четвъртък, декември 31, 2009
Празничен меден сладкиш
Чая, меда и захарта се затоплят докато захарта и меда се разтворят, след това се добавя олиото. Добавят се брашното със содата и солта и накрая подправките. Загрява се фурната и сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма.
Пече се до зачервяване след като изстине се наръсва богато с пудра захар.
вторник, декември 29, 2009
Задушени картофи с чубрица и още нещо
Маслото се загрява, прибавят се нарязаните гъби, наденицата нарязана на кръгчета, царевицата и нарязаните на кубчета картофи, прибавя се и виното. Задушава се докато виното се изпари, прибавя се чубрицата и сол на вкус.
Картофена "палачинка"
петък, декември 18, 2009
Курабиедес/ Κουραμπιέδες
рецептата я знам от мама :) Типични коледни сладки за Гърция :)
половин килограм масло, трябва да е размекнато, не разтопено.
1 кафена чаша олио
1 кафена чаша коняк
1 бакпулвер
1 купа орехи (начукани на едро)
1чаена чаша захар
и брашно колкото поеме за да се получи меко нелепкаво тесто.
Разточва се и се реже на формички по желание или се правят топчета.
Не трябва да е разточено много тънко. Пекат се до златисто розово. След като са поизстинали (но не напълно, защото захарта няма да полепне хубаво, не трябва и да са горещи защото пък ще се разтопи) се поръсват с ванилена захар.
Снимки по-късно
петък, декември 11, 2009
Коледни бисквити с шамфъстък
Продукти: 100 г меко масло, 100 г пудра захар, 1 кафена чаша счукани ядки шамфъстък, 1 с.л. лимонови и портокалови корички, 1 яйце, брашно колкото поеме за меко маслено тесто.
Разбиват се маслото със захарта на крем, прибавя се яйцето, след това ядките и лимоновите корички. Замесва се тесто с брашното, трябва да остане мекичко.
Оставя се да престои един час в хладилник след което се разточва на кора (около половин сантиметър). Изрязват се формички и се пекат няколко минутки до порозовяване. Украсяват се с глазура по желание, съхраняват се в кутия.
За глазурата: пудра захар (два пъти пресята), сок от лимон и вода. Трябва да стане гъста кашица така, че да остава по опакото на лъжицата.
Оригиналната рецепта я видях от тук
Но нямах цяла чаена чаша с ядки и затова понамалих дозите така. Бисквитките са невероятни. Топят се в устата. Аз не съм особено голям почитател на маслените бисквити, но тези са страхотни!
И снимки ще има, но още не съм ги украсила :) Другата седмица ще се занимая с това :)
четвъртък, декември 10, 2009
Мусака с гъби
за заливката няколко яйца, прясно мляко и малко брашно, сол на вкус.
кашкавал около 200 г
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в сгорещена мазнина, добавя се каймата, настъргания морков и настърганите скилидки чесън. Добавя се една чаена чаша вода, гъбите се режат на колелца и се прибавят към каймата, доматите се настъргват и те се прибавят, добавя се червен пипер и сол на вкус, както и още 2-3 чаши вода (толкова, че когато сместта се изсипе при нарязаните на кубчета картофи в тавата да ги покрият.
Пече се до готовност, прави се заливка от продуктите и малко преди да е готово се настъргва кашкавала :) Това е :)
Да ви е сладко!
понеделник, декември 07, 2009
Салата "Цезар" - интерпретация
Продукти: 1 зелена салатка, 150 г бекон, 1 консерва риба Тон, 50 г пармезан, крутони, 2 жълтъка, 1 лъжица майонеза, 1 лъжица горчица, 2-3 счукани скилидки чесън, 1 лъжица заквасена сметана, малко лимонов сок, зехтин, сол на вкус.
Бекона се нарязва и запържва, запържват сеи крутоните (може и да се запекат). Салатката се накъсва или се нарязва на по едро, отгоре се изсипва бекона, половината консерва с риба Тон, кротоните и половината от пармезана.
Приготвя се соса - жълтъците се намачкват заедно с рибата тон, добавят се майонезата, горчицата, чесъна, сметаната и останалия пармезан, слага се лимонов сок и сол на вкус и се разбърква до хомогенизиране. Поднасям соса отделно.
Да ви е вкусно!
