сряда, декември 31, 2014

Брауни с шоколадова глазура


Последният ми пост за 2014 година ще е това. Остават броени часове до края на годината и честно казано нямам търпение да я изпратя и да посрещна новата с много надежда, положителни емоции и цели, които се надявам да успея да постигна.


Това е сладкишът с който ще се подсладим тази вечер. Рецептата е на Ани от Вкуснотека. Много хубава рецепта, приготвяла съм я вече 3-4 пъти и всички много я харесват.

Продукти: 100 г черен шоколад, 125 г краве масло, 1/2 ч.ч. кристална захар, 1/2 ч.ч. кафява захар, 2 пак. ванилова захар, 2 чйца, щипка сол и 1/2 ч.ч. брашно

За глазурата: 200 мл животинска сметана, 200 г млечен шоколад, 1 с.л. краве масло

нарязан на парченца шоколад за гарниране (или нещо друго по избор)

Шоколадът и маслото се разтапят на водна баня или в микровълнова фурна. Прибавя се захарта и се разбърква добре. Прибавят се солта и ванилиите. След като изстине сместа се прибавят и яйцата едно по едно като след всяко се разбърква добре. Аз използвах тел, но може и с миксер.
Накрая се прибавя и брашното и се разбърква до хомогенна смес.
Сладкишът се пече до готовност (в зависимост от това колко влажен искате да е) в предварително загрята фурна на 180 градуса. Тавичката може да се намаже с масло и да се поръси с брашно или какао или да се използва хартия за печене. Тавичката, която използвах е около 20 на 25 см.
Оставя се да изстине и през това време се загрява сметаната, но без да се докара до кипене. Изсипва се натрошеният шоколад и маслото и се бърка докато сместа стане гладка. Оставя се във фризера за 10 минути и след това се разпределя върху браунито.
Отгоре се наръсва с парченцата шоколад и се нарязва на правоъгълници след като шоколадовата глазура стегне напълно.

Весело посрещане на новата година, приятели! Хубав празник да си изкарате!



вторник, декември 23, 2014

Агнешка дроб сарма



Продукти: 500 г сварени и нарязани на дребно агнешки дреболии, 1/2 ч.ч. ориз*, 1 глава кромид лук, 1 малка връзка пресен лук, 1 и 1/2 ч.ч. агнешки бульон, 1/2 ч.ч. вода, сол, черен пипер, червен пипер, сушен джоджен, чубрица на вкус, олио

за заливката: 3 яйца, 1 кофичка кисело мляко - 400 г, 4 с.л. брашно, сол на вкус

В дълбок тиган се сгорещява олиото и се запържват дреболийките и нарязаните на дребно два вида лук. Прибавя се измития ориз и се разбърква няколко пъти докато стане прозрачен. Добавят се подправките и солта и се разбърква добре. Изсипва се бульонът и водата и се остава да заври след, което се изсипва в тавичка. Пече се в загрята на 200 градуса фурна до готовност.

Яйцата, млякото, брашното и солта се разбиват с тел до еднородна смес с която се залива дроб сармата. Пече се докато се зачерви (може да се добави и една екстричка - кашкавал и да се дозапече, аз мислех да го направя, но се отплеснах :D









* 1 ч.ч. - 240 мл

Шоколадови дискчета



Идеята за бонбонките видях от тук.

Реално няма и кой знае каква рецепта. Разтапя се шоколад на водна баня (или в микровълнова). Може да е черен, млечен, бял. Може да се сложат и някакви подправки - ванилия, червен лют пипер, канела и т.н. В случая аз не съм слагала никакви подправки. използвах черен шоколад с 65% съдържание на какао.

С лъжица се взема от разтопения шоколад и се слага на купчинки с диаметър около 3-3.5 см. Отгоре се украсяват с различни сушени и/или захаросани плодове, ядки, семенца и т.н.

