вторник, май 31, 2011

Шарен омлет



Продукти за 2 омлета: 4 яйца, 1 кисела краставичка, 100 г кашкавал, 2-3 стерилизирани гъбки, 2 парченца бекон, сол ако е необходимо и топено пушено сирене за пълнеж.

Яйцата се разбиват добре. Към тях се прибавят нарязаните на кубчета кашкавал, кисела краставичка и нарязаните на дребно гъби и бекон.

Загрява се тиган намазан с малко масло и се изсипва половината от сместа. Когато се запече от едната страна се обръща и се покрива с топено пушено сирене. като се опече и от долната страна се прегъва и се сервира с настроение и чаша айрян :p

Процедурата се повтаря и с останалата смес :)

Хляб с маслини, риган и зехтин / Ψωμί με ελιές, ελαιόλαδο και ρίγανη





Много обичам хляб с маслини, но не правя особено често. Това всъщност е вторият ми опит. Стана невероятен, толкова ароматен и вкусен. Правих го за Гергьовден. Половинката ми го нарече хляб "Маслиненото чудовище" защото малко се бях попрестарала с количеството маслини, но аз съм от онези хора за които може да се каже "Винаги може да се сложат и още маслини". Обичам ги страшно много.
Рецептата прочетох в този сайт. Препоръчвам ви я горещо!

Продукти: 1 кг брашно, 20 грама мая, 650 г хладка вода, 15 г сол, 1 к.ч. зехтин, 1 с.л. сух риган, около 200 грама различни маслини (аз използвах каламата, мамут, зелени с чушка и зелени с риган) нарязани на парчета.

В купичка се размива маята с малко хладка вода, добавят се малко сол и брашно за да стане на кашичка гъста колкото боза и се оставя за десетина минутки да се надигне.
Прави се кладенче в купа с брашно и се изсипва сместа с маята, започва да се добавя по малко хладка вода и се омесва гладко тесто. Оставя се 30-40 минути да втаса. прибавят се маслините и ригана и след това започва да се омесва със зехтина докато го поеме целия.

Разделя се на 3 и се поставя в тавички предварително намаслени или покрити с хартия за печене. Тавичките се покриват с кърпа и се оставя да втаса 40 минути.

Пече се на 200 градуса 40-50 минути до готовност.

Агнешки шишчета



Продукти: агнешко месо от бут, изчистено, обезкостено и нарязано на парченца
за маринатата: 100 мл зехтин, 1 ч.л. кимион, 1 ч.л. риган, 3-4 намачкани дафинови листа, сол на вкус, черен пипер, червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, малко вино и няколко лъжици узо, лимонов сок на вкус

Всичко се смесва в купа. месото се накисва поня 3-4 часа (може и една нощ). Нанизва се на шишове и се пече до готовност на скара.

Много лесно, ароматно и вкусно!

Сьомга със сос от каперси



Това е първият ми опит с по засукана (ако мога така да се изразя) рецепта за сьомга. Преди това съм правила единствено на скара със сол и пипер. Рецептата е от книжката "50 рецепти за риба и морски дарове" от Апетитната колекция на Бон Апети. Много ни хареса на всички вкъщи.

Продукти (за 4 порции): 4 котлета от сьомга, 2 стръка зелен лук (в оригиналната рецепта е праз лук, но аз нямах такъв), 2 винени чашки бяло вино, 1 ч.ч. течна сметана, 4 с.л. лимонов сок, 4 с.л. олио, 4 с.л. зехтин, 40 г краве масло, 2 с.л. каперси, 4 стръка копър, 1 кубче пилешки бульон, черен пипер и сол на вкус.

Котлетите се намазват с лимоновия сок, солта и олиото и се пекат на скара (аз ги изпекох на обикновен тефлонов тиган защото все още не разполагах с хубава скара, приготвях ги преди повече от месец) за десетина минути от всяка страна. Лукът се нарязва на много ситно и се запържва в сгорещения зехтин и маслото за минута и се прибавят каперсите, след това се налива и виното. Прибавя се кубчето бульон и огънят се усилва за да се изпари виното. Малко преди сосът да е готов се изсипва и сметаната и се оставя да кипне. Добавят се черен пипер на вкус и ситно нарязан копър. Веднага след като се опече рибата се залива със соса и се поднася.