Лимонов пай
Продукти: 1 бутер тесто, сока на 2 по едри лимона, 2/3 чаена чаша захар, 5 яйца, 100 г масло (разтопено). Лимонови и портокалови резени за украса
Бутер тестото се разстила в кръгла тавичка и се надигат хубаво ръбчетата. Надупчва се с вилица и се слага в хладилник за 15тина минути. Загрява се фурната на 200 градуса, тестото се пече 10 минути след което се изсипва пълнежа. Разбиват се яйцата със захарта, добавя се лимоновия сок (може да се смеси с малко портокалов сок, примерно 2 лимона и 1 портокал) и разтопеното масло.
Пече се още половин час. Отгоре се украсява с резените плодове.
Това е :)
Салата "Асорти" с чеснов сос
Продукти: 1 зелена салатка, 1 краставица, 3-4 домата, 1 глава червен лук, 100 г зелени маслини без костилки, 100 г черни маслини без костилки, зехтин, сол на вкус
За соса: 1 кутийка майонеза, няколко лъжици заквасена сметана, 4-5 скилидки чесън, сол на вкус
Салатката се накъсва или се реже на едро, краставицата се реже на едро, доматите се нарязват на кубчета, лука на полумесеци, маслините се режат на кръгчета, прибавя се сол и зехтин на вкус и се разбърква добре.
Скилидките чесън се настъргват или счукват и се омесват добре с другите продукти, сосът се поднася към салатата.
събота, декември 05, 2009
Кашкавалени питки
Продукти: 1 ч.ч. прясно мляко (хладко), 1 яйце, половин кубче мая (20тина грама), сол, захар, брашно колкото поеме (около половин килограм), масло, сирене и кашкавал за отгоре.
Замесва се меко тесто и се оставя да втаса. Откъсват се малки топчици (колкото яйце). Разточват се с големина колкото малка чинийка за кафе. Отгоре се намазват с масло, слага се натрошено сирене и парче кашкавал и пак масло и се запичат до златисто.
Чудесна закуска в комбинация с чаша чай или гъст айрян :)
четвъртък, декември 03, 2009
Ориз с гъби и наденица
Продукти: 1 ч.ч. ориз, 1 морков, 1 глава лук, 300 г гъби, босилек, черен пипер, сол на вкус, наденица.
Ситно нарязания лук се запържва в малко мазнина, добавя се нарязания на дребно морков, гъбите, също нарязани на по дребно, наденицата нарязана на кръгчета, подправките и ориза.
Заливат се с 3 ч.ч. подсолена вода или гъбен бульон и се премества в тавичка. Пече се до готовност.
понеделник, ноември 23, 2009
Галушки по украински
Мнооого любима рецепта от години. Всъщност за да съм точна за първи път правих точно тези галушки преди 11 години :) Днес нещо се присетих, че отдавна не съм правила и изтичах до магазина за прясно мляко и брашно :) Ето рецептата:
Продукти: 2 яйца, 60 г масло (поразмекнато), половин чаена чаша прясно мляко, 1 ч.л. сол, брашно колкото поеме /около половин килограм/
Растителна мазнина за пържене.
Замесва се еластично тесто от продуктите и се оставя да почине 30тина минути. След това се разточва на кора с дебелина половин сантиметър. С ракиена чашка (или пък формички, въпрос на избор) се изрязват кръгчета. варят се в кипяща подсолена вода 10-15 минути, докато изплуват.
Растителната мазнина се загрява и галушките се пържат до зачервяване. Подходящи са както за гарнитура към супи и меса така и за отделно хапкане като соленки. На мен така са ми най-любими :) И снимки ще има по-късно :)
неделя, ноември 22, 2009
Морковени бисквити
Преди години... повече от 10 имах една съученичка на която майка й е рускиня :) Ходехме си често на гости и няколко пъти там ме почерпиха със сладки с моркови. Никога няма да забравя вкуса на тези сладки, лошото е, че не мога и да го опиша... Тогава кой ти е мислил за рецепти... и за такива неща... Аз си бях дете :) Консуматор... Когато поотраснах... започнах да издирвам и да изпробвам рецепти с моркови :)
Днес реших да изпробвам едни бисквитки с моркови :) Ето я рецептата:
200 г моркови (настъргани), 200 г пудра захар, 100 мл олио, брашно колкото поеме за меко тесто, една чаена лъжичка сода угасена в една супена лъжица кисело мляко (това е моята промяна).