Шоколадови сливи



Тези бонбонки също ги правих за подарък. След като ги направих и мама се вдъхнови и тя ги спретна. Хубавото е, че стават много бързо, хем са сладички, хем са полезни.
Преди време мама ми беше изпратила едни изрезки от някакво гръцко списание с различни коледни сладкиши и имаше подобен вариант, но с меки сушени кайсии. Мисля и с такива да опитам някой ден. Както и с фурми :)

Продукти: 100 г сушени сини сливи без костилка, орехи, 150 г черен шоколад, 1 с.л. краве масло (или кокосово)

Сушените сливи се измиват и подсушават. Пълнят се с парчета орехи. Шоколадът се разтопява с маслото на водна баня или в микровълнова и сливите се потапят в него. Оставят се да стегнат върху хартия за печене.

Това е цялата философия :) много много бързо и много вкусно. Може да се сложи и по едно цяло бадемче вместо орех.

Портокалови бонбони



Това са едни от най-любимите ми сладкишчета, които си вземам от сладкарничките в Гърция и тази година реших да си направя сама. Много са сочни и са просто перфектни за Коледа (и не само за Коледа разбира се, но ароматът на портокал ми е някак коледен). Освен това комбинацията от портокал и черен шоколад е просто перфектна.
И тази година правих различни видове сладки за подарък на приятелите ни и тези шоколадови портокали определено обраха овациите.



Приготвят се много лесно, почти като захаросаните портокалови корички.

Продукти: 2 средно големи портокала, 300 грама захар, 300 мл вода, 200 г качествен черен шоколад с над 50% съдържание на какао, 1 с.л. краве масло (може да се използва постен шоколад и примерно кокосово масло вместо краве маслото)



Портокалите се измиват много добре и се нарязват на филийки с дебелина около половин сантиметър или 7-8 мм. Слагат се в тенджерка с вода и се оставят да покипят 5-10 минути за да излезне горчилката. Изцеждат се от водата и се заделят настрани. От 300 г захар и 300 мл вода се прави сироп. След като кипне се слагат резените портокал и котлона се намалява. Трябва да кипи, но да е съвсем лекичко. Варят се около един час в сиропа и след това се отцеждат и подреждат върху хартия за печене. оставят се да поизсъхнат за 12-14 часа.

Шоколада и маслото се разтопяват на водна баня или в микровълнова фурна и всеки портокалов резен се потапя и от двете страни в шоколада. Оставя се да се стегне върху хартия за печене. Може отгоре да се поръсят ядки, захарни пръчици или друга украса.

Аз увих всяко лакомство във фолио

четвъртък, декември 18, 2014

Таханови бисквити



Тези бисквитки спретнах набързо докато чакам тестото за кашкавалените бисквити да се охлажда. Много са вкусни и ароматни. Стават твърди, но хрупкави и маслени. Аз излапах три една след друга въпреки, че са доста едрички като размер :D



Продукти: 125 г меко масло, 100 г сусамов тахан, 120 г кафява захар + малко за овалване на бисквитите, ванилия, 1 ч.л. бакпулвер, 300 г брашно, 1 жълтък + 1-3 с.л. студена вода ако има нужда.



Омесва се маслено тесто от всички продукти (без захарта за овалване). Ако тестото стане много сухо се добавя студена вода - 1-2 с.л. Не трябва да е много меко, но не трябва и да е много твърдо. Да е такова, че да се оформят лесно топчета.

Фурната се загрява на 180 градуса. Тава се покрива с хартия за печене. От сместа се правят топчета колкото голям орех. Овалват се в кафявата захар и се редят на разстояние в тавата. След това се натискат с чаша примерно за да станат малко плоски. Аз използвах от онези "преси" за правене на картофено пюре. Пекат се около 20 минути, до леко зачервяване. Не ги препичайте защото по-принцип са твърди бисквитки, а препечени ще трошат зъби :)

събота, декември 13, 2014

Солени бисквитки с кашкавал и сирене



Невероятно вкусните солени бисквитки на Ирина Купенска. Приготвих ги като изненада днес за обяд. Много бяха харесани. Направих половин доза защото нямах повече масло и сложих и краве сирене за разнообразие.

Продукти: 100 г брашно, 60 г настърган кашкавал, 40 г настъргано краве сирене, 60 г масло, 1 жълтък, 1 с.л. студена вода ако е необходимо, 1 ч.л. червен пипер, 1/4 ч.л. черен пипер
1 белтък за намазване + черен сусам за овалване.

