четвъртък, април 29, 2010

Мини Браунис "Капучино"




Продукти: 4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 к.ч. капучино на прах, 2-3 с.л. какао на прах, 1 бакпулвер, 1 к.ч. кокосов ликьор, щипка сол, 1 и 1-2 ч.ч. брашно, 150 г масло, 100 г шоколадов кувертюр (черен)


за заливката: 150 г черен кувертюр, 50 г масло, 2-3 с.л. захар

малини от компот за украса и кокосови стърготини.

Маслото и кувертюра се разтапят на водна баня. Яйцата се разбиват със захарта на крем, добавя се шоколадовата смес, и останалите продукти. Сместа се разпределя в хартиени формички за кексчета или в квадратна тавичка. Пекат се до готовност. След като поизстинат се заливат със шоколадовата глазура, отгоре се слага по една малинка от компот, която също се покрива със глазура и накрая се наръсва с кокосови стърготини.

неделя, април 18, 2010

Млечна козуначена баница с крем


От останалия козунак тази година пробвах млечна баница, но с крем като торта и всички много я харесаха. Като пристигнах при мама в Германия преди една седмица първото нещо което поиска да направим е тази млечна баница :) бях й показала снимка.

Продукти: 1 чаена чаша захар за карамела, 600-700 мл прясно мляко, 8 с.л. захар, ванилия, 6 яйца, козунак нарязан на филии
Кремът е по избор, аз използвам пудингите на Др. Йоткер. Приготвя се според указанието на пликчето. Използвам ванилия или сметана.

Карамела се разтопява в съдинка с малко вода за да не загори ако не го обичате горчив, аз понякога го правя направо в тавичката и го обичам по тъмен, но у дома хич не го долюбват така :))))
Изсипва се в тавичката в която ще се пече, отгоре се подреждат филийките. Яйцата се разбиват със захарта и прясното мляко, ванилията и се изсипва върху козунака. Пече се до зачервяване.

През това време подготвяме крема и след като го извадим от фурната се разпределя върху баницата. Отгоре може да се поръси с ядки, щоколадови пръчици и каквото пожелаете.

Оставя се за няколко часа в хладилник и е готово за хапване. Може да се поднесе с топка ванилов или сметанов сладолед.

Да ви е сладко :)

Хляб без мая / ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΜΑΓΙΑ


Тази рецепта е от предаването γλυκές αλχημείες.
Днес се оказа, че нямаме достатъчно хляб за обяд, а имахме много малко брашно и мама се сети, че си е записала рецептата в тетрадката. И така набързо замесихме тестото. В началото си мислехме, че нищо няма да се получи, защото тестото е меко, като пихтиесто, но стана много вкусна питка. Това, което отчитам като грешка е, че липсва сол. Самата питка стана много вкусна, но ако имаше и малко сол щеше да е по-добра.

Ето и нужните продукти:
375 г брашно, 1 пак бакпулвер, 90 г размекнато масло, 125 г прясно мляко и 125 г вода.

Всички продукти се размесват с миксер. Тестото се отделя от съда и се оформя с леко набрашнени ръце. Оформя се питката и се слага върху хартия за печене. Срязва се на 1 см дълбочина на кръст, отгоре се намазва с прясно мляко и се поръсва с брашно. Пе^е се за 10 мин на 220 градуса и после на 180 за още половин час.

Може да се добавят вътре маслини или сухи плодове.

Снимки не знам кога ще добавя, сигурно като се върна в България чак :)

Да ви е сладко!


p.s. гръцкият текст е копиран от сайта на предаването.
*******************************************************************************

ΥΛΙΚΑ:
375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
90γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (ή και παγωμένο)
125 γρ. γάλα
125 γρ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ ή στο χέρι. Αλευρώνουμε τα χέρια μας και φτιάχνουμε μια μπάλα. Πιέζουμε την μπάλα με την παλάμη μας προς τα κάτω σε διάμετρο 20 εκ. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά στα έξι. Αλείφουμε με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC για 10 λεπτά και κατεβάζουμε στους 180οC. Ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα. Το σερβίρουμε ζεστό με βούτυρο.

събота, април 03, 2010

Салата с царевица и шунка


Продукти: 1 консерва сладка царевица, 1 кутия майонеза, 2-3 с.л. кисело мляко, 200 г шунка, черен пипер, сол на вкус.

Шунката се нарязва на дребно, добавят се останалите продукти и се разбърква добре.


Браунис с глазура и бонбони




Продукти: 5 яйца, 2 ч.ч. захар, 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 2/3 ч.ч. какао на прах, ванилия, бакпулвер, щипка сол, 1 ч.ч. размекнато масло

за заливката: 200 мл готварска сметана, 200 г. черен шоколадов кувертюр, 1 пак. масло от малките, мед на вкус

за бонбоните "Рафаело" - 1 кутия кондензирано мляко, 150 г кокосови стърготини + 50 г за овалване, 100 г. филирани бадеми (натрошени)

+ захарни пръчици за украса по желание

Аз направих първо бонбоните за да могат да стегнат в хладилника. Кондензираното мляко леко се загрява и към него се добавят бадемите и кокоса. Като позастине малко сместта се правят малки топчета които се овалват в кокосовите стърготини и се слагат в хладилника.

Маслото се развива на пяна със захарта, добавят се яйцата едно по едно, ванилията, какаото, брашното, бакпулвера. Намаслява се тавичка покрита с хартия за печене. Сместта се разстила в тавичката и се пече до готовност в предварително загрята фурна.

Маслото и шоколада се разтапят, към тях се добавя мед и сметаната. Тази смес се изсипва върху готовия браунис. Отгоре се подреждат бонбонки "Рафаело" и се слага в хладилника да стегне след което се реже на квадрати или ромбчета.