понеделник, юли 04, 2016

Баница с кайма и сирене


Вчера ходихме на гости у едната ми сестра. Нейният мъж беше именик в петък и вместо сладкиш реших да направя една баница с кайма. Стана много вкусна и се изяде много бързо. Снимките не са кой знае колко хубави, но толкова ми беше времето между нарязването и слагането в чинията :D


Продукти: 10 кори за баница (може и по-плътни)
за пълнежа: 400 г телешка кайма (може и смес, или само свинска, пилешка, агнешка), 1 глава лук, 150 г краве сирене, 200 г сирене "котидж", 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, босилек, риган, мащерка, сух чесън (с такъв разполагах в момента, но може да го замените с 1-2 скилидки), малко червено вино, сол на вкус, 1-2 с.л. мазнина за тигана
за намазване: 1 яйце, 100 г кисело мляко, 4-5 с.л. олио/зехтин, сол
за поръсване: сусам и любима подправка

Мазнината се загрява в дълбок тиган. Лукът се реже на ситно и се запържва, добавя се каймата и малко вода и се задушава докато промени цвета си. Прибавят се доматеното пюре, брашното и виното и се оставя да се готви за кратко. Когато каймата е готова се прибавят подправките и краве сиренето. След като изстине се добавя и сиренето котидж.


Фурната се загрява на 180 градуса. Тавичка се застила с хартия за печене.

Вземат се две кори за баница и в единия им край се поставят 3-4 с.л. от сместа. Навива се рулце и се поставя в тавичката. Така се процедира и с останалите кори. Получават се 5 рулца. Разбиват се яйцето, мазнината, киселото мляко и солта и се намазват добре рулцата. Останалата смес се разпределя върху тях. Поръсват се със сусам и подправки и се пекат докато станат приятно златисто кафяви на цвят. Отнема около 30-40 минути.




2 коментара:

  1. Точно като за месоядни, като у дома:)
    Подкарали сте го на празници вие:), това е чудесно!

    ОтговорИзтриване
  2. Хихихи да, чудно е за месоядни. Като показах поста на половинката и каза, че и той иска да му направя като се прибера ахахха :D И у нас все месоядни :D

    ОтговорИзтриване