Меси се меко тесто, разточва се на кора и се изрязват фигурки по желание. Пекат се до зачервяване върху готварска хартия.
за глазурата - 100г шоколад, 2 с.л. масло / разтапят се на водна баня и към тях добавяме 1 с.л. какао на прах и 1 с.л. пудра захар/
!Тъй като бисквитите са постни, може да се направи вместо глазура със шоколад и масло - глазура с пудра захар и да се пропусне лъжицата кисело мляко, а да се направи както е в оригинал.
Сладките не станаха това което търся, но пък се получиха чудесни маслени ароматни бисквитки за чай или кафе :)
вторник, ноември 17, 2009
Пържен боб
Една гозба от детството ми. Не я правя често защото става доста тежичка, но никога не е спирала да ми е любимата манджичка :)
Продукти: половин килограм сварен боб, 1 чушка - нарязана на дребно, 3-4 скилидки чесън и те така нарязани, 1 глава лук - също нарязана на дребно, сол на вкус, червен пипер - 1 ч.л., джоджен 1ч.л. едно малко бурканче лютеница, половин пакетче масло, 1 ч.л. захар, 1 или 2 парчета сръбска наденица - нарязана на кръгчета.
загрява се маслото, в него се запържва лука, добавят се чесъна, чужшата и наденицата. След това боба, Оставя се да се запържи малко и се добавят подправките :)
Това е. Става много вкусно.
неделя, ноември 15, 2009
Баница с одрински кори
Вчера в магазина ги видях за първи път и реших да ги пробвам. По плътни са от другите... харесаха ми определено, даже си помислих колко вкусна ще стане баклавата с тях. Не намерих снимка или линк в нета за да ги покажа, но това си пишеше отгоре "одрински". Пловдивски са.
Продукти: 4 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 1 кори за баница, 1 ч.л. сода за хляб (за първи път правя така между другото, отдавна се каня да пробвам и ми хареса резултата), 300-400 г сирене, 3-4 с.л. брашно, половин пакетче масло, може и сол ако има нужда. аз не слагам
прави се сместа за пълнежа (без маслото). разпределя си се върху всяка кора, навиват се на рулца и се нареждат в намаслена тавичка. Оставям няколко лъжици от сместа и разреждам с мъничко вода. напръсквам с нея баницата и отгоре нареждам парченца масълце. пече се до готовност в умерена фурна.
Това си е най-обикновена баница всъщност, но исках да похваля тези кори :)
четвъртък, ноември 12, 2009
Кекс с тиква и шоколад
Рецептата е на Корнелия от Веселият готвач. Единствено промених глазурата.
Продукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. канела, 1 пак. бакпулвер, 1 ч.л. сода за хляб, щипка сол, 1 ч.ч. пюре от тиква (аз сварих тиква и я пасирах), 1/3 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, 100 г шоколад на парченца, ванилия, 1/2 ч.ч. размекнато масло
за глазурата: 100 г шоколад, масло, малко прясно мляко и 2 с.л. брашно
Разбиваме маслото със захарта, прибавяме яйцата, пюрето от тиква, млякото, ванилията и сухите съставки смесени в купа. след това добавяме и шоколадовите парченца.
намазваме форма за кекс с мазнина и поръсваме обилно с брашно изсипваме сместта и печем до готовност на средна температура.
След като кекса изстине напълно го заливаме с глазурата (разтапяме шоколада и маслото на восна баня и прибавяме брашното размито в млякото, бъркаме 1-2 минути и е готова)
Бон апети :)
Бисквитена торта с череши и шоколадов крем
Разгледах си постингите и видях, че съм пропуснала да запиша тази рецепта. Направих тортичката за рожденния си ден :) кремът за тортата е на Лео от бг мама (тортата с банани и шоколад)
2 пакета бисквити закуска, 2 кутийки течен шоколад от по големите, 2 големи заквасени сметани, 1 кг изчистени от костилките череши, 2 банана.
