година е много силна за всички ни, изпълнена с невероятни моменти, с много положителни емоции, уют, топлина и спокойствие!
Дано тази година всеки един от нас набелязал сбъдне желанията и мечтите си и постигне целите си!
Бъдете усмихнати!
Поздрави,
Галка





* Изображението е от тук.