петък, март 31, 2017

Пиле с портокали и сос от нар



Последен постинг за месеца и второто ми предложение включено в чудесното блогърско списание SOintoFOOD

Мислех да пиша утре, защото днес имах ужасно главоболие цял ден и на работа и после вкъщи, но в крайна сметка реших да изпратя месеца вкусно :)

Малко по-екзотично ястие, но много вкусно. Всъщност според вкуса може да се намали количеството на захар ако не обичате твърде сладко.

Благодаря за възможността!



Продукти за две порции: 1 брой пилешки гърди, сокът от 2-3 портокала, 2-3 с.л. сос от нар, 1 с.л. сос уорчестър, 2 щипки пушен червен пипер, 6 с.л. кафява захар, кората от един портокал,  2 скилидки чесън - накълцани,  1/4 ч.ч. вода и разтворено в нея 1 с.л. брашно от тапиока (или друг сгъстител - царевично, пшенично нишесте), сол на вкус

за гарнитура: любимият ви варен ориз.



В дълбок тиган с незалепващо покритие се загряват  портокаловия сок, соса от нар, соса уорчестър, пипера, кафявата захар, накълцаните на ситно скилидки чесън, портокаловата кора. Оставя се да къкри на слаб огън и когато леко се редуцира се добавя нарязаното на малки кубченца пилешко месо.
Готви се около 15-тина минути, докато побелее и се добавя водата с разтвореното брашно от тапиока. оставя се да къкри още малко докато соса се сгъсти достатъчно. Ако е необходимо се добавя и сол на вкус.

Сервира се върху любимият ви ориз. Може да се наръси и с пресни подправки.

*Може месото да се запържи предварително до готовност в малко мазнина и сле това да се добави в соса, но аз предпочетох да се свари в него.




четвъртък, март 30, 2017

Палачинки с моркови и извара



Наскоро получих покана от Мария от SointoFOOD  да се включа в списанието с 3 рецепти. Почувствах се много развълнувана и естествено веднага се съгласих. Имах малко перипетии тъй като ми се развали печката и трябваше да сменя онова, което бях намислила с нещо, което мога да приготвя на газов котлон.

Списанието е разкошно и за мен е чест да съм сред толкова много любители на хубавата храна и на красотата. Освен това може да бъде изтеглено напълно безплатно и също да бъде разпечатано.

Тук може да го изтеглите/прочетете/разпечатате. Това е мартенския брой. Изпълнен е със страхотни предложения.  -> SOintoFOOD

Сега ви представям първата рецепта с която участвам. Нещо много вкусно и засищащо за закуска.





Продукти: 1/4 ч.ч. овесени ядки, 2 белтъка или 1 цяло яйце, 1/4 ч.ч. хубава извара, канела на вкус, ванилия, 1-2 с.л. мед, 1/2 ч.ч. настърган на ситно морков, малко кокосово масло за тигана.

Всичко се смесва в чопър и се оставя настрана докато загрее тигана. Маже се с малко масло и се оформят малки палачинки. Много са крехки и може да се натрошат при обръщането затова е добре да са по-малки и да могат лесно да се обърнат с шпатула.

Излизат 8-9 малки палачинчици.

Сервират се с извара и мед.

Може да се сложат сушени плодове, ядки. Може да се използва и друг подсладител - сироп от агаве, кленов сироп...

Чудесен старт на деня!




неделя, март 26, 2017

Шоколадов сладкиш Без угризения



На всички ни се е случвало да ни се дояде нещо сладичко, а да не можем защото сме подели някакъв специален режим на хранене, искаме да започнем да консумираме по-малко захар, да влезнем във форма, а все пак да не се лишаваме от някои удоволствия. Това сладкишче е решението на проблема. А и става светкавично. Може да се изпече в микровълновата фурна, също и в обикновена. На всичко отгоре основните продукти са само 3 и оттам нататък може да добавим и нещо от себе си за да си го нагодим според вкуса.
Има мека консистенция, малко напомняща на пудинг. На моят мъж не му хареса, но го опитаха още 3 наши приятели и им хареса много.

Може би би могло да се сложи брашно от рожков вместо какао и да се предложи и на дете за десерт. Ще пробвам :)



Продукти за 2 порции: 1 банан, 1 яйце, 2-3 с.л. хубаво какао

за заливката (опция) - разтопен натурален шоколад, сушени червени боровинки за украса (опция)

*могат да се добавят ядки в "тестото", сушени плодове, семена и пр.


Приготвят се 2 стъклени и огнеупорни формички за крем карамел/суфле. Намазват се с масло.

Бананът се намачква на пюре и се разбива с яйцето, добавя се и какаото. Сместа се разсипва в двете формички.

Пекат се на пълна мощност в микровълновата за 1.35-1.45 минути. Оставят се да изстинат и се обръщат в десертни чинийки.

Могат да се изпекат и във фурната в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10-12 минути.





събота, март 25, 2017

Палачинкова торта с портокалов крем и ганаш


Една разкошна тортичка за рождения ден на моята колежка Поли :) С прекрасен крем с маскарпоне и orange curd и шоколадов ганаш крем. Шоколадът открай време си е първа дружка с портокалите 😂

След тази торта правих и втора в четвъртък вечерта. И тя се изяде и нея я харесаха. :) Само, че украсата беше различна, защото ми свършиха портокалите и нямах черен шоколад, използвах млечен и също правих палачинките в по-малък тиган. Беше за моите страхотни колеги, които са почитатели на моите сладкиши 😊😊😊

Палачинките за тортата можете да си ги направите  по любимата си рецепта, просто може да добавите към нея портокалови кори за да  е в тон с кремчето.





Ще сложа снимки и на двете. За съжаление не са особено добри снимките, но тортата е вкусна. Повярвайте ми!



Продукти: за палачинките: 6 яйца, 400-450 г брашно, 1 л прясно мляко, 1 ч.л. бакпулвер, 6-8 с.л. кафява захар, щипка сол, ванилия, кората от 1 портокал, масло за намазване на тигана

за портокаловия крем: 1 доза orange curd /портокалово сладко/масло
400 г маскарпоне, 400 г крема сирене, 200 г кокосова сметана (само отделилата се гъста част в консервата след като е престояла в хладилника).

за ганаша: 200 г черен/млечен шоколад, 200 мл животинска сметана

за украса: ядки, сушени цитруси, пресни цитрусови резени, разтопен шоколад, пудра захар и каквото ви хрумне


Приготвя се портокаловия крем. Крема сиренето се разбива добре заедно с портокаловото сладко, и се обединява с маскарпонето и кокосовата сметана, като се бърка внимателно за да не се пресече крема. Прибира се в хладилника за да стегне малко и през  това време се приготвят палачинките.

Всички продукти се разбиват с тел. Брашното е добре да се пресее преди да се прибави към яйчено млечната смес. От тази смес излизат към 20-тина палачинки.

Сметаната се загрява и се сваля от котлона преди да е кипнала. Прибавя се шоколада и се разбърква докато се разтопи напълно. Оставя се в хладилника за кратко.










 Сглобяване: При първата торта първите няколко палачинки мазах само с портокалов крем и след това започнах да ги редувам с шоколадовия крем.

При втората започнах още от самото начало да редувам 2 с портокалов крем -> 1 с шоколадов.

Последната се намазва с портокалов крем и се полива с разтопен шоколад или с ганаша. Отгоре се украсява по желание с каквото ви душа иска :)

Малко е играчка палачинковата торта, защото изкарваш сума време в печене на палачинките, но пък става бързо след това сглобяването.

Оставя се да престои в хладилника няколко часа за да се стегне добре крема. При мен престоя цяла нощ. 








петък, март 24, 2017

Orange Curd / Портокалово сладко



Преди известно време се престраших да направя за първи път Lemon curd. Ето, че дойде времето да опитам и портокаловото сладко. Моя колежка имаше рожден ден на 19 март и й направих изненада палачинкова торта (нея ще споделя евентуално утре). Тя не обича много плодове, но много обича цитруси и в нейна чест реших да направя палачинковата торта с портокалов крем (за който използвах това портокалово сладко) и шоколадов ганаш.  Стана превъзходна. Вчера направих тортата повторно с малко по-различен външен вид и малко по-малка.

Портокаловото сладко е разкошно и за хапване върху хрупкава бисквитка.




Продукти: 2 - 3 портокала (според големината), 3/4 ч.ч. захар, ванилия, 120 г масло, 1  ч.л. нишесте портокал (или натурално), 2 яйца (М, Л)


Продуктите да са на стайна температура. Кората на портокалите се настъргва на ситно ренде. Сокът се изтисква.

С тел или миксер се разбърква мекото масло, към него се добавят захарта, кората от портокали, ванилията и се прибавят едно по едно яйцата.

Нишестето се разбърква с портокаловия сок и се прибавя към останалата смес.

Загрява се в тенджерка с незалепващо дъно, оставя се да се вари на слаб огън и се разбърква непрекъснато докато се сгъсти достатъчно.

