понеделник, декември 27, 2010

Холестеролови сармички с кайма и моцарела




Цвети ме открехна преди доста време за подобни сармички и откакто започнах да ги приготвям вкъщи станаха много любими във всякакъв вид. Особено като се има в предвид, че всички обичат препечена пилешка кожичка...
За Коледа реших да направя едни такива сармички с моцарелка.

Продукти: 250 г кайма, 1 глава лук, кимион, черен пипер, сол на вкус, 4-5 пилешки кожички в зависимост от големината им, 4-5 парчета моцарела (около 50-60 грама)

каймата се омесва с настърганият лук и подправките. Омесват се 4-5 кюфтенца в средата на които се поставя по парче моцарела. Всяко от кюфтенцата се завива в пилешка кожичка. Нареждат се в торбичка за печене (която пробивам на няколко места с клечка) и се пече около час на силна фурна (Или до златисто кафяво, защото моята фурна е старичка и понякога печенето ми отнема повечко или по-малко зависи в какво настроение е :))

Сервирах ги със свинското роленце и гъбено сметанов сос :)

Свински роленца с моцарела




Продукти: Свински пържолки, добре начукани - 4 броя, 4 парченца моцарела (около 50тина грама), по една ч.л. на пържолка горчица и майонеза и по 1 нарязана на филийки скилидка чесън на пържола, подправки на вкус, малко мазнина за пържене

Начуканите пържолки се намазват с майонезата, горчицата, поръсват се с подправките (черен пипер при мен), осоляват се ако е необходимо, поставя се парче моцарела и чесъна и се завиват на ролца. Може да се забучат с клечки за зъби за да не се развиват или да се овържат с конец. загрява се олио и се обръщат от всички страни за по минутка - две. Поставят се в торбичка за печене и се пекат около час на силна фурна.

Аз ги сервивах с гъбен сос със сметана

петък, декември 24, 2010

Весели празници!


Весели празници, мили приятели!

Желая ви много здраве, топлина и усмивки!

Поздрави,
Галка

Ароматен тиквеник


Продукти: 1 пакет кори за баница по избор, 1 кг настъргана тиква, 100 г смлени орехи, 100 г цели лешници, 1 кутия локум, няколко лъжици мед (на вкус), 100 г стафиди (тъмни и светли) и 1 пакетче канела, 1 кафена чашка олио

Олиото се загрява и в него се задушава тиквата. Добавят се и останалите съставки като локума се накъсва на дребни парченца и се добавя последен след като сместа е свалена от огъня.

Сместа се разпределя върху кора, навива се на рулце и се сгъва на охлювче. Слага се в намаслена тавичка, процедира се по същия начин и с останалите кори.

Пече се до златисто. Покрива се с пудра захар при желание

понеделник, декември 20, 2010

Горещ шоколад с портокалов дъх



В събота вечерта гледах един коледен филм и почти усетих аромата на горещият щоколад който пийваха. Никога не бях правила и реших, че вече е време да опитам. И ето днес се заех с това и у дома много го харесаха.

Продукти: 200 г млечен шоколад, 150 мл готварска сметана, 250 мл прясно мляко, няколко щипки канела, 1 ч.л. портокалови корички, захар ако е необходимо на вкус, няколко щипки черен пипер.

Млякото и сметаната, канелата и портокаловите корички се загряват и преди да кипне сместа се сваля от огъня. Добавя се начупеният шоколад и черният пипер и се разбърква до пълното разтапяне на шоколада. Прецежда се и се налива в чаши. Отгоре се поръсва с настърган шоколад.

сряда, декември 15, 2010

Соленки със сирене





Ето и вторият вид соленки които направих днес.
Продукти: 200 г натрошено сирене, 100 г настърган кашкавал, 100 г настъргано пушено сирене, 5 с.л. маргарин, 2 яйца, 1/2 ч.л. сода, 1 ч.л. сол, брашно колкото поеме
2 с.л. ситно нарязан пресен копър

за поръска - ким, настърган кашкавал, маково семе, червен пипер


Замесва се меко тесто от всички продукти без 1 жълтък и копъра. Тестото се разделя на две и едната част се доомесва с копъра. Тестото може да се разточи на половин сантиметър и да се изрежат формички които се намазват с разбития жълтък и се поръсват с кашкавал или различни семена или да се направят топчета които да се овалят в подправки или семена. Пекат се до зачервяване първо на силна фурна, после на средна температура.

