събота, август 28, 2010
Чийзкейк с пресни череши и вишни/ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΣΙΖΚΕΪΚ
Рецептата е от любимото ми предаване γλυκές αλχημείες. Направих малка промяна и тя е, че не използвах готово сладко, а от друга рецепта за чийзкейк (който мисля да пробвам скоро) използвах рецептата за най-горния слой :)
Продукти: за блата: 250 г бисквити, 125 г разтопено масло
за крема: 600 г крема сирене, 60 г пудра захар, 200 г сладкарска сметана (млечна)
за глазурата: оригинално е сладко по избор
моята промяна от другата рецепта за чийзкейк: 100 г кристална захар, ванилия и 500 г череши (в оригиналната - ягоди)
Бисквитите се натрошават/настъргват или смилат в блендер заедно с разтопеното масло. Разпределя се в тавичка с 24 см диаметър и се запича за 10-12 минути на 180 градуса. Оставя се да изстине.
Крема сиренето се разбива със захарта и постепенно се добавя и сметаната. разпределя се върху изстиналия блат и се оставя в хладилник за 1 час.
След това отгоре се разпределя сладкото по избор или докато сладкишът изстива в хладилника в тефлонов тиган правим карамел от захарта след което изсипваме плодовете и ванилията. оставяме няколко минути да покъкри и след като изстине се разсила върху чийзкейка.
Да ви е сладко!
******************************************
Оригиналният текст на рецептата
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ:
250 γρ. μπισκότα Digestive ή μιράντα
125 γρ. βούτυρο λιωμμένο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
600 γρ. κρέμα τυρί
60 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ:
Μαρμελάδα τις αρεσκείας μας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ:
Τρίβουμε στο blender τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε μαζί με το βούτυρο. Τοποθετούμε 1 δαχτυλίδι διαμ. 20 εκ. και ύψους 4 εκ. Βάζουμε μέσα το μείγμα του μπισκότου και πιέζουμε πολύ καλά σε όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 10-12 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΡΕΜΑ:
Ανακατεύουμε με μια κουτάλα το τυρί, τη ζάχαρη όχι για πολύ και προσθέτουμε τη κρέμα. Γεμίζουμε το δαχτυλίδι , ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα ώστε να είναι λεία και το βάζουμε στο ψυγείο, για περίπου 1 ώρα. Όταν κρυώσει καλύπτουμε όλη τη επιφάνεια με την μαρμελάδα.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 10-12 λεπτά
Μερίδες: 8-10
петък, август 27, 2010
Шоколадово целувчен сладкиш
Продукти:
за основата: 225 г шоколадови бисквити, 4 с.л. масло
за кремчето: 3 жълтъка, 50 г пудра захар, 4 с.л. царевично нишесте (аз сложих шоколадово, но може и натурално ), 600 мл прясно мляко, в оригиналната рецепта от книгата ми за рецепти с шоколад пише 100 г черен шоколад, аз обаче сложих 250. Реших, че искам да е по шоколадов сладкиша.
за целувчената смес: 3 белтъка, 100 г пудра захар, ванилия
Бисквитите се стриват на прах, към тях се добавя разтопеното масло (разбърква се добре докато бисквитите поемат цялото масло) и се разпределя във форма 23 см диаметър (моята беше по голяма). Оставя се за 10-15 минути в хладилник.
Жълтъците се разбиват на крем със захарта и нишестето. Млякото се загрява и малко преди да кипне се добавя яйчената смес като се бърка непрекъснато. Сваля се от огъня и се добавя черният шоколад който е начупен на парченца преди това. Бърка се енергично докато се разтвори напълно. Разпределя се върху бисквитения блат. Докато леко позастива се разбиват белтъците на сняг заедно със захарта и ванилията. Разпределя се върху крема.
Пече се на 160 градуса в предварително загрята фурна 30 минути.
Да ви е сладко!
вторник, август 24, 2010
Гофрети със сирене и сметанов сос
Продукти: 2 яйца, 100 г брашно, 150 мл вода, половин пакетче бакпулвер, щипка сол, 2 с.л. настъргано овче сирене, 2 с.л. пармезан, 100 г краве масло
За соса - 100 мл готварска сметана, 50 г пармезан, 2-3 с.л. настъргано овче сирене
Разбиват се маслото с яйцата, добавят си сирената и водата. Бакпулверът, солта и брашното се смесват и се прибавят към останалата смес.
Гофретите се пекат според указанията на гофретника до златисто.
Сметаната се кипва и към нея се добавят сирената. Сервират се поляти със соса.
Да ви е сладко :)
понеделник, август 23, 2010
Картофки на фурна
Продукти: 1 кг картофи, 200 мл готварска сметана, 300 г кашкавал, 150 г топено сирене, 100 г пармезан, 1 к.ч. прясно мляко, Маги "Вълшебен вкус" - градински подправки - 1 пакетче (от това малкото, което е за 2 готвения)или сол на вкус
Картофите се нарязват на едро и се разбъркват в една тавичка заедно с подправката на Маги, и малко мазнина. Сметаната се разбърква с прясното мляко и топеното сирене нарязано на дребно и пармезана. Прибавят се към картофите и се разбъркват добре. Фурната се загрява на 200 градуса. Тавичката се покрива плътно с фолио и печем около час. След това обилно се покрива с настърган кашкавал и се запича до зачервяване.
