неделя, юни 21, 2009

Картофена пица с бекон



Продукти: 1 кутия полуготово картофено пюре, което се приготвя според указанията (може да се използват и картофи и да се сварят и пасират, но с това става по бързо. аз съм правила картофена пица и с 2та варианта), 200г бекон, 3-4 кисели краставички, няколко супени лъжици брашно, 4 яйца, царевица, грах, 200г топено сирене, 200-300 г кашкавал, чубрица, черен пипер. мазнина за тавичките, доматено пюре.

След като картофеното пюре е готово и изстинало му се добавят 3 яйца, сол и брашно докато стане гъста кашица, но не прекалено гъста. Сместа на мен ми стигна за 2 пици. Всички продукти се нарязват на парченца. 

намазнява се тавичка и част от сместа се разстила добре. Слага се за 5 минути в загрята фурна и след това се нареждат продуктите отгоре върху намазаната с доматено пюре пица. Разбива се едно яйце и половината се разсипва върху пицата, добавят се подправките. Покрива се с настърган кашкавал и се слага във фурната докато се зачерви.

Пиле със сметана


Днес трябваше да спретна нещо бързичко за обяд и направих пиле със сметана. Преди време у приятели бях яла нещо подобно, но забравих да поискам рецептата и импровизирах. Получи се добре.

400г. пилешко бон филе, 200г готварска сметана, 1 малка консерва сладка царевица, една супена лъжица от подправката на Маги 10 зеленчука, сол на вкус и чесън на гранули, 20-30г краве масло.

загрява се маслото в дълбок тиган, прибавя се месото нарязано на малки парченца. Задушава се докато побелее. Добавя се консервата с царевица, подправките и се бърка още 10тина минути. След като се свали от огъня се добавя готварската сметана.

Нямам снимки защото докато се усетя да снимам го изядохме.

сряда, юни 17, 2009

Печена палачинка с пресни череши




Имах малко череши в хладилника и се чудех какво да направя с тях и разглеждайки из интернет попаднах на тази рецепта. От години правя печени палачинки са по-бързо, и обикновено просто след опичането й я мажа с мармалад или слагам солен пълнеж, навивам я на руло и я режа на парченца. В тази рецепта черешите се прибавят към тестото и така се пече. Стана много вкусно и свежо заради леко киселите черешки. 

Продукти:

3 яйца, щипка сол, 2-3 с.л. кафява захар, малко олио, чаена чаша прясно мляко, ванилия и брашно колкото поеме за гъсто палачинково тесто.

За пълнежа: череши (количеството е по избор), изчистени от костилките и захар с която ги поръсвате. Може да ги нарежете на парченца или да ги оставите цели. Аз предпочетох второто. 

Разбивате яйцата със захарта с миксер, прибавяте и останалите продукти. Загрявате фурната на 200.

В намазнена тавичка се изсипва част от тестото, отгоре се нареждат поръсените със захар черешки и се залива с останалата смес. Пече се до зачервяване. Аз в началото пека на силна фурна и после я намалявам малко.

След като изстине палачинката се поръсва с пудра захар и се нарязва на парченца

Да ви е сладко! :)

П.П. и както казах може да се изпекат отделно палачинките и да се намажат с мармалад. Също става много вкусно. Но това беше добро попадение :)

Това е оригиналната рецепта

вторник, юни 09, 2009

Сладкиш с пресни ягоди





Продукти:

1 пакетче масло, 1 чаена чаша пудра захар + още половин за поръсване, 1 килограм ягоди, малко кристална захар, 1 бакпулвер, 1 чаена чаша кисело мляко, 3-4 яйца, ванилия, брашно за меко тесто

маслото се разбива на крем със захарта и яйцата, прибавят се бакпулвера и киселото мляко, ванилията и се омесва меко тесто.

Ягодите се нарязват на филийки. 2/3 от тестото се разстила в намазнена тавичка, ягодите се разстилат отгоре, засипва се с кристалната захар. И от останалото тесто се правят лентички, които се подреждат отгоре. Пече се до зачервяване в предварително загрята фурна. След готовност се посипва с пудра захар и се оставя да изстине преди да бъде разрязан.

Вишнев сладкиш "Веси"



Още един чудесен сладкиш във виртуалният ми тефтер (Веси, благодаря ти!). рецептата не е моя. Аз не можах да намеря вишни и направих сладкиша с черешки. Представям си колко вкусен ще е с вишни, леко киселичък мммм :)

Рецептата:

3 яйца, 1 ч.ч. захар (аз сложих кафява вместо бяла и стана много ароматен), половин чаена чаша лимонада, спрайт, фанта... каквото имате газирано, половин чаена чаша олио, 1 бакпулвер, 1 ванилия и 10 супени лъжици брашно. Аз сложих половин килограм череши/вишни.


Разбива се хубаво с миксер до  хомогенизиране. Слага се във форма за кекс или тавичка, която предварително е намазана с мазнина и поръсена с малко брашно. Изсипва се сместта и отгоре се разпределят вишните (черешите). Пече се до зачервяване. Аз поръсих с пудра захар :)

сряда, юни 03, 2009

Баклава от Бела Црква


Рецептата е от книжката на Бон Апети и Пикадили "Сръбска кухня" от поредицата "Световна кухня"

У дома всички много обичаме баклава. Тази определено си заслужава. Стафидите придават един много приятен леко киселичък вкус, кокосът я прави много ароматна... абе с две думи - наистина си струва да я пробвате.

Ето и нужните продукти:

1 пакет точени кори, 200 г кокосови стърготини, 200 г смлени орехови ядки, 200 мл газирана вода, 1 пакетче ванилия и едно бакпулвер, 300 мл олио и мазнина за намазване на тавичката.

Сиропа се приготвя от 1 килограм захар и 1 литър вода. Аз използвах 1 към 1 бяла и кафява захар понеже нямах достатъчно бяла. Забравих да взема от магазина и това ми беше останало вкъщи и се получи доста ароматен сироп. Хладен сироп върху гореща баклава се залива.

Кокосовите стърготини, ореховите ядки и стафидите се смесват, към тях се прибавят бакпулверът, ванилията и газираната вода. Точените кори се разделят на по двечки, плънката се разпределя, разстила се върху тях и се навиват на рилца. всяко от рулцата се разрязва на 2-3-4 парченца, зависи колко големи парчета искате. Подреждат се в намазнена тавичка. Баклавата се залива с врялото олио и се пъхва във фурната за 20-30 минути... до зачервяване. Фурната трябва да е предварително загрята на 200 градуса. 

Залива се със сиропа и след няколко часа вече е готова за консумиране. 

ще си оближете пръстите :)


Нови снимки от 2014 :) И добавка от канела и стафиди към пълнежа.