Адаптирано от тази рецепта

Станаха много пухкави!

Соленки с горчица


Днес е вечерта на соленките. Гризкаше ни се нещо и набързо се захванах да изпека няколко дози.

Продукти: 1 с.л. маргарин, 1 яйце, 2 с.л. прясно мляко, 125 г сирене, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. горчица, лют червен пипер и брашно колкото поеме.

Настърган кашкавал за поръска

От всички продукти се омесва меко тесто. Разточва се на кора с дебелина 1/2 см и се изрязват кръгчета. Подреждат се в тавичка покрита с хартия за печене и отгоре се поръсват с кашкавал. пекат се до порозовяване на силна фурна.

Източник

вторник, декември 14, 2010

Фъстъчени парички*


*копирам оригиналната рецепта от коледна брушура на Др. Йоткер. Моите се понадуха повечко и нямах време да ги чакам още време във фризера. Много са вкусни!

Продукти:
Тесто:
250 g пшенично брашно
1 пакетче бакпулвер
Dr. Oetker
100 g захар
1 щипка сол
125 g меко масло/
маргарин
1 яйце
Допълнително:
100 g фино натрошени
безсолни фъстъци
2 ч.л. пресято какао
Dr. Oetker

Приготовление: Пресейте заедно брашното и бакпулвера.
Добавете останалите продукти и ги разбъркайте
с миксер, първо на най-ниската, а после
на най-високата степен, до получаване на гладко
тесто. Отделете 2/3 от тестото, размесете го
с фъстъците върху набрашнена повърхност
и оформете рула с диаметър 2 см.
Разбъркайте останалото тесто с какаото и върху
леко набрашнена повърхност разточете кора
с дебелина около ½ см. Всяко руло напръскайте
леко с вода и увийте в тъмната кора.
Оставете рулата на студено за около час,
след което ги нарежете на кръгчета „парички”
с дебелина ½ cm. Наредете ги върху застлана
с хартия за печене тава и печете около 10 мин.
на 180°C при горен и долен нагревател
или на 160°C при горещ въздух.
Съвет: Преди да нарежете на парички
изстудените рула, може да ги напръскате
с вода/прясно мляко и да ги оваляте в сусам,
кокосови стърготини и др.

Сладки Вая



Тези сладки опитах тази година докато бях в Германия. Останах очарована. Много ароматни и се топят в устата. Мама поиска рецептата от шефката си, която е гъркиня и ето вече мога да си ги правя сама.


за тестото: 1 ч. портокалов сок (може да е прясно изтискан, може и сок от кутия), 1 ч. олио, 1 ч.л. сода и брашно за меко тесто.

Замесва се тестото, трябва да е меко и да не лепне.

за пълнежа: счукани орехи примесени с канела и карамфил

за сиропа: 2 ч. захар + 2 ч. вода + ванилия

Откъсват се топчета колкото орех, които се разплескват на кръгчета, в средата се поставя от пълнежа и се сгъва на две. Сладките се пекат до златисто.

Пускат се хладки във врящия сироп докато поемат достатъчно сироп, но така че да не се разкиснат.

*Използвам ч.ч. от 250 мл.

понеделник, декември 06, 2010

Шаран с гъби и лук




Продукти: 1 шаран ( около килограм), 300 г гъби, 250 г лук, 2 големи моркова, 1 голям домат, 5-6 скилидки чесън, 4-5 с.л. доматено пюре, 2 лимона, черен пипер, чубрица и сол на вкус, малко олио

Рибата се изчиства и измива добре. Аз я накиснах за няколко часа във вода с оцет.
Лимоните се режат на филийки и се запържват в олио от двете страни. След като се извадят в него се задушава нарязаният на полумесеци лук, едро нарязаните гъби, морковите нарязани на кръгчета, чесъна нарязан на тънки филийки. Когато поомекнат леко се добавя нарязаният на кубчета домат и доматеното пюре разтворено в малко бяло вино. Добавят се подправки на вкус.

