понеделник, ноември 13, 2017

Орео трюфели с нутела


Наближават коледните празници. Е... има време още, но по това време на годината много хора вече започват да се подготвят психически и да правят планове за менюта, за сладкиши, дребни сладки и т.н.
Аз едва ли ще имам много време за да правя сладки както преди време, но все пак мисля да се отбележа с редовните меломакарона и курабиедес.
Мисля обаче да изпробвам и няколко нови рецепти за дребони сладки и бонбони и да споделя с вас.

Можете да видите стари предложения за бонбони или дребни сладки. Тук също.

А сега ще споделя с вас тези бързи трюфели. Правила съм подобни с крема сирене, към тези има една добавка от нутела. Супер бързи и се получават много вкусни. От сместа се получиха малко над 30.


 Продукти: 2 пакета бисквити Орео (26-8) бисквити, 150 г крема сирене, 2 пълни супени лъжици течен шоколад Нутела.

300 г разтопен на водна баня черен шоколад

 Бисквитите се смилат в блендер/чопър. В купа се смесват заедно с крема сиренето и течния шоколад докато стане лепкаво "тесто". Оставя се в хладилник да стегне за около половин час след което се оформят топчета. Аз ги правих по 15 грама бонбончето. Може и на око.
Подреждат се в тавичка едно до друго и се поставят във фризера за малко за да стегнат. По-удобно ще е при покриването с шоколад.

Шоколадът се разтапя на водна баня. Всяка бонбонка се пуска в купичката с разтопен шоколад и се отцежда с вилица. Подреждат се върху хартия за печене. отгоре се украсяват по желание със смлени бисквити или каквото решите. За да е по-празнично може да украсите със сушени плодове или с цветни и лъскави захарни фигурки. Оставете ги в хладилник докато стегне шоколада и след това може да ги подредите в кутия.


Бонбоните хем са доста непретенциозни откъм правене, хем са уникално вкусни. Ако не ви се "виси" в кухнята с часове и не ви се правят дребни сладки може да заложите на подобни сладости за празниците.







неделя, ноември 05, 2017

Чийзкейк без печене с бял шоколад и малини


Думите са излишни за този разкошен сладкиш. Малините придават свежа нотка сред нежния крем.


Продукти: (за 20 см форма) 300 г бисквити диджестив с млечен шоколад (аз използвах 200 грама диджестив и 100 грама едни тънки хрупкави бисквитки с бадеми), 70 г краве масло

за крема: 400 г крема сирене, 250 г маскарпоне, 200 г бял шоколад разтопен в малко животинска сметана, 200 мл сладкарска сметана за разбиване (използвах млечна на Президент), сокът и кората от 1 лимон, пудра захар на вкус
250-300 г пресни малини

150-200 г малини за гарниране





Аз нямам форма за торта с размер 20 см, затова използвах ринг. В тавичка сложих хартия за печене и отгоре заключих ринга на 20 см.

Бисквитите се смилат в чопър или както ви е удобно. Към тя се добавя разтопеното масло. Обърква се добре и се разстила в ринга. Може да се издигнат и ръбчета, но аз предпочетох да е без. Слага се в хладилника да стегне докато приготвяме крема.

В купа се разбиват на гладък крем крема сиренето и маскарпонето, добавят се разтопеният в малко сметана шоколад, сокъти кората от лимон и захарта на вкус. Накрая се добавя и разбитата сметана. Тя се обърква с другата смес с лъжица.

Изсипва се половината крем и се заглажда в ринга. отгоре се покрива с малини и се разпределя останалата част от крема. Подреждат се останалите малини и се прибира в хладилника за няколко часа. най-добре за цяла нощ.

Когато чийзкейка е готов с нож се прокарва по ръба на формата/ринга и се освобождава. Може да се премести в подходящ поднос.

Най-добре се реже парче със сгорещен нож (под гореща вода) и забърсан от водата.







четвъртък, ноември 02, 2017

Палачинки с ябълка и банан без брашно


Тези протеинови палачинки са чудесни за закуска. Правете ги малки, толкова големи, че да може да ги обърнете лесно със шпатула.

Продукти за 1 порция: (за мен беше достатъчно, но за мъж ще трябва да е двойна дозата със сигурност)
1 яйце, 1/2 ябълка, 1 банан, 1 с.л. фъстъчено масло, канела
за гарниране 1/2 ябълка и кленов сироп
кокосово масло за готвене



Разбива се яйцето, към него се добавя намачкания банан, нарязаната на дребно ябълка и фъстъченото масло и канелата. Загрява се тиган и се намазва с четка с кокосово масло. С лъжица се насипва от сместа, правят се малки палачинки. Пекат се от двете страни. Вкусни са и студени и топли. Сервират се заляти с малко кленов сироп и нарязани ябълки.

Или каквото решите. Много бързо решение за закуска, а и е чудесно за разнообразяване.