събота, март 12, 2011
Кекс "Зебра" с кафе
От много време му се каня на този кекс и реших да го направя във варианта му с кисело мляко.
Продукти: 4 голями яйца, 1 и 1/2 ч.ч захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 2 и 1/2 ч.ч брашно + още малко, 3/4 ч.ч. олио, ванилия, 1 с.л. портокалова кота - настъргана, 2 с.л. инстантно кафе (ако е по ситно може да се изсипе направо така, ако е едро го разтварям в 1 с.л. топла вода) и 1 с.л. смляно кафе
400 мл прясно мляко, 1 пак. крем Оле, захарни фигурки
Содата се прибавя към киселото мляко и се разбърква да шупне. Яйцата се разбиват на гъст крем със захарта. Добавят се на тънка струя олиото, след това киселото мляко, портокаловите корички и ванилията, и 2 и 1/2 ч.ч. брашно. Сместа се разделя на 2 равни части. В едната се изсипва и разбърква добре разтвореното инстантно кафе и смляното кафе и се добавя мъничко брашно колкото да се оеднакви гъстотата с другата смес.
Тавичка се намаслява и набрашнява. изсипват се по 2-3 лъжици от едната смес точно в средата, след това от другата и така се редуват докато смесите свършат. Тестото си се разлива.
Пече се до готовност в загрята на 180 градуса фурна.
След като кекса изстине се поставя в подходяща чиния и се намазва с готовия крем (приготвя се според указанията).
използвах кафе тъй като нямах какао и стана много приятно. Използвах основно тази рецепта
0 comments:
Публикуване на коментар