За никого не е изненада, че този сладкиш се появява рано или късно във всеки блог за храна. Става лесно и са нужни няколко часа за да омекне. Може да се направи от предната вечер и на другия ден да се предложи на гости, да се вземе за пикник :) Вкусен е. Не е особено калоричен и здравословен. Никак даже. Но пък навява приятни спомени и е наистина вкусен. Бисквитите от които се нуждаете са чаени без дупка. Аз имах само пакет Диджестив и използвах тях, но може да си се използват класиката за нас Руен или подобни. Просто не трябва даима дупка в средата.
Шипковия мармалад който използвам от няколко години е просто великолепен. От производител го купувам и винаги се зареждам с 4-5 бурканчета. Първоначално го поръчвах от Интернет, но от известно време хората, които го произвеждат започнаха да участват август месец на Панаира на занаятите тук във Варна и ми идват на крака както се казва. Разкошен е... точно като едно време... като в детството ни. Не е като ужасния мармалад който се намира по магазините пълен с пектин в който преобладават ябълките, а само се казва шипков. Този си е 100% шипки.
За едно тлъстичко руло или две по-малки ако ще използвате стандартните чаени бисквити ви трябват: 250 г чаени бисквити без дупка. Както казах моите бяха Диджестив.
100-125 г хубаво краве масло, едно бурканче шипков мармалад.
За овалване: кокосови стърготини. Може да използвате и орехи или други ядки. Аз не разполагах в момента и го овалях в кокос.
Маслото на стайна температура се разбърква с мармалада до хомогенност. Намазва се бисквитка и за нея се залепя друга и така докато се приключи с всички бисквитки. Накрая рулото се намазва и отвън. Овалва се в кокосовите стърготини (или ядки) и се завива в стегнато руло със свежо фолио. Оставя се за няколко часа, най-добре цяла нощ в хладилника.
Реже се с остър нож под ъгъл за да се получи този красив разрез.
*рулото може да се "облагороди" преди да се нареже като се залее с шоколад и ядки. Или пък всяка нарязана филийка може да се залее с шоколад като бисквитка.
Можеше да изведете отстрани необходимите продукти,без да се налага да чете човек всичко...Щеше да е и по-пригледно...нищо лично,просто съвет...
ОтговорИзтриванеАко сте преглеждали другите ми рецепти може да видите, че изнасям продуктите отделно. Това, че в тази не е така, ами така съм решила сега.
ОтговорИзтриванеБлогът си е лично пространство и си е решение на пишещия как ще го списва. Ако не ви харесва моят блог, можете да си харесате някой друг. Аз го списвам за себе си и приятелите си, които пък обичат да четат всичко. Нищо лично, въпрос на избор. И все пак благодаря за мнението. :)
Поздрави,
Галя
Супер рецепта и идея напомня ми за детството :) аз купих мармалад от шипки и ябълки (от фирмения магазин на Елена на ул. Славянска в София) и ползвах бисквити Закуска (такива имах) Сега остава да престои в хладилника през нощта
ОтговорИзтриванеНадявам се да Ви е харесало рулото. Благодаря за коментара, подсетихте ме да си направя пак. Прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеПоздрави,
Галя
Здравейте!
ОтговорИзтриванеИскам да Ви помоля да споделите какъв е шипковия мармалад,който купувате, защото ми омръзна от тези гадории, които продават по магазините.
Благодаря Ви предварително!
Всичко хубаво Ви желая!
Здравейте!
ОтговорИзтриванеБихте ли споделила какъв е шипковия мармалад, който ползвате, защото ми писна да купувам гадории?
Извинявам се за закъснелия отговор, но имах технически затруднения няколко месеца. Шипковият мармалад който си купувам е от производител от Враца. Във Фейсбук страничката им се казва Шипков мармалад Детски спомен. Разкошен е. От няколко години само от тях си купувам. Преди поръчвах от Интернет. Но те участват и в панаира на занаятите във Варна.
ОтговорИзтриванеПрекрасна седмица! Още веднъж простете за забавянето.
ПОздрави,
Галя