Рибата се поставя в тавичка. Вътре се подреждат резенчета от запържения лимон и се покрива със сместа. Пече се до готовност. Сервира се с лимонче.

Портокалово какаови кексчета



Продукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кафява захар мусковадо, 1 пак. бакпулвер, 1/2 ч.л. сол, 2 препълнени супени лъжици настъргана портокалова кора, 1 ч.ч. кисело мляко, 1/2 ч.ч. разтопен маргарин, 3 с.л. сок от портокал, ванилия, 1 яйце, 2 с.л. тъмно какао

кафява захар за поръсване.

Яйцето се разбива със захарта, портокаловата кора, разтопеният маргарин, киселото мляко и портокаловия сок. Добавя се и ванилията. Брашното, солта и бакпулвера се смесват и се добавят към сместа. В купичка се отделя част от сместа и се разбърква добре с какаото.

Фурната се загрява. В тавичката се поставят хартиени форми или се намаслява и набрашнява добре. изсипва се по малко от бялата смес после по една лъжица от кафявата и се завършва с бяла. Аз половината ги направих така а другите просто завърших с кафява смес. Отгоре се покриват обилно с кафява захар. Аз сложих мусковадо и едра кафява захар.

Кексчетата се пекат до готовност. Изваждат се върху решетка да изстинат.

* 1 ч.ч. = 250 мл

Идеята взех от тази рецепта

неделя, декември 05, 2010

Важно уточнение!

За всички рецепти използвам ч.ч. от 250 мл!

четвъртък, декември 02, 2010

Бисквитени топченца със стафиди


Вдъхновена от Цвети и нейните чаени бисквити и аз днес сътворих едни чаени бисквити.

Към нейната рецепта прибавих и 50 г стафиди. Половината топченца овалях в светло какао на прах, другите в пудра захар.

Снимка утре :)

Крем с кисело мляко и белени праскови



Не знам защо нямам навика на правя някакви кремчета. много рядко се случва точко в случаи като този сега... Имам отворен компот от праскови и искам да го направя на нещо.
Но обещавам, че ще се науча да правя и кремчета... защото човек има понякога нужда от нещо лекичко като един плодов крем например.

Продукти: няколко бисквитки по избор( Аз използвах останалите ми Petit Beurre от Шоколадовата торта ), 500 г цедено кисело мляко, 1 желатин, 1 голям банан, пудра захар на вкус (някои хора обичат да им е по-сладичко), белени праскови от компот, малко стафиди за украса, 1 ч.л. лимонова кора - настъргана.

Желатина се оставя да набъбне в малко студена вода след което се разтваря на водна баня. Млякото се разбърква със захарта, лимоновата кора, нарязания на дребно банан и разтворения желатин. Изсипват се по няколко лъжици от сместа в чаши, малки парченца праскова, натрошени бисквити, сместа, праскови, и се покрива със млечната смес. отгоре се украсява със стафиди и се оставя в хладилника за няколко часа.

Не е нищо особено, но пък е много вкусно :)

Кюфтета с бял сос / Γιουβαρλάκια αβγολέμονο σούπα


Продукти: 500 г кайма, 1 ч.ч. ориз, чубрица, 1 глава лук, 1 морков, сол на вкус, 1 лимон, 2 яйца

Каймата се смесва с половината ориз и чубрицата, слага се сол ако е необходимо. С влажни ръце се оформят малки кюфтенца. Морковът и лукът се настъргват на едро ренде изсипват се при водата и се оставя да заври. Пускат се кюфтенцата и другият ориз. Оставят се до готовност. Яйцата се разбиват с лимоновият сок от 1 лимон и се прибавят като застройка към супата.

Тези кюфтенца с бял сос за първи път опитах докато бях в Германия при мама и Пасхалис я прави така и мога да кажа, че са най-вкусните кюфтета в бял сос които съм яла. Ориза който се одбавя допълнително към бульона прави манджичката една хубава и гъста.