понеделник, ноември 25, 2019
Кашкавалени питки без глутен
Мислех още вчера да ви споделя тази рецепта, но ми изгоря разклонителя. Надявам се само той и да не е пострадал компютъра. Тази вечер ще разбера. Използвах докато няма много работа в офиса да я набера набързо. Стискайте палци за компютъра, защото нямам бекъп на абсолютно нищо. Днес ми пристигна външния хард... малко ще ми е тъпо ако нещо се е прецакало.
Тези питчици видях ето тук. Много лека промяна направих. Почти незабележима. Супер вкусни са. От тази доза излизат достатъчно за закуска за двама човека. Ще опитам по нататък и да им добавя разни екстри за да видя как ще станат. Това може да го пишем за базова рецепта.
Продукти: 150 г кашкавал, 2 яйца, 2 с.л. кокосово брашно, 1 с.л. оризово брашно, шарена сол.
Кашкавалът се настъргва. Към него се добавят и останалите продукти. Фурната се загрява на 200 градуса. Тавичка се покрива с хартия за печене.
От сместа се правят топчици и се подреждат в тавичката на разстояние една от друга.
Отгоре се наръсват с още шарена сол и се пекат около 20 минути или докато се позачервят.
Хапвайте ги още топлички. Толкова са вкусни и ароматни, топят се в устата. Гаранция, че ще ви станат любими още от първата хапка.
петък, ноември 22, 2019
Ябълков пай и ЧРД на мама
Здравейтееееее!
От една седмица се каня да споделя тази вкусна рецепта. Ето, че сама си намери деня. Рождения ден на мама. Да ни е много здрава, щастлива, все така креативна, усмихната. 💓💓💓 Съвсем скоро ще й го направя и наживо. Сигурна съм, че ще й хареса.
Посвещавам тази вкусотия на нея. А това е един много вкусен и ароматен ябълков пай по рецепта на Гордън Рамзи, която може да направите за нула време. (съвсем малко съм променила)
Ухае на топла есен. Топлия пай се връзва чудесно с топка ванилов сладолед. Не е най-красивият сладкиш на външен вид, но уверявам ви, че е разкошен. За нула време изчезна вкъщи.
Той го направи в две формички, аз нямах и използвах една керамична квадратна форма. 20 на 20 см.
Продукти: 3 ябълки, 6 обезкостени фурми, 1 и 1.2 ч.л. канела, 2 с.л. мед, 1 с.л. кафява захар.
за тестото: 1 яйце, 100 мл прясно мляко, 150 г масло, кората на 2 портокала, 125 г брашно, 2-3 с.л. кафява захар, 1 бакпулвер, ванилия, щипка сол, бадеми
ванилов сладолед за сервиране.
Ябълките се почистват и нарязват на кубчета. В тиган се загряват 50 г от маслото. Ябълките се добавят, към тях се добавя канелата, меда, захарта и нарязаните на дребно фурми. Оставят се за няколко минути в тигана и се слагат в тавичка.
В купа се смесват захарта, брашното, солта и бакпулвера. Добавя се мекото масло и се претрива с пръсти докто стане на пясък. Добавят се яйцето, млякото и ванилията, също и портокаловите корички. Всичко се разбърква много добре до хомогенност. Залива се върху ябълките. Поръсва се с бадеми и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Около 20 минути. До красив златист загар. Сервира се с топка ванилов сладолед.
Насладете се на този прекрасен и семпъл десерт.
събота, ноември 16, 2019
Тиквеник саралия
Здравейте, приятели!
Вече ми е едно такова уютно и коледно в душата. И тиквено също. Много студено, но тиквено. 😂😂😂
Остават ми още около две седмици на работа и вече нямам търпение да приключа защото веднага след това ще се запиша на шофьорски курс. Даже онзи ден се обадих да поразпитам. Нещо, което едновременно ме стресира и ме кара да се чувствам развълнувана. Нали знаете онова неизвестното как едновременно те привлича и плаши. И в главата ми плуват мисли дали ще се справя. Но защо пък да не се справя. И такива неща.
За рецептата: 12 кори за баница, около 200-300 грама настъргана на едро тиква, 1 пакетче канела, 3 с.л. захар.
150 грама краве масло.
За сиропа: 2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. вода
Тиквата се смесва с 3 с.л. захар и пакетче канела. Маслото се разтопява.
Слагат се две кори една върху друга. Най-горната се намазва хубаво с масло. Поръсва се малко от тиквената смес. Не трябва да е много, тя е по скоро за вкус. Разпределете си я на 6 порцийки. Навива се върху шиш, дръжката на дървена лъжица, дебела кука за плетене откъм късата страна на стегнато рулце. След което с помощта на леко придърпване се накъдря леко и зе избутва от шиша в тавичката. Така се процедира и с останалите кори.
Залива се с останалото масло. С помощта на четка се намазва навсякъде. Пече се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса докато придобие красив златист цвят.
Оставя се да изстине. През това време се приготвя сиропа. Сварява се от водата и захарта, вари се 5-10 мин. Саралията се залива с топъл сироп и се оставя за една нощ да почине и да попие всичкия сироп.
Такава вкусотия, че не мога да ви опиша.