В купа се смесват брашното, настърганите кашкавал и сирене, подправките и нарязаното на кубчета студено масло. Омесват се докато станат на трохички и се добавя жълтъка. Тестото се оформя на топка, ако е необходимо се добавя супена лъжица вода. Оформя се на рулце с диаметър 3-4 см. намазва се с белтък и се овалва в черният сусам. Увива се в свежо фолио и се оставя да стегне във фризера.

След като стегне се реже на филийки, които се редят в тавичка постлана с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 докато станат златисти на цвят. Охлаждат се и са готови за нападение :D

Още другата седмица ще направя една цяла доза.

Crazy Chocolate Cake



Мисля, че никой не би могъл да познае, че този страхотен кейк е абсолютно постен. Никой освен това не би останал равнодушен пред него. Много мек, пухкав и вкусен и най-важното е, че може да се покрие с глазура, може да се използва за блатове за торта...
Рецептата я знам от Цвети. :)



Продукти: (за тавичка 20/25 см): 1 и 1/6 ч.ч. брашно, 1/6 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. студена вода, 3 с.л. какао, 1 равна чаена лъжичка сода, 1/2 ч.л. сол, 2 с.л. портокалова кора, 1 с.л. ябълков оцет
пудра захар за поръсване

В купа се смесват мокрите съставки, отделно се смесват и сухите и се обединяват. Разбъркват се добре до получаването на хомогенна смес. Фурната се загрява на 200 градуса и сместа се изсипва в тавичка покрита с пекарска хартия. Пече се до готовност (забита клечка в кекса трябва да излиза чиста, без полепнала смес) - около 40 минути.
След изпичане се оставя да поизстине и докато е леко топъл се поръсва с пудра захар. Нарязва се след пълното изстиване.



Бисквити с фъстъчено масло и овесени ядки


Имах половин останало бурканче с фъстъчено масло и се чудих какво да направя с него и попаднах на тази великолепна рецепта. Станаха толкова ароматни, хрупкави и вкусни, че се ометоха за нула време. Дори мъжът ми, който не яде сладко по принцип хапна доволно количество от тях. Силно ги препоръчвам, разкошни са!



Ето моята интерпретация (която не се различава особено от оригинала):

Продукти: 1/2 ч.ч. маргарин или масло, 1/2 ч.ч. фъстъчено масло с парченца фъстъци, 3/4 ч.ч. кафява захар, 1 яйце, 3 прахчета ванилия, 1 ч.ч. смлени овесени ядки (реших да смеля овесените ядки и да има и по едри парченца, да не са фини), 3/4 ч.ч. брашно, 1 равна чаена лъжичка сода, 1/3 ч.л. сол.

Двете масла се смесват със захарта, добавя се яйцето, ванилията и сухите съставки. Не съм използвала миксер, разбърквах всичко с дървена лъжица.
Фурната се загрява 180. Тава се покрива с пекарска хартия и с помощта на две чаени лъжички се оформят купчинки колкото орех на разстояние една от друга защото сладките се разливат. Пекат се до зачервяване на краищата.


Сладки с овесени ядки и сушени червени боровинки





Продукти: 50 г. меко масло, 2 яйца, 150 г. светла кафява захар, 3 прахчета ванилия, кората от 1 портокал и 1 мандарина, 50 г сушени червени боровинки, 1/4 ч.ч. ситно смлени орехи, 2/3 ч.ч. смлени овесени ядки (може да се използват и фини, но аз исках да има и по едри парченца и затова просто ги смлях за няколко секунди в чопъра) 1 ч.ч. брашно, 1 с.л. чиа семена.

Маслото, захарта и яйцата се разбъркват с тел или дървена лъжица, добавя се ванилията и кората от цитрусите. Червените боровинки се накисват в малко топла вода за няколко минути и след това се изцеждат и подсушават.
Прибавят се към сместа и се разбърква добре. Добавят се орехите, овесените ядки, брашното и семената чиа.



Фурната се загрява на 200. Върху тава се постила пекарска хартия и се разпределят купчинки колкото орех на разстояние една от друга. Могат да се натиснат леко с лъжица отгоре. Пекат се около 15 минути или докато се зачервят краищата. Сладките са много ароматни и вкусни и са мекички.

Може бялото брашно да се замени с пълнозърнесто, но аз в момента нямах друго.