сряда, ноември 10, 2010

Арабски сладкиш



Този сладкиш ми го показаха още преди 3-4 години. Даже си го бях принтирала, но така и не посмях да го направя. изглеждаше ми много труден, но скоро се сетих за него и изнамерих листа с рецептата и реших все пак да се опитам да го направя.

Продукти: за карамелената част: 1 ч.ч захар, 600 мл прясно мляко, 3 големи яйца, 2 прахчета ванилия
за какаовата смес: 1 голямо яйце, 2 с.л. какао, 100 мл олио, 100 мл прясно мляко, 1/2 ч.ч. кристална захар, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.ч. брашно
няколко супени лъжици захар за карамел

В тавичка се разпределя захарта за карамел. Фурната се загрява и карамела се разтопява направо в тавичката. През това време се разбиват в отделни купи двете смеси. изсипва се първо тази за крем карамела. След това внимателно се изсипва на тънка струя какаовата смес точно в средата. Тавичката се поставя в друга по-широка тава и се налива малко вода за да се пече на водна баня. Пече се на средна температура 170-180 градуса около 50 минути. След това се оставя да изстине напълно. Добре е преди да се освободи от формата да престои една нощ в хладилник поктита с фолио.

Обръща се в тортена чиния след като се освободят с нож стените.

0 comments:

Публикуване на коментар