Пресипва се в бурканчета и се съхранява в хладилник. Може да издържи 1-2 седмици в хладилник. Чудесно другарче на бисквитките.






събота, март 18, 2017

Лимонова панакота


Напоследък не ми остава много време за писане в блога, колкото и да ми се иска. Но ще си наваксам де, обещавам! А и сега за известно време съм без фурна. Малко ми се развали и нямаме време да я оправим, та готвя всичко на газовия котлон.

Искам да споделя нещо вълнуващо! За втора поредна година Блоговодител

ме номинират в категория:  

Бързо и вкусно
Най-добър блог с практични ежедневни рецепти за цялото семейство

 The paranoid is never entirely mistaken

Ще се радвам да ме подкрепите ако имате желание и харесвате блога ми. Сайтът за гласуване е отворен от няколко дни -  Кулинарни награди.
Ще откриете страхотни номинации на прекрасни блогъри. Не пропускайте да гласувате във всички категории. Всеки един от тях заслужава да бъде избран. :)

Гласуването става много лесно. Отивате горе в менюто на сайта на "Гласувай" и оттам имате два варианта или да се впишете с Фейсбук профила си или с профила си в Блоговодител (или да създадете такъв ако нямате). Оттам следват 10-те категории. Не пропускайте да гласувате във всичките категории, тъй като гласувайки във всички се включвате в томбола в, която може да спечелите хубава награда от партньорите на Блоговодител и наградите.





Продукти: за 4 порции: 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. сладкарска сметана, 200 г цедено кисело мляко, сокът от половин лимон, кората (обелена с белачка на едни парчета - само жълтата част) на 1 лимон, 1 ванилова захар с лимон, 10 г желатин (аз използвам желатин на листи), захар на вкус


 Желатинът се накисва в студеното прясно мляко след, което се загрява заедно със сметаната и останалите просукти в тенджерка. Сваля се от огъня преди да е кипнало. Изваждат се лимоновите кори с решетъчна лъжица и се разсипва в купичките. Оставя се да се охлади и се слага докато стегне напълно в хладилника.

Преди да се извади от купичките се отделя от стените с горещ сух нож и се обръща в десерта чиния. Украсява се по желание с някакво сладко.














събота, март 11, 2017

Шоколадово - бананов хляб


Един разкошен кекс, много влажен и ароматен, подходящ както за закуска с чаша топло мляко, чай или кафе, така и за да си го вземете за някой пикник сред природата.

Адаптиран е от тук.

Извинявам се за грозните снимки, но снимах преди да бъде нападнат и изяден на работа 😂



Продукти: 1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно, 1/2 ч.ч. бяло пшенично брашно, 1/2 ч.ч. тъмно хубаво какао, 2 щипки сол, 1 пакетче бакпулвер, ванилия, 1 ч.ч. тъмна кафява захар мусковадо, 3 големи зрели банани (намачкани на пюре - около 1 и 1/2 ч.ч.), 1/4 ч.ч. олио, 1/4 ч.ч. разтопено масло, 1 голямо яйце - на стайна температура, 50 г червени и черни боровинки, 50 г начукани на едро печени солени бадеми, 100 г черен шоколад, нарязан на дребно (или шоколадов чипс).


за заливката: 100-150 г черен шоколад, 50 мл сметана

за украса ядки и сушени плодове и счукани сурови какаови зърна


Фурната се загрява на 180 градуса. Правоъгълна форма за хляб/кекс се застила с хартия за печене или се намазва с масло и наръсва с малко брашно.

В купа се разбъркват намачканите банани, мазнината, яйцето, ванилията и захарта докато се получи хомогенна смес. Добавят се сухите съставки.
И накрая и сушените плодове, нарязания шоколад и бадемите. Сместа се изсипва във формата. Пече се докато забита клечка  излезне суха, без полепнали трохи. (около час)

Оставя се да изстине във формата, а след това се поставя върху решетка до пълното изстиване.

Сметаната се загрява и се добавя към нея шоколада. Разбърква се докато се разтопи напълно и се залива кекса. Отгоре се покрива с украсата от сушени плодове и ядки.

Кекса става ронлив и влажен, но това не му пречи да е толкова вкусен, че да не може да изядете само едно парче :)



Вчера, приятелите ни от Блоговодител обявиха номинациите за годишните кулинарни награди за блогове. Много съм щастлива, че тази година отново ме номинираха в категорията Бързо и вкусно
Най-добър блог с практични ежедневни рецепти за цялото семейство
:)

По-късно днес сайта на който може да се гласува - 
http://kulinarninagradi.com

ще бъде активен. Ще се радвам да ме подкрепите.