С този сладкиш черпих колегите на работа миналата седмица. Много е интересен и ми хареса много. На тях също. Не е натрапчиво сладък, даже напротив. И докато се пече се разделя така на два пласта - блат + крем.
Адаптирано от тук.
Продукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кафява захар, 110 г разтопено масло (охладено), 1/2 ч.ч. брашно, 1/3 ч.ч. неподсладено какао, 1 и 1/2 до 2 ч.ч. прясно мляко (стайна температура), ванилия, пудра захар за поръсване.
Фурната се загрява на 160 градуса. Тавичка с размери 20 на 25 см се покрива с хартия за печене.
Отделят се белтъци от жълтъци. Белтъците се разбиват на пухкава пяна.
Жълтъците се разбиват със захарта и ванилията на гъст крем. Добавят се маслото. Разбърква се добре и след това се добавят брашното и какаото. Разбърква се отново добре. След което се добавя и прясното мляко.
Накрая на части се разбъркват с дървена лъжица разбитите на сняг белтъци. Сместа се изсипва в тавичката и се пече около час.
Оставя се да се охлади около половин час и се изважда от тавичката. След това се оставя на студено в хладилника за около час. Преди сервиране се поръсва с пудра захар.