Разбива се крема от сметаните и течния шоколад. В тавичка се редят бисквити, крем, нарязани на колелца банани бисквити, крем нареждаме черешите и отгоре се изсипва останалия крем :) Оставяме една нощ в хладилник и тортата става просто уникално вкусна... особено като се смеси вкуса на шоколада с черешите :)
Картофени топчета с топено сирене и чеснов сос
И ето още една поостаряла вече рецепта, която всички вкъщи много тачат :)
Продукти: 1/2 кг картофи, 150 г сирене, 100 г. топено сирене (може да се комбинира и всяко топче да е с различно сирене, да се вземе сирене мимолет, синьо и т.н.), 2бр яйца, галета, магданоз, 1/2 връзка листа от пресен лук, олио за пържене, сол
Картофите се варят. Пасират се и се смесват със сиренето, магданоза, солта и нарязаните на ситно пера лук. След това от сместа се оформят топчета, като в средата на всяко едно топче се слага парченце топено сирене като пълнеж. Готовите топчета се потапят в разбитите яйца, галетата и се пържат в олиото до приятно златисто.
За соса: 2 с.л. майонеза, 5 с.л. кисело мляко, 1 ч.л. горчица и чесън на вкус. Всичко това се разбърква добре и с получената смес се заливат готовите топчета съответно подредени в подходяща чиния или плато.
Оризови топчета
Една старичка рецепта, която съм забравила да впиша :)
сварявате една чаша ориз със зеленчуков бульон. След като се свари го намачквате хубаво и към него прибавяте една нарязана на дребно пиперка, малко царевица, нарязан магданоз, 20-30 грама настърган кашкавал, може да сложите и малко синьо сирене (получава се доста интересно на вкус). Загрявате олио в тиган, правите от сместа топчета, овалвате в разбито яйце, след това в брашно и картофено пюре на прах (може и в сусам след това). Пържите до порозовяване. Сервира се със сос пожелание.
неделя, ноември 08, 2009
Бутер охлюви с кренвирш и гъби
Продукти: 1 бутер тесто, 2-3 кренвирша, една глава лук, 10тина гъби, 3-4 с.л. доматено пюре, половин пиперка (червена), маргарин или масло за намазване, по едно парче кашкавал за отгоре.
загрява се малко мазнина и в нея се задушават ситно нарязния лук, към него се добавят нарязаните гъби, след това червената пиперка, кренвирша и доматеното пюре.
Тестото се разстила и се намазва с малко масло или маргарин. Отгоре се разстила пълнежа и се навива на руло. То се нарязва на парчета на 2-3 см които се обръщат като пънчета. Отгоре се слага по парче кашкавал и се слагат в предварително загрята фурна. Пекат се до готовност.
Бърза и вкусна вечеря :)
Салата "Свежест"
Може някой да я е измислил и преди мен и с друго име, но за себе си аз я открих и то без да искам... като ми се смесиха две други салати и ми хареса вкуса :))) Та не претендирам за авторство, претендирам, че е вкусна :) Хи хи. Та ето от какво се нуждаете:
1 бр. китайско зеле, 300-400 г меко сирене (примерно Дунавия или Арла) нарязано на кубчета, 1 краставица, 1 кофичка от големите заквасена сметана (вчера пробвах "на баба" не бях вземала от тази сметанка и много ми хареса... помня, че на "бор чвор" не ми допадна вкусово..., но то си е и въпрос на вкус де., зехтин и сол на вкус... аз не сложих
Зелето се нарязва на едро, добавят се краставиците нарязани на полумесеци, сиренето, сметаната и зехтина и се обърква хубаво. И това е :) Бон апети!
събота, октомври 31, 2009
Браунис с медено какаова глазура
Продукти:
2 яйца, 1/3 ч.ч. какао на прах, 1/2 ч.ч. брашно, щипка сол, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. размекнато масло, 1 пакетче бакпулвер, ванилия
за заливката: 3 с.л. масло, 3 с.л. какао на прах, 1 ч.ч. пудра захар, 2 -3 с.л. мед, ванилия
шоколад за настъргване отгоре, или ядки за украса, шоколадови пръчици (и пр.)
Фурната се загрява, през това време се разбърква сместа с миксер - маслото със захарта, към тях се добавят двете яйца. Смесват се брашното, какаото, солта, бакпулвера и ванилията в купа и се добавят към другата смес. разстила се в малка тавичка и се пече 20-30 минути на средна температура. Не оставяйте да се препече, тъй като ще стане твърдо.
