четвъртък, декември 28, 2017

Овесени сладки с ябълки и кленов сироп



Дойде ред за последната ми публикация за 2017 година. Отново нещо сладко. Човек наистина би си помислил, че у дома се храним само със сладкиши. Далеч не е така разбира се. В повечето случаи приготвям нещо по-обикновено за хапване или пък не се стига до снимки. Обещавам следващата година да ги редувам повече сладките и солените неща. :D

Искам да Ви пожелая весело посрещане на Новата година! Бъдете много щастливи и изпълнени с надежди за хубави емоции през 2018. Пожелавам ви в новогодишната нощ (а и през целият си живот) да бъдете заобиколени само от стойностни хора с които да споделяте само хубави моменти. Весели празници! 

За последна рецепта избрах нещо не толкова бляскаво. Нещо обикновено и сравнително здравословно. Адаптирах рецептата от тук. Сладките стават меки, ароматни, изпълнени с вкусове. Идеални са за една следобедна закуска с чаша чай в студените дни. Без захар са и с овесени ядки. Приготвят се за минути и всеки би могъл да си ги приготви дори да няма кой знае какви умения в печенето на сладкиши.



Продукти: 100 г фини овесени ядки, 110 г пълнозърнесто брашно, 1 ч.л. с връх канела, щипка сол, 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
1 голямо яйце, 2 с.л. кокосово олио, ванилия, 120 мл кленов сироп, 150 г обелена и нарязана на ситно ябълка, 2 шепи натрошени орехи


Всички мокри съставки се смесват, към тях се добавят сухите и накрая се прибавят ябълките и орехите.

С лъжица се оформят 12 топки, които се притискат леко и се пекат в застлана с хартия за печене тава в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15 минути или докато станат златисти на цвят. Оставят се да изстинат и се прибират в кутия с капак. Стават много мекички.





събота, декември 23, 2017

Шоколадови трюфели с уиски


Това са най-лесните бонбони, които може да си представите. А в същото време са много ефектни, топят се в устата и са страхотна идея за подарък на близък човек. Моите направих точно за подарък на приятел и се радвам, че го зарадвах с тях. Винаги по празниците (специално коледните) съм предпочитала да подаря нещо направено от мен, нещо сладко, което да създаде приятно усещане у отсрещния човек.

Но стига приказки, да ви споделя и рецептата за да може и вие да зарадвате някого.

 Продуктите са елементарни и се намират по всяко време, единственото досадно е чакането на сместа да стегне.

 Искам да ви пожелая весело посрещане на празниците и благодаря, че сте с мен през годините. Здраве и много любов през новата година.




Продукти: 200 мл сметана, 300 г черен шоколад, 2-3 с.л. уиски, 2 с.л. разтопено кокосово масло

200 г черен шоколад за глазура (и/или качествено какао за овалване)

Сметаната се загрява, но не трябва да кипва. Към нея се добавя начупения на дребни парченца шоколад. Оставя се за 2-3 минутки и се разбърква докато сместа стане еднородна и гладка. Добавят се кокосовото масло и уискито и се разбърква добре. Тази шоколадова смес се оставя да изстине и след това се прибира в хладилника за поне 2 часа докато стегне добре.

Направих грешката да не сложа ръкавици и правейки бонбоните се омазах до ушите в шоколад :D Та ако не искате да се случва това с вас, сложете един чифт ръкавици за еднократна употреба. С лъжичка се гребва от сместа и се оформя на топченце. От моята смес излезнаха 25 бонбона. Сложих върху хартия за печене в плоска чиния и оставих за 15 минути във фризера. През това време се разтопява на ниска степен в микровълновата фурна или на водна баня останалия шоколад за глазурата.

Всеки бонбон се потапя в шоколадовата баня, изцежда се и се подрежда върху хартия за печене. Оставя се в хладилника за да стегне. След това бонбоните се съхраняват в хладилник в кутия.

*Могат да се сложат ядки в сместа, да се овалят бонбоните в сурово какао, в начупени ядки, кокосови стърготини...







сряда, декември 20, 2017

Канелени орехови сладки



 Днес ще ви говоря за тези изключително семпли на вид и по съставки сладки, но изключително вкусни. Освен, че се топят в устата и са изключително ароматни се приготвят и много лесно.  Докато ги печете цялата кухня започва да ухае на канела, на Коледа. Ако нямате много време покрай празниците, а искате все пак да направите нещо сладичко за вкъщи, за приятели, за колеги... спокойно може да заложите на тях. Маслените сладки ще зарадват всички любители на орехите и канелата.


