Една разкошна тортичка за рождения ден на моята колежка Поли :) С прекрасен крем с маскарпоне и orange curd и шоколадов ганаш крем. Шоколадът открай време си е първа дружка с портокалите 😂
След тази торта правих и втора в четвъртък вечерта. И тя се изяде и нея я харесаха. :) Само, че украсата беше различна, защото ми свършиха портокалите и нямах черен шоколад, използвах млечен и също правих палачинките в по-малък тиган. Беше за моите страхотни колеги, които са почитатели на моите сладкиши 😊😊😊
Палачинките за тортата можете да си ги направите по любимата си рецепта, просто може да добавите към нея портокалови кори за да е в тон с кремчето.
Ще сложа снимки и на двете. За съжаление не са особено добри снимките, но тортата е вкусна. Повярвайте ми!
Продукти: за палачинките: 6 яйца, 400-450 г брашно, 1 л прясно мляко, 1 ч.л. бакпулвер, 6-8 с.л. кафява захар, щипка сол, ванилия, кората от 1 портокал, масло за намазване на тигана
за портокаловия крем: 1 доза orange curd /портокалово сладко/масло
400 г маскарпоне, 400 г крема сирене, 200 г кокосова сметана (само отделилата се гъста част в консервата след като е престояла в хладилника).
за ганаша: 200 г черен/млечен шоколад, 200 мл животинска сметана
за украса: ядки, сушени цитруси, пресни цитрусови резени, разтопен шоколад, пудра захар и каквото ви хрумне
Приготвя се портокаловия крем. Крема сиренето се разбива добре заедно с портокаловото сладко, и се обединява с маскарпонето и кокосовата сметана, като се бърка внимателно за да не се пресече крема. Прибира се в хладилника за да стегне малко и през това време се приготвят палачинките.
Всички продукти се разбиват с тел. Брашното е добре да се пресее преди да се прибави към яйчено млечната смес. От тази смес излизат към 20-тина палачинки.
Сметаната се загрява и се сваля от котлона преди да е кипнала. Прибавя се шоколада и се разбърква докато се разтопи напълно. Оставя се в хладилника за кратко.
- Сглобяване: При първата торта първите няколко палачинки мазах само с портокалов крем и след това започнах да ги редувам с шоколадовия крем.
При втората започнах още от самото начало да редувам 2 с портокалов крем -> 1 с шоколадов.
Последната се намазва с портокалов крем и се полива с разтопен шоколад или с ганаша. Отгоре се украсява по желание с каквото ви душа иска :)
Малко е играчка палачинковата торта, защото изкарваш сума време в печене на палачинките, но пък става бързо след това сглобяването.
Оставя се да престои в хладилника няколко часа за да се стегне добре крема. При мен престоя цяла нощ.
Чудесна е, ГАЛКА!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много, Веси! :)
ОтговорИзтриване