приготвя се заливката като се смесват всички продукти до хомогенизиране. Сладкиша се залива докато е още горещ. След охлаждане се украсява с ядки или настърган шоколад и се реже на малки парченца :)
Да ви е сладко :)
Американски палачинки
продукти: 2 яйца, 2 чаени чаши прясно мляко, 1 чаена лъжичка сол, 2 супени лъжици пудра захар, 1 пакетче бакпулвер, 2 чаени чаши брашно, 50 г размекнато масло
пудра захар, сладко, плодове за украса
масло за намазване на тигана
Всички продукти се разбиват с миксер. Сместа се оставя да почине за 20тина минути на топло завита с кърпа. Загрява се тиган, маже се леко с масло и в средата се изсипва едно черпаче от сместа с диаметър 15тина см. Пече се докато от горната страна палачинката стане на шупли и след това се обръща. Пече се и от другата страна. Украсява се по желание :)
неделя, октомври 25, 2009
Соленки с майонеза
продукти: 1 кофичка майонеза, 200 г сирене, една супена лъжица горчица, 100 г топено сирене, 1 яйце, брашно колкото поеме за меко тесто.
ядки за украса
Всички продукти се омесват на меко тесто като жълтъка на яйцето се отделя за намазване. Разточва се тестото на 1 см дебелина и се изрязват фигурки. Намазват се с жълтъка и се украсяват с ядки и се пекат до порозовяване. Стават много меки и вкусни :)
събота, октомври 24, 2009
Пилешки пържолки с гъби
продукти: пилешки гърдички, 100-200 г шопско сирене, прясно мляко 300-400 г, 300 г гъби, сол на вкус.
Пилешките гърдички се разделят на малки пържолки и се начукват хубаво. осоляват се и се оставят за 15-20 мин да покиснат в малко прясно мляко. Гъбите се режат на по едро и в йенска тавичка или гювеч се редят - ред пържолки, отгоре парченца шопско сирене, гъби и така докато свършат продуктите. Заливат се с прясно мляко и се пекат до готовност. Сервирах ги с картофена салатка :)
Двуцветен портокалово-какаов кекс с глазура
В последно време покрай работата ми не ми остава време да готвя през седмицата. Или поне нямам желание да го правя от преумора... и имам чувството, че ми липсва ужасно много. Та ето поредната събота дойде и моето време за сладкиши дойде също :) Рецептата в оригинал е на Деси от Веселият готвач
Това което промених е глазурата :) и добавих ванилия с портокалов аромат и настърганата портокалова кора е повечко.
Продукти:
4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. прясно изтискан портокалов сок, 1/3 ч.ч. олио, 1 пак. бакпулвер, 2 препълнени с.л. какао на прах, 1 ванилия с портокал, 2 ч.ч. брашно, 3 ч.л. настъргана портокалова кора
за ганаша: една малка сладка сметана, 100 г шоколад (черен), масло, ванилия
Сладко от портокали за украса
Яйцата се разбиват на гъст крем със захарта. След това се добавят останалите продукти (без какаото и портокаловите корички), като накрая се добавя и брашното смесено с ванилията и бакпулвера. Отделя се 1/3 от сместа и към нея се добавя какаото. Към другата се добавят настърганите корички. В намаслена и набрашнена форма се изсипват първо малко от шоколадовата смес, после от бялата и така се редуват докато свършат смесите.
Пече се до готовност. Студеният кекс се залива с глазурата (сметаната се загрява, но така че да не кипне, прибавя се шоколадът и маслото и се бърка докато всичко се смеси добре, добавя се ванилията. ). отгоре се покрива с нарязани парченца портокал от сладкото.
петък, октомври 16, 2009
Двуцветен карамелен кекс
Рецептата е на venivsh от Веселият готвач. Още една сладост към виртуалният ми тефтер. Чудесна рецепта, благодаря за което!
Не съм променяла нищо. Ето я и нея:
За карамелената смес: половин чаена чаша захар се карамелизира до златисто, след което се добавя 100 мл прясно мляко. Бърка се хубаво докато карамелът се разтвори напълно. След като поизстине се добавят 2 яйца + една чаша брашно в която е разбъркано половин пакетче бакпулвер.
За ваниловата смес: Разбиват се 2 яйца с половин чаша захар, добавя се 100 мл прясно мляко + 1 чаша брашно с другата половина бакпулвер и ванилия.
В намаслена и набрашнена форма за кекс се изсипват първо карамелената смес, след това ванилената. Пече се до зачервяване. Проверