понеделник, февруари 14, 2011

Сладки с черен касис и малини




Продукти: 75 г маргарин, 125 г захар, 1 яйце, 4 с.л. кисело мляко, 150 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 пудинг с вкус на малина, 100 грама черен касис и малини

Маргаринът, захарта и яйцето се разбиват на крем. Добавя се киселото мляко. Смесват се брашното, бакпулверът и малиновият пудинг и се омесват с другата смес до хомогенизиране. Сместа се оставя за час в хладилник след което се разбърква с плодовете (малините може да се нарежат на 2-3). Фурната се загрява на 180 градуса и върху тавичка покрита с хартия за печене се изсипват с лъжица бисквитки. Пекат се 10 минути.


Ето оригиналната рецепта

четвъртък, февруари 10, 2011

Кифлички с локум




Първите ми сладки кифлички :) Въобще не знаех дали ще се получи нещо. Преди години имах един неуспешен опит с кифлички с мармалад и не станаха хубави. Сега обаче съм приятно изненадана :) Подозирам, че нещо не е била хубава маята тогава.

Ето както забърках днес:
Продукти: 4 яйца, 1 к.ч. олио (аз малко на око сипвах, но е толкова горе долу), 2 с.л. с връхче портокалови и лимонови корички (настъргани), 2 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. махлепи, 1 кубче прясна мая, 1 ч.ч. хладко прясно мляко, 4-5 с.л. захар, брашно колкото поеме за гладко и не много твърдо тесто.

1-2 кутии локум, захар и маково семе за поръсване.

Отделят се 2 жълтъка за намазване и от останалите продукти се замесва тесто, което престоява около половин час.
Разделя се на топки от които се разточват кръгове около половин см дебелина. Разделят се на триъгълници и в широката част се поставя по парче локум. Навиват се и се редят в тавичка застлана с хартия за печене. Фурната се загрява на 190-200 градуса. Кифличките се намазват с жълтък и се покриват обилно със захар и/или маково семе. Пекат се до зачервяване.

На мен не ми стигна локумчето и направих няколко и със сладко от рабарба/ревен.

понеделник, февруари 07, 2011

Grießschmarrn


Продукти: 3 яйца, 200 мл прясно мляко, 150 г ситен грис, щипка сол, 1 к.ч. пудра захар, по 1 с.л. бяла и кафява захар на палачинка. (аз направих 3 с тази смес, но си зависи от големината на тигана), пудра захар за поръсване, масло за тигана, сладко по избор за украса.

в прясното мляко се накисва гриста заедно със солта за час. Може и повечко, но и 1 час е достатъчен. В тази смес се прибавят разбитите жълтъци. Белтъците се разбиват отделно на сняг заедно със захарта.

В намаслен и загрят тиган се изсипва 1/3 от сместа (или около половин сантиметър дебелина). изпича се от едната страна и се обръща. След като е готова палачинката се накъсва на парченца и се добавя 1 лъжица кристална захар и 1 кафява. Разбърква се няколко пъти докато захарта се разтопи и се прехвърля в чиния. отгоре се поръсва с пудра захар и се поднася със сладко по избор.

Така се процедира и с останалата смес.

използвах тази рецепта и си я нагодих в по малки количества - http://www.receptite.com/recepta.php?r=12278 :)

ровичкайки се из разни немски сайтове видях и разни други варианти на палачинки и ще ги пробвам и тях някой път.

А тези стават невероятно вкусни. Аз исках да забъркам само половин доза за да видим дали ще ни се харесат. А толкова ни харесаха, че вечерта забърках още една доза :)

вторник, февруари 01, 2011

Хляб с бира и подправки



Продукти: 500 г брашно, 250 мл бира, 2 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 пакетче суха мая (7 г), подправки на вкус (къри, сух копър, чубрица), ким и сусам. брашно за омесване.

Замесва се гладко еластично тесто с подправките (без сусама) и се оставя да втаса 2 часа. Омесва се още веднъж и се слага в намаслена и набрашнена форма за хляб. намазва се с малко вода или прясно мляко и се покрива със сусама. оставя се да втаса още един час и се пече около 40-50 минути до готовност.


Вдъхновена от тук! Някой ден когато имам сушени чушки и тъмна бира ще опитам и оригиналният вариант :)

Кекс с кокос и ванилия


Бях хвърлила око на кекс зебра, но нямам какао и изобщо не ми се излизаше днес в студа и попаднах на тази рецепта.

Продукти: 1 яйце, 80 мл олио, 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно, 1/2 пак бакпулвер, щипка сол, 50 г кокосови стърготини, ванилия, 2/3 ч.ч. прясно мляко

Захаросани портокалови корички и 30 г стафиди за отгоре

Всички продукти за тестото се разбиват добре. Загрява се фурната на 200 градуса. Тавичка се намаслява и набрашнява за да не залепне тестото. Сместа се изсипва в тавичката, отгоре се наръсва с портокаловите корички и стафидите и се пече до готовност около 50тина минути.


*Използвам ч.ч. по 250 мл