Браунис с бадеми и шам фъстък
Продукти: 50 г масло, 150 г черен шоколад, 175 г захар, 2 с.л. нес кафе, разтворено с 1-2 с.л. вода, 90 г брашно, 2 яйца, щипка сол, половин пакетче бакпулвер, 50 г счукани бадеми, 50 г обелен и счукан шам фъстък
(10тина почистени череши - сложих ги нарязани на половинки в половината тесто)
За украсата: 100 г млечен шоколад, 20 г масло, 50 мл течна сметана
Яйцата се разбиват със захарта на крем, добавя се разтопения шоколад с маслото, кафето. Брашното, солта, бакпулвера се смесват и се прибавят към шоколадовата смес. Добавят се и счуканите ядки.
Фурната се загрява на 200 градуса. В намаслена тавичка се изсипва тестото. пече се 20тина минути.
Маслото и шоколада се разтапят на водна баня, добавя се сметаната и се залива сладкиша. Реже се на квадрати.
Хлебно руло с шунка
Рецептата е от предаването “Кухнята на Звездев”. Много е вкусно и го препоръчвам на всички които обичат да си похапват тестени изделия :)
Продуктите са: 250 мл прясно мляко, половин килограм брашно, 30 г меко масло, в рецептата пише половин пакетче мая, но тъй като не съм гледала предаването и нямах идея каква мая да сложа... сложих 1 пакетче суха, защото такава имах в момента, 2 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 яйце за намазване
Аз направих и една промяна, сложих 2 яйца в тестото.
10 г масло за намазване на рулото
шунка и кашкавал по 300 г
чубрица за поръсване (това го пропуснах)
И нещото което направих, разделих тестото на 2, от едната част направих рулото. А от другата кифлички с кашкавал и овче сирене разбъркани с 2 белтъка. С жълтъците ги намазах.
Тестото се разточва на правоъгълник. Отгоре се подреждат първо шунката (аз използвах свинско пушено филе между другото) и дебели парчета от кашкавала. Отстрани се оставя лента от няколко сантиметра, която се маже с яйце. Навива се на рулце и се намазва с масло и разбитото яйце. Пече се до зачервяване.
Снимките ми не са много хубави за съжаление, защото се наложи да го разрежа още горещо. Но беше изключително вкусно :) Със сигурност ще го приготвям още много пъти.
Да ви е сладко!
Източник: http://www.zvezdev.com/bg/recepta-id-574/
Коктейл "Зелен остров"
Продукти: 45 мл водка, 90 мл сок от ананас, сокът от 1 лимон, 1/2 ч.л. захарен сироп (аз обаче замених с 1 с.л. мед), 20 мл зелен ментов ликьор, няколко капки ментов сироп
Продуктите без ментовия ликьор и сироп се разбиват в блендер с натрошен лед. Изсипва се в чаша за фрапе и отгоре се налива ликьора и ментовия сироп.
вторник, август 17, 2010
Лазаня
Продукти: кори за лазаня, 200 г гъби, 500 г телешка кайма, 3 големи домата, 300 г доматено пюре, 1 глава лук, 4-5 скилидки чесън, 2 моркова, чубрица, черен пипер, босилек, мащерка, 2-3 с.л. брашно, 500 мл прясно мляко, черен пипер, 100 г пармезан, 1 чушка нарязана на кръгчета, 1 домат нарязан на филийки, 400 г кашкавал
В мазнина се задушават лук нарязан на дребно и чесън нарязан на тънки филийки. Добавят се гъбите и морковите нарязани на кубченца, налива се 100 мл вода, когато кипне се добавят нарязаните на по дребни кубчета домати и доматеното пюре. Добавяме лъжица захар и каймата. Оставяме да покъкри малко, добавяме подправките и сол ако е необходимо.
Запържваме брашното в малко мазнина и наливаме студеното прясно мляко, добавяме черен пипер, пармезана и сол.
В квадратна тавичка намазваме малко от бешамеловия сос и нареждаме кори, отгоре покриваме с бешамелов сос и от соса с доматите, редим втори, повтаряме процедурата. Върху третия ред с кори слагаме бешамелов сос, от соса с домати, подреждаме отгоре чушките и домата на филийки и покриваме с фолио.
Печем 30-40 минути след което се маха фолиото и отгоре се покрива обилно с настърган кашкавал. Печем до зачервяване.
Да ви е сладко :)
Канелени гофрети
Продукти: 2 яйца, чипка сол, 2-3 супени лъжици мед, 1 с.л. канела, 1 пак. бакпулвер, 1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко, половин пакетче масло (разтопено), 2 ч.ч. брашно
мед и банани за гарниране
масло за намазване на гофретника
Яйцата се разбиват с меда, добавят се маслото, млякото и канелата. Смесваме бакпулвера, щипка сол и брашното и прибавяме към сместа. Разбиваме хубаво.
Загряваме гофретника, преди всяка гофрета се маже с масълце. Гофретите се пекат до зачервяване. Може да се намажат леко с масълце след като се извадят.
Бананите се нарязват на колелца подреждат се върху гофретите и се заливат обилно с мед.
Комбинацията от канела, мед и банани е невероятна!
Ще сложа и снимки :)
вторник, август 03, 2010
Бобени кюфтенца
Продуктите са малко на око... и не са много всъщност, защото не си падам много по зелениите :) половин килограм сварен боб (може и от консерва), 2 жълтъка, сол и джоджен на вкус, 1 зелена чушка нарязана на ситно.
разбити 2 белтъка за панировката + галета и брашно в отделни чинии за овалване.
Бобчето се намачква малко, добавят се жълтъците, чушката и подправките. Разбъркват се добре.
Загрява се олио. Кюфтенцата се потапят в брашно, след това в белтък и накрая в галета. Пържат се до златисто.
Може да се добавят зелен лук, магданоз и всякакви зелении, но както казах, аз не съм особен почитател ::)
Накрая полях с холандски сос
Да ви е сладко!