Продукти: 250 г меко краве масло, 1/2 ч.ч. кафява захар, 1/2 ч.ч. бяла захар, 1 яйце, ванилия, 2 ч.ч.+ 2 с.л. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1/4 ч.л. сол, 2 ч.ч. орехи, 2 ч.л. канела
1ч.ч. пудра захар


Маслото се разбива на крем със захарта. Добавят се яйцето и ванилията. Към тях се добавят брашното със солта и бакпулвера. Накрая се прибавят смляните на дребно заедно с 2-те лъжици и канелата орехи.

Фурната се загрява на 180 градуса. Тава се постила с хартия за печене. От тестото се оформят топчици колкото голям орех и се приплесват леко. Пекат се около 10-15 минути или докато станат леко златисти. Вадят се и се оставят да поизстинат малко след което се овалват в пудра захар и се оставят да изстинат напълно.





 

вторник, декември 12, 2017

Палачинкови пънчета с бекон и маслини


Това няма да е точно рецепта с точни мерки, а просто една идея. Вчера правих палачинки за вечеря и ми останаха няколко. Ето една идея как може да ги претворите на другия ден.

Моите намазах с крема сирене Филаделфия (може и друг вид), и отгоре наредих вкусен бекон и нарязани на дребно маслини, сушени домати и орехи. Може да използвате както за предястие така и за закуска.

Освен това може да сложите всякакъв пълнеж според вкуса ви.

Mоже да нарежете на 4 парчета като пънчета или на по-тънки колелца. Палачинките могат и да се запекат с малко кашкавал отгоре докато стане златист и да се хапнат топли.






петък, декември 08, 2017

Джинджифилови курабийки


Тези курабийки заедно с половин доза курабиедес спретнах вчера за подарък за едни приятели румънци.
Много са ароматни и вкусни. От вчера ометох 5-6.
Адаптирани от тук.

Продукти: 200 г меко масло, 4 пълни супени лъжици тъмна меласа, 1 яйце, 1 ч.ч. кафява захар, 1 с.л. вода
2 и 1/2 до 3 ч.ч. брашно, 2 ч.л. джинджифил, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. смес от подправки за коледни сладки (карамфил, анасон, индийско орехче и т.н.), 1/4 ч.л. сол

бяла кристална захар за овалване.


Маслото се разбива със захарта, прибавят се яйцето, меласата и водата. Прибавят се подправките и брашното. Омесва се меко, гладко и нелепнещо тесто.

Фурната се загрява на 180 градуса. Хартия за печене се постила върху тава. Взема се от тестото и се прави топче с големината на голям лешник (или малък орех). Овалва се в кристална захар и се подрежда в тавата на разстояние. Приплесва се с дъното на чаша малко.

Курабийките се пекат 10-12 минути. Изваждат се от фурната и се оставят за 2-3 минути да позастинат след което се преместват в чиния.

Излизат около 50 курабийки. Може да ги направите и по-големи.







четвъртък, декември 07, 2017

Курабийки със сушени плодове


Най-накрая успях да намеря малко време за блога и коледни сладки. Тези курабии са много уханни и изпълнени с вкусове. Може да използвате различен набор от сушени плодове. Рецептата адаптирах от тук. С чаша мляко или чай спокойно можете да зарадвате себе си и семейството си за следобедна закуска.


Продукти: (за 15-тина броя сладки): 1/3 ч.ч. олио, 1/3 ч.ч. кафява захар, 1 яйце, 1 ч.ч.  брашно, 1/2 ч.л. бакпулвер, щипка сол, 1/2 ч.л. канела, 1/2 ч.л. смесена подправка за коледни сладки (опция), 300 г сушени плодове* - нарязани на дребно (аз използвах сушени череши, сини сливи, червени боровинки и кайсии), 80-100 г нарязани на едро сурови орехи**

* може да използвате и захаросани цитрусови кори, стафиди, смокини и всичко, което обичате
** може да използвате всякакви любими ядки


Фурната се загрява на 180 градуса и тавичка се застила с хартия за печене.

Олиото и захарта се разбъркват добре с тел. Към тях се добавя яйцето и подправките. След това брашното, солта и бакпулвера и се разбърква добре докато сместа стане еднородна. Накрая се добавят сушените плодове и ядките. Разбърква се с дървена лъжица. Оформят се топки с големината на голям орех и се подреждат на разстояние в тавата. Може да се приплеснат малко отгоре. Пекат се докато станат леко златисти отгоре. Около 15-20 минути. Оставят се да изстинат върху решетка и се прибират в плътно затворена кутия. След ден два стават още по хубави за хапване. Може да се поръсят леко за по примамлив вид с пудра захар.