събота, март 11, 2017

Шоколадово - бананов хляб


Един разкошен кекс, много влажен и ароматен, подходящ както за закуска с чаша топло мляко, чай или кафе, така и за да си го вземете за някой пикник сред природата.

Адаптиран е от тук.

Извинявам се за грозните снимки, но снимах преди да бъде нападнат и изяден на работа 😂



Продукти: 1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно, 1/2 ч.ч. бяло пшенично брашно, 1/2 ч.ч. тъмно хубаво какао, 2 щипки сол, 1 пакетче бакпулвер, ванилия, 1 ч.ч. тъмна кафява захар мусковадо, 3 големи зрели банани (намачкани на пюре - около 1 и 1/2 ч.ч.), 1/4 ч.ч. олио, 1/4 ч.ч. разтопено масло, 1 голямо яйце - на стайна температура, 50 г червени и черни боровинки, 50 г начукани на едро печени солени бадеми, 100 г черен шоколад, нарязан на дребно (или шоколадов чипс).


за заливката: 100-150 г черен шоколад, 50 мл сметана

за украса ядки и сушени плодове и счукани сурови какаови зърна


Фурната се загрява на 180 градуса. Правоъгълна форма за хляб/кекс се застила с хартия за печене или се намазва с масло и наръсва с малко брашно.

В купа се разбъркват намачканите банани, мазнината, яйцето, ванилията и захарта докато се получи хомогенна смес. Добавят се сухите съставки.
И накрая и сушените плодове, нарязания шоколад и бадемите. Сместа се изсипва във формата. Пече се докато забита клечка  излезне суха, без полепнали трохи. (около час)

Оставя се да изстине във формата, а след това се поставя върху решетка до пълното изстиване.

Сметаната се загрява и се добавя към нея шоколада. Разбърква се докато се разтопи напълно и се залива кекса. Отгоре се покрива с украсата от сушени плодове и ядки.

Кекса става ронлив и влажен, но това не му пречи да е толкова вкусен, че да не може да изядете само едно парче :)



Вчера, приятелите ни от Блоговодител обявиха номинациите за годишните кулинарни награди за блогове. Много съм щастлива, че тази година отново ме номинираха в категорията Бързо и вкусно
Най-добър блог с практични ежедневни рецепти за цялото семейство
:)

По-късно днес сайта на който може да се гласува - 
http://kulinarninagradi.com

ще бъде активен. Ще се радвам да ме подкрепите.


1 коментар: