сряда, април 13, 2016

Ориз с лапад


Този ориз го приготвих доста отдавна. Моят свекър доста често ни носи пресен лапад, който е набрал. Аз не обичам изобщо, но въпреки това не лишавам никого вкъщи от него.


Продукти: около 300-400 г изчистен, измит и нарязан на едро лапад, 1 ч.ч. ориз*, 1 връзка зелен лук, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. сушени зеленчуци, сол на вкус, олио, магданоз за гарниране

Олиото се загрява в съд с незалепващо покритие. Зеленият лук се нарязва на дребно. Задушават се с лапада в олиото докато омекнат и променят цвета си. Добавя се измития ориз и подправките и се разбърква добре. Добавят се 2 и 1/2 ч.ч. вода и се оставя да се вари на слаб котлон до готовност. Може да се добави още половин чаена чаша вода ако е необходимо.

Сервира се поръсен с нарязан магданоз. Може да се използва и като гарнитура и като основно ястие.





* чаените чаши, които използвам са с вместимост 250 мл.

0 comments:

Публикуване на коментар