събота, октомври 31, 2009

Браунис с медено какаова глазура


Продукти:

2 яйца, 1/3 ч.ч. какао на прах, 1/2 ч.ч. брашно, щипка сол,  1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. размекнато масло, 1 пакетче бакпулвер, ванилия

за заливката: 3 с.л. масло, 3 с.л. какао на прах, 1 ч.ч. пудра захар, 2 -3 с.л. мед, ванилия

шоколад за настъргване отгоре, или ядки за украса, шоколадови пръчици (и пр.)

Фурната се загрява, през това време се разбърква сместа с миксер - маслото със захарта, към тях се добавят двете яйца. Смесват се брашното, какаото, солта, бакпулвера и ванилията в купа и се добавят към другата смес.  разстила се в малка тавичка и се пече 20-30 минути на средна температура. Не оставяйте да се препече, тъй като ще стане твърдо.

приготвя се заливката като се смесват всички продукти до хомогенизиране. Сладкиша се залива докато е още горещ. След охлаждане се украсява с ядки или настърган шоколад и се реже на малки парченца :) 

Да ви е сладко :)

Американски палачинки


продукти: 2 яйца, 2 чаени чаши прясно мляко, 1 чаена лъжичка сол, 2 супени лъжици пудра захар, 1 пакетче бакпулвер, 2 чаени чаши брашно, 50 г размекнато масло 

пудра захар, сладко, плодове за украса

масло за намазване на тигана

Всички продукти се разбиват с миксер. Сместа се оставя да почине за 20тина минути на топло завита с кърпа. Загрява се тиган, маже се леко с масло и в средата се изсипва едно черпаче от сместа с диаметър 15тина см. Пече се докато от горната страна палачинката стане на шупли и след това се обръща. Пече се и от другата страна. Украсява се по желание :)

неделя, октомври 25, 2009

Соленки с майонеза


продукти: 1 кофичка майонеза, 200 г сирене, една супена лъжица горчица, 100 г топено сирене, 1 яйце, брашно колкото поеме за меко тесто.

ядки за украса

Всички продукти се омесват на меко тесто като жълтъка на яйцето се отделя за намазване. Разточва се тестото на 1 см дебелина и се изрязват фигурки. Намазват се  с жълтъка и се украсяват с ядки и се пекат до порозовяване. Стават много меки и вкусни :)

Рецептата взаимствах от тук

събота, октомври 24, 2009

Пилешки пържолки с гъби

продукти: пилешки гърдички, 100-200 г шопско сирене, прясно мляко 300-400 г, 300 г гъби, сол на вкус.

Пилешките гърдички се разделят на малки пържолки и се начукват хубаво. осоляват се и се оставят за 15-20 мин да покиснат в малко прясно мляко. Гъбите се режат на по едро и в йенска тавичка или гювеч се редят - ред пържолки, отгоре парченца шопско сирене, гъби и така докато свършат продуктите. Заливат се с прясно мляко и се пекат до готовност. Сервирах ги с картофена салатка :) 

Двуцветен портокалово-какаов кекс с глазура



В последно време покрай работата ми не ми остава време да готвя през седмицата. Или поне нямам желание да го правя от преумора... и имам чувството, че ми липсва ужасно много. Та ето поредната събота дойде и моето време за сладкиши дойде също :) Рецептата в оригинал е на Деси от Веселият готвач

Това което промених е глазурата :) и добавих ванилия с портокалов аромат и настърганата портокалова кора е повечко.

Продукти:

4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. прясно изтискан портокалов сок, 1/3 ч.ч. олио, 1 пак. бакпулвер, 2 препълнени с.л. какао на прах, 1 ванилия с портокал, 2 ч.ч. брашно, 3 ч.л. настъргана портокалова кора

за ганаша: една малка сладка сметана, 100 г шоколад (черен), масло, ванилия

Сладко от портокали за украса

Яйцата се разбиват на гъст крем със захарта. След това се добавят останалите продукти (без какаото и портокаловите корички), като накрая се добавя и брашното смесено с ванилията и бакпулвера.  Отделя се 1/3 от сместа и към нея се добавя какаото. Към другата се добавят настърганите корички. В намаслена и набрашнена форма се изсипват първо малко от шоколадовата смес, после от бялата и така се редуват докато свършат смесите.

Пече се до готовност. Студеният кекс се залива с глазурата (сметаната се загрява, но така че да не кипне, прибавя се шоколадът и маслото и се бърка докато всичко се смеси добре, добавя се ванилията. ). отгоре се покрива с нарязани парченца портокал от сладкото.

петък, октомври 16, 2009

Двуцветен карамелен кекс


Рецептата е на  venivsh от Веселият готвач. Още една сладост към виртуалният ми тефтер. Чудесна рецепта, благодаря за което!

Не съм променяла нищо. Ето я и нея:

За карамелената смес: половин чаена чаша захар се карамелизира до златисто, след което се добавя 100 мл прясно мляко. Бърка се хубаво докато карамелът се разтвори напълно. След като поизстине се добавят 2 яйца + една чаша брашно в която е разбъркано половин пакетче бакпулвер.

За ваниловата смес: Разбиват се 2 яйца с половин чаша захар, добавя се 100 мл прясно мляко + 1 чаша брашно с другата половина бакпулвер и ванилия.

В намаслена и набрашнена форма за кекс се изсипват първо карамелената смес, след това ванилената. Пече се до зачервяване. Проверя се с клечка дали е готов. След като изстине се залива с глазура от 1/3 чаша захар която се карамелизира и се добавя 100 мл прясно мляко с размито брашно (1 с.л.) вътре. Бърка се докато стане гладка смес и се изсипва върху кекса:)

вторник, октомври 13, 2009

Сладки с тиква и лимон


Това е оригиналната рецепта 

Ето я и моята променена :)

3 ч.ч. брашно, 1 пак. бакпулвер, 2 ч.ч. пюре от тиква (след като пасирах тиквата го подсладих на вкус), настъргана кора от един лимон, 1 ч.л. сол, 1 к.л. настъргано индийско орехче, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. махлепи, 2 с.л. сиропа от сладко от портокали, 3 с.л. захар, 1 пакетче масло, 1 чйце, малко прясно мляко.

Брашното се пресява и се смесва със сухите продукти, добавя се маслото и се стрива на трохи, след това се добавят пюрето, лимоновите корички и портокаловия сироп и се омесва меко тесто.

Разточва се кора около 1 см. и се режат формички. Мажат се с разбитото яйце с млякото и се пекат до зачервяване.

Аз мисля да им сложа и някаква глазура :)

събота, октомври 03, 2009

Пилешки дробчета с лук и топено сирене


Преди повече от 4 години в едно заведение си бяхме поръчали такива дробчета и вкъщи се опитах да разгадая рецептата и се получи почти като това което бяхме опитали тогава. Нужни са ви: 1 тарелка пилешки дробчета, 1 кутийка топено сирене, праз лук (всъщност може и кромид да се използва ако нямате праз), чаша вино, подправки на вкус,малко  мазнина, сол.

Дробчетата се запоржват до побеляване в мазнината добавя им се нарязаният на дребно лук и виното + половин чаша вода и се оставя на бавен огън под каак да поври хубаво докато течността намалее наполовина. Добавя се топеното сирене и се оставя още малко докато сиренето се разтопи. Може да се експериментира и с други сирена, да се добави малко синьо и т.н.

Става бързо и е много вкусно. Близки и приятели които не обичат дробчета си облизаха пръстите :)