сряда, ноември 23, 2011
Козуначени кифли с канела и орехи
Тестото което използвах за кифлите е това.
Продукти: 5 яйца + 1 жълтък, 250 мл прясно мляко, 250 г захар (може да се сложи малко повече, но да не се прекалява защото може да попречи на втасването, примерно още 2-3 с.л. захар ако обичате по сладко), 250 г масло (или мас - може и смес половината мас, половината масло), 2 с.л. настъргана портокалова и лимонова кора, ванилия, 1 ч.л. махпели, 1 кубче мая, брашно колкото поеме - (малко повече от килограм)
1 белтък за намазване и захар за поръсване
Маята се разтваря в малко топло мляко, добавя се малко брашно, 1 лъжица захар - гъстотата трябва да е като малко по-гъста боза. Оставя се настрани за да бухне (трябва да удвои обема си). Млякото се кипва със захарта докато се разтвори напълно. Моята прабаба е казала на баба едно време като я е учила да меси козунак, че сместа трябва да синее. Тази година баба го каза на мен. За първи път месих абсолютно сама козунак. Предните години просто й помагах. Млечната смес се отделя настрани да се охлади леко. не трябва да е гореща за да не се пресече маята.
Маслото се разтопява.
В брашното се прави кладенче, чукват се яйцата, добавя се шупналата мая, млякото със захарта, подправките и се омесва тесто. не трябва да е много меко, но и не трябва да е много твърдо. като се разреже леко с нож трябва да има шупли.
Премества се в намаслена купа и се доизмесва с част от маслото. Тук ми е много трудно да обясня с думи как точно се омесва. От ъглите се прибират краищата към средата и се сгъва като портмоненце докато поеме няколко лъжици от маслото, после се добавя пак и така докато се измеси с почти цялото масло. Свива се на топчица и се обръща на обратно. Помещението в което ще втасва трябва да е топло.
След като втаса се премесва още веднъж и се оставя да втаса повторно.
Пълнеж: 150-200 г натрошени печени орехи, 2-3 ч.л. канела, 10 с.л. кафява захар - продуктите се смесват
1 кутия локум
Тестото се разделя на топки. Всяка от тях се разточва на кръгла кора и се реже на триъгълници. разпределя се от пълнежа и се навиват на кифлички. Оставят се да втасат малко и след това се намазват с разбит белтък. Поръсват се със същата смес от пълнежа и се пекат до зачервяване. В половината кифли сложих и по едно парче локум.
Нямам хубава снимка на кифлите защото ги правих късно вечерта, а фотоапарата ми не снима добре вечер. Много са вкусни.
Картофени соленки с кашкавал
Изключителни соленки! Дори не можаха да изстинат :) Всичко се омете. Мисля да ги направя пак съвсем скоро :)
Рецептата видях тук.
Продукти: 500 г сварени и намачкани картофи, 100 г настърган кашкавал, 125 г меко масло, брашно за омесване колкото поеме (около 2 чаши) сол, 1 белтък, 1 жълтък (за намазване разреден с 1-2 с.л. прясно мляко),
сусам
Замесва се меко тесто. Разточва се кора с дебелина половин см. Режат се триъгълници и се навиват на кифлички. Мажат се с жълтъка и се поръсват със сусам. пекат се до зачервяване.
Тарт Татен "Тути Фрути"
Вчера мама имаше рожден ден и реших да направя това сладкишче в нейна чест.
Продукти: 130 г кафява захар, 50 г масло, 1 бутер тесто (400 г) 2 ябълки, 1 райска ябълка, 2 банана, 1 круша, 1 киви
за заливката: 1 кофичка заквасена сметана и пудра захар на вкус
Плодовете се почистват и нарязват на парчета. В дълбок тиган се разтопяват маслото и захарта. След като се карамелизира захарта се прибавят нарязаните плодове и се объркват добре. Оставят се на слаб огън за 10-15 минути. В тавичка (20 см) се изсипват плодовете. Изрязва се кръг от тестото и се покрива тавичката. Надупчва се на няколко места и се пече в предварително загрята фурна до зачервяване. Оставя се да застине леко и се обръща върху чиния.
Заквасената сметана се смесва със захарта. Сервира се полят със соса.
Бананови кексчета с лешници
Рецептата прочетох на опаковка от хартиени формички за мъфинчета. Мерките в рецептата са с "водни чаши", но аз използвах чаена чаша от 250 мл.
Продукти: 2 банана, 1 яйце, 1/2 ч.ч. захар, 1/3 ч.ч. прясно мляко, 1/3 ч.ч. олио, 1 и 1/3 ч.ч. брашно, ванилия, 1 пак. бакпулвер, 1/2 ч.ч. едро нарязани лешници, 1 ч.л. канела
за хрупкавата поръска: 1 с.л. меко масло, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. канела, 3 с.л. кафява захар - претриват се с пръсти докато се получат трохички.
едра кафява захар за поръсване.
Смесват се сухите съставки. Бананите се намачкват с вилица, към тях се добавят яйцата, млякото, олиото, захарта. Двете смеси се обединяват. Прибавят се лешниците. Сместа се разпределя във формите за мъфини. Отгоре се поръсват с трохичките и с едрата кафява захар. Пекат се в предварително загрята фурна на 170 градуса до готовност.
Ванилови кексчета със сушени боровинки
Продукти: 3 яйца, 300 г захар, 100 мл олио, 280 г брашно, 1 пак бакпулвер, ванилия, 200 г заквасена сметана, 100 г сушени боровинки накиснати предварително в гореща вода за да омекнат и пудра захар за поръсване.
Яйцата се разбъркват на гъст крем със захарта. прибавя се олиото. Смесват се сухите съставки. Двете смеси се обединяват и тогава се прибавят заквасената сметана и боровинките.
Сместа се разпределя в тавичка за мъфини. Пекат се в предварително загрята фурна до зачервяване. изваждат се върху решетка да се охладят и се наръсват с пудра захар.
Бананови кексчета с хрупкава коричка и крема сирене
Рецептата взех от този сайт Станаха изключително ароматни и вкусни. За нула време ги унищожихме всички :)
Продукти: 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода, 1 ч.л. бакпулвер, 3/4 ч.ч. захар, 1/2 ч.л. сол, 3 пюрирани банана, 1 чйце, 1/3 ч.ч. меко масло, ванилия
за пълнежа - 125 г крема сирене, 1/4 ч.ч. захар, 1 яйце
за поръската - 1/3 ч.ч. захар, 1/4 ч.ч. брашно, 1.2 ч.л. канела, 1 с.л. меко масло
Всички продукти за поръската се претриват с пръсти докато станат на трохички.
Крема сиренето се разбърква с яйцето и захарта и се поставя във фризера/камерата за малко докато стегне леко.
Смесват се сухите съставки. Бананите се намачкват добре с вилица и се разбъркват със захарта, яйцата, маслото и ванилията. Двете смеси се обединяват.
Приготвя се тавичка за мъфини с хартиени формички или се намаслява. изсипва се по 1 лъжица от сместа след това 1 лъжица от стегнатата смес с крема сиренето и отново от тестото. Поръсват се смаслените трохички. Пекат се около 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Кексчета с тиква и круша
Рецептата за кексчетата взех от тук, а за поръската от тук.
Продукти: 1 и 1/2 ч.ч. захар, 3/4 ч.ч. тиквено пюре, 1 настъргана голяма круша, 2/3 ч.ч. олио, 3 яйца, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода и 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. канела
за поръската: 1/2 ч.ч. захар, 5 с.л. брашно, 2 с.л. канела, 4 с.л. масло. Всичко се смесва с пръсти докато станат трохички.
Смесват се яйцата, захарта, тиквеното пюре, крушата и олиото. В отделна купа се смесват сухите съставки. Двете смеси се комбинират заедно докато се получи хомогенна смес. В тавичка за мъфини се подреждат хартиени формички или се намаслява. С лъжица се разпределя сместа във формичките. Отгоре се поръсват с трохичките.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20тина минути. Като се боднат с клечка за зъби тя трябва да е чиста без полепнало тесто по нея.
Cottage Pie
Използвах тази рецепта на Martha Stewart. Никога не бях правила, а отдавна ми се искаше да опитам. Това беше първият ми опит. След това правих още веднъж, но вместо филийките картоф използвах картофено пюре и сложих кашкавал и моцарела.
Продукти: 3 с.л. масло, 1 голяма глава кромид лук, 2 големи моркова, черен пипер и сол, 2 с.л. доматено пюре, 500 г телешка кайма, 1 чаша тъмна бира, 2 с.л. брашно, 3/4 чаша замразен грах, 1 голям картоф нарязан на тънки филийки като за чипс.
В дълбок съд се загрява 1 с.л. от маслото. Запържват се нарязаните на дребно моркови и лук. Бъркат се докато лука омекне. Прибавят се сол и пипер в доматеното пюре. Към морковите и лъка се слага каймата и се оставя да се задуши за няколко минути като се бърка непрекъснато. Добавя се бирата и се оставя да заври. Добавя се брашното и се обърква добре. Добавя се 1 чаша вода, грахта и доматеното пюре с подправките. Оставят се на слаб огън докато поомекнат леко.
Сместа се прехвърля в тавичка, отгоре се нареждат филийките картоф, наръсва се със сол и черен пипер и се разпределя останалото масло. Пече се 40-45 минути до готовност на картофите.
Класически Макарони със сирене
В един от сериалите които гледам героите похапваха тези апетитни макарони и веднага се разрових из Интернет да потърся рецепта. Използвах ето тази. Получиха се много вкусни, но замених сиренето с кашкавал поради липсата на друго жълто сирене в магазина до нас. Толкова простичка рецепта, а толкова вкусна.
Иначе бях толкова вдъхновена, че чак издирих същите форми макарони. Всъщност не ми е за първи път да искам да направя нещо което ми се е прияло заради някой филм/книга. Сещам се за една серия на "Отчаяни съпруги" в която Линет беше приготвила брауни за Том (в което имаше разхлабително)... толкова апетитно ми изглеждаше, че можех да му усетя аромата и на другата сутрин естествено направих брауни.
Продукти: 1 пакет макарони, 50 г масло, 2 с.л. брашно, 500 мл прясно мляко, 250 г настърган кашкавал, магданоз
Макароните се сваряват в подсолена вода. В дълбок тиган се запържва брашното в маслото до златисто. Прибавя се бавно млякото като се бърка непрекъснато докато се получи гладка смес. Премахва се от огъня и се прибавя настъргания кашкавал, разбърква се докато се разтопи. Макароните се изцеждат и прибавят към соса. Добавя се сол и черен пипер на вкус. Сервира се веднага поръсено с нарязания магданоз. Бон апети!