събота, януари 02, 2010

Сиропи*

Използват се за сладкиши, за коктейли, за чайове и кафета и т.н.

Основен захарен сироп
600 г захар, 400 мл вода
Захарта се разтваря във водата и се вари на слаб огън 5-10 минути

какаов сироп
150 г какао на прах, 1л. основен захарен сироп
Захарният сироп се вари до кипване, прибавя се какаото и се вари още 15 минути. Сваля се от огъня и се охлажда.

Сироп с кафе (приготвя се като с какаото)
150 г мляно кафе, основен захарен сироп

Шоколадов сироп
150 г настърган шоколад, 1л основен захарен сироп (приготвя се като с какаото)

Ванилов сироп
1 пак. ванилия, 1л основен захарен сироп
Ванилията се прибавя към захарния сироп. Вари се на бавен огън 10-15 минути.

Ментов сироп
600г захар, 50 г сушени листа от мента, 500мл вода
Ментата се залива с врящата вода, захлупва се и се оставя да престои 40-45 минути. След това се прецежда, прибавя се захарта и сиропът се вари 10 минути на слаб огън.

Сироп от малини
1 кг малини, 1 л основен захарен сироп
Измитите малини се изтискват и сокът им се прибавя към захарният сироп. Вари се до кипене. Оставя се да предтои 1-2 часа, прецежда се и се вари отново 5 минути.

Ягодов сироп
1кг ягоди, 1л основен захарен сироп
прави се като от малини

Сироп от портокали
300 г портокали, 1л основен захарен сироп, 10г лимонена киселина
Обелва се кората на измитите портокали и се залива със студена вода, престоява около 1 час. В захарния сироп се долива сокът от портокалите и накиснатата кора. Вари се 5 минути и след това кората се изважда и отново се вари, като се прибавя лимонтозу.

Лимонов сироп
4-5 лимона, 500 г захар, 300 мл вода
Сварява се сироп от захарта, водата и настърганата кора на 2 лимона, предварително измити. Вари се 4-5 минути. Охлажда се и се прецежда. Прибавя се сокът на всичките лимони.

*Тези рецепти вероятно съм ги преписала от някое списание или вестник преди доста години, от тийнейджърския ми готварски тефтер са :)

0 comments:

Публикуване на коментар