събота, декември 10, 2016

Джинджифилови медени звездички със шоколадова глазура



Първите ми коледни сладки за тази година. Направих ги преди няколко дни.
На 26 декември ще е кръщенето на племенника ми и там където ще са са им отказали да им правят коледни сладки (нямали формички... дрън-дрън) и тя иска сама да направи. Но понеже пости в момента и нямаше как да направи проба, която да опита как е на вкус и т.н. ме помоли аз да го направя. Резултата е блестящ. Аз направих сладките по тази рецепта, като вместо меласа използвах мед, също сложих и други подправки в добавка. Сладките не трябва да се препичат. Остават мекички и са перфектни са деца. Много са ароматни. Всички, които ги опитаха (включително и колегите ми) останаха очаровани.

Глазурата реших да направя с бял и черен шоколад, гарнирани със сушени плодове и различни ядки.
Зелената глазура е от бял шоколад и малко зелен чай матча. Получава се много красив зелен цвят.

Може да експериментирате с украсата. Може да използвате и кралска глазура, и захарна с лимон, захарно тесто или марципан.  Въобще каквото сметнете, че ще е красиво и вкусно.


Продукти: 1/2 ч.ч. меко масло, 1/2 ч.ч. мед, 1 яйце, 1/4 ч.ч. гореща вода, 1/2 ч.ч. кафява захар, 2 1/2 до 3 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, щипка сол, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. джинджифил, 2-3 счукани кардамончета, 2-3 счукани карамфилчета, 1 ч.л. подправка смес за коледни сладки (опция, аз я използвах заради анасона вътре, защото нямам)



Маслото се разбива със захарта. Аз използвах тел, не ми се включване миксер. Добавят се меда, горещата вода и разбитото яйце.

В дълбока купа се смесват част от брашното с другите сухи съставки. Към тях се добавят маслената смес и започва да се омесва тесто. Добавя се брашно колкото е необходимо за да се получи меко, но нелепнещо тесто. Увива се във свежо фолио и се оставя в хладилника за поне няколко часа. Може да го направите вечерта и да го оставите за цяла нощ.

Загрява се фурната на 180 градуса. Тавичка се покрива с хартия за печене. От тестото се разточва кора с около 1 см дебелина (нека не става твърде тънко) изрязват се формички, подреждат се в тавичка и се пекат 8 минути, максимум 10. Не препичайте! Ще станат твърди.

След като изстинат се оставят в затворена кутия. Могат да престоят на хладно няколко дни преди да се украсят.


 След това, както казах всеки украсява с каквото намери за добре.

Аз разтопих в отделни купички шоколадите като към тях добавих по няколко капки олио за да стане лъскава глазурата. И след като ги потопих ги покрих с ядки и сушени плодове. След като стегнат се подреждат в кутия.
















0 comments:

Публикуване на коментар