Козунак


Продукти: 5 яйца + 1 жълтък, 250 мл прясно мляко, 250 г захар (може да се сложи малко повече, но да не се прекалява защото може да попречи на втасването, примерно още 2-3 с.л. захар ако обичате по сладко), 250 г масло (или мас - може и смес половината мас, половината масло), 2 с.л. настъргана портокалова и лимонова кора, ванилия, 1 ч.л. махпели, 1 кубче мая, брашно колкото поеме - (малко повече от килограм)
1 белтък за намазване и захар за поръсване

Маята се разтваря в малко топло мляко, добавя се малко брашно, 1 лъжица захар - гъстотата трябва да е като малко по-гъста боза. Оставя се настрани за да бухне (трябва да удвои обема си). Млякото се кипва със захарта докато се разтвори напълно. Моята прабаба е казала на баба едно време като я е учила да меси козунак, че сместа трябва да синее. Тази година баба го каза на мен. За първи път месих абсолютно сама козунак. Предните години просто й помагах. Млечната смес се отделя настрани да се охлади леко. не трябва да е гореща за да не се пресече маята.
Маслото се разтопява.
В брашното се прави кладенче, чукват се яйцата, добавя се шупналата мая, млякото със захарта, подправките и се омесва тесто. не трябва да е много меко, но и не трябва да е много твърдо. като се разреже леко с нож трябва да има шупли.
Премества се в намаслена купа и се доизмесва с част от маслото. Тук ми е много трудно да обясня с думи как точно се омесва. От ъглите се прибират краищата към средата и се сгъва като портмоненце докато поеме няколко лъжици от маслото, после се добавя пак и така докато се измеси с почти цялото масло. Свива се на топчица и се обръща на обратно. Помещението в което ще втасва трябва да е топло.
След като втаса се премесва още веднъж и се оставя да втаса повторно.
След повторното втасване се разпределя в тавичка(или тавички - зависи колко са големи). Аз намаслявам една голяма тава в която ги оплитам. Късам топченца, разтягам на фитилчета и овалвам леко върху намаслената тавичка. Сплитам ги и слагам в намаслените тавички (може да се покрият с хартия за печене тавичките). След като се надигнат от тавичките намазвам с разбит белтък, поръсвам със захар и пека в предварително загрята фурна до зачервяване. Когато се пъхне клечица в козунака не трябва да излиза с полепнало тесто.

* Може да се добавят ядки, стафиди и пр.

0 comments:

Публикуване на коментар