събота, октомври 29, 2016

Шоколадов вълшебен сладкиш



С този сладкиш черпих колегите на работа миналата седмица. Много е интересен и ми хареса много. На тях също. Не е натрапчиво сладък, даже напротив. И докато се пече се разделя така на два пласта - блат + крем.

Адаптирано от тук.


Продукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кафява захар, 110 г разтопено масло (охладено), 1/2 ч.ч. брашно, 1/3 ч.ч. неподсладено какао, 1 и 1/2 до 2 ч.ч. прясно мляко (стайна температура), ванилия, пудра захар за поръсване.






Фурната се загрява на 160 градуса. Тавичка с размери 20 на 25 см се покрива с хартия за печене.

Отделят се белтъци от жълтъци. Белтъците се разбиват на пухкава пяна.

Жълтъците се разбиват със захарта и ванилията на гъст крем. Добавят се маслото. Разбърква се добре и след това се добавят брашното и какаото. Разбърква се отново добре. След което се добавя и прясното мляко.

Накрая на части се разбъркват с дървена лъжица разбитите на сняг белтъци. Сместа се изсипва в тавичката и се пече около час.

Оставя се да се охлади около половин час и се изважда от тавичката. След това се оставя на студено в хладилника за около час. Преди сервиране се поръсва с пудра захар.






сряда, октомври 26, 2016

Брауни с бял и черен шоколад



Днес моят прекрасен мъж има имен ден. Този сладкиш го правих преди няколко дни за да почерпя колегите си пак във връзка с нещо свързано с него и искам да му го посветя. Това е едно от малкото сладки неща, които обича.

Пожелавам му да е много здрав най-вече и да не спира да мечтае и да постига целите и мечтите си.  



Довечера ще отпразнуваме празника с наши много близки приятели и намислихме да направим нещо тип малки сандвичета с разни вкусотии, хапки и такива неща. Ако успея да направя снимки (няма да са особено качествени, защото ще е на изкуствена светлина) ще ги споделя задължително.




Продукти:  1/2 ч.ч. брашно, 3/4 ч.ч. хубаво тъмно какао, 1 ч.ч. кафява захар, 125 г краве масло, 2 яйца, щипка сол, 1/8 ч.л. бакпулвер, 1 с.л. царевично нишесте (натурално), ванилия, 100 г черен шоколад и 100 г бял шоколад нарязани на дребни парченца (или шоколадов чипс)




Фурната се загрява на 170 градуса. Тавичка с размери 20 на 25 см се покрива с хартия за печене.

В подходяща купа се разтапя в микровълнова фурна маслото със захарта на ниска степен. Аз спирам на 20-тина секунди за 2-3 и после отново. Оставя се леко да изстине и се добавят какаото, ванилията и яйцата едно по едно като се разбърква добре (с тел или миксер) след всяко. Смесват се брашното, солта, царевичното нишесте и бакпулвера и се прибавят към какаовата смес. Накрая се добавят и двата нарязани на дребно шоколада.

Изсипва се в тавичката и се пече за около половин час или малко повече. При забита в средата клечка за зъби трябва да излезне с малко полепнали трохички. Не трябва да е суха, защото браунито е влажен и мек сладкиш.

Оставя се за час да се охлади в тавичката след което може да се разреже.

Наръсва се с какао. Може да се сервира и с топка ванилов сладолед.


Рецептата е адаптирана от тук.








вторник, октомври 18, 2016

Брауни с ягоди и крема сирене


Подготвям тази публикация много отдавна, но все я отлагах. Това брауни правих за една много приятна вечеря на, която ни поканиха наши съвсем нови и пресни приятели, с които на всичко отгоре си допаднахме изключително много. Оказахме се много близки по много параграфи. И четиримата много обичаме да ходим на пикник. Ще ви споделя няколко снимки от едно прекрасно място на което си правим страхотни пикници вече няколко пъти. Мястото е Езерец и е просто невероятно. Плажът там е разкошен. Може би е останал толкова хубав и ненаселен, защото се стига малко трудно до там. Просто пътят е малко кофти, черен път е около 2 км може би. И над плажа има чудесна горичка.





За съжаление имам само 2-3 снимки на този сладкиш и не са особено добри, но няма значение. Получава се много приятен.



Адаптирано от тук.


Продукти: за брауни частта: 115 г краве масло, 220 г шоколад (може да е черен, млечен), 1 ч.ч. захар, 3 големи яйца, ванилия, щипка сол, 100 г брашно
за частта с крема сирене: 250 г крема сирене на стайна температура, 50 г захар, 1 яйце, 2-3 с.л. сладко от праскови (може и от ягоди, аз нямах)

Около 200-300 г ягоди, измити, изчистени и нарязани на половинки


Фурната се загрява на 180 градуса. Тавичка с размери 20 на 20 се покрива с хартия за печене.

Маслото и шоколадът се разтопяват на водна баня или в микровълновата фурна на ниска мощност. Оставя се настрана за да се охлади до стайна температура. Прибавя се захарта, като се разбърква добре докато се усвои. Добавят се яйцата едно по едно, като се разбива след всяко. Прибавят се ванилията, солта и брашното. Сместа се изсипва в тавичката.

Крема сиренето се разбива на крем със захарта и яйцето. Прибавя се сладкото от праскови. Изсипва се отгоре върху брауни тестото и с вилица или клечка за зъби се разбърква леко за да стане мраморна сместа.
Отгоре се нареждат парченцата ягодки.

Пече се около 35-40 минути.

Ето и обещаните снимки от Езерец :)














И завършвам с един красив залез от Балчик от същия ден :)





вторник, октомври 11, 2016

Чийзкейк без бисквитен блат, тип Ню Йорк




Прекрасен и лек сладкиш, който няма да сбъркате ако си направите, ако ви се хапва нещо свежо.
Адаптирах рецептата от тук.




Продукти: 600 г крема сирене, 400 г заквасена сметана, 3 големи яйца, 4-5 с.л. меко масло, 1 с.л. нишесте, ванилия, 1 ч.ч. захар (или на вкус), кората и сокът от един малък лимон.


Фурната се загрява на 150 градуса. Форма с размер 22 см диаметър се обвива плътно с алуминиево фолио от външната страна. Ще се пече на водна баня и не искаме да влезне вода вътре в чийзкейка. И друг път съм показвала този начин на печене на чийзкейк.



На дъното на формата поставяме изрязано парче пекарска хартия.

Добре е всички продукти да са със стайна температура. В дълбока купа се разбиват на крем крема сиренето и маслото. Добавят се заквасената сметана, захарта, лимоновата кора и сок, нишестето и ванилията. Добавят се яйцата едно по едно и се разбива на ниска скорост докато се обедини добре сместа.
Изсипва се в приготвената форма, която се поставя в по-голяма тавичка. Загряват се 2 ч.ч. вода до кипване и се изсипват внимателно в другата тавичка.  Пече се около 2 часа и 10 - 15 минути или докато забита в средата клечка няма по себе си полепнала смес.

Чийзкейкът не се вади от фурната за поне 2-3 часа, сваля се фолиото и се отстранява от другата тавичка след което се поставя в хладилника за една нощ и едва след това се освобождава от формата и се мести в чиния.

Може да се сервира с разбита сладкарска сметана със заквасена или с някакво сладко, плодове, плодов сос или каквото си изберете. Аз не слагах нищо към чийзкейка. беше си чудесен и така. Много се хареса и у дома, а носих и при наши приятели като им ходихме на гости. Много им хареса.








неделя, октомври 09, 2016

Пиле с маскарпоне и салвия



Вчера бяхме на гости на наши близки приятели и напоследък си готвим. Вчера беше мой ред. И имах една кутия маскарпоне в хладилника, която трябваше да използвам, реших вместо в нещо сладко, да я вложа в основното. Много го харесаха всички, стана много крехко и вкусно. Сервирахме го с гарнитура от немски картофени ньоки в масло.

Приготвя се сравнително бързо и изключително лесно.


Продукти: 4 цели пилешки бутчета, 500 мл бяло вино, 200 мл животинска сметана, 1 скилидка чесън, 2 с.л. зехтин, 250 г маскарпоне, сол на вкус, естрагон и салвия

Пилешките бутчета се разделят на две части, измиват се старателно и се подсушават с домакинска хартия от влагата. В дълбок съд с капак се загрява зехтина. Пилешките бутчета се запечатват от двете страни за по няколко минути, докато придобият  златист цвят. Налива се виното и когато течността намалее малко се добавя и сметаната, осолява се. Котлонът се намалява на слабо и се оставя да да къкри за около час или докато месото стане меко и се сготви добре. На всеки 15-тина минути се обръща наобратно. Когато е готово се прибавят естрагона, салвията и маскарпонето, разбърква се докато маскарпонето се усвои от соса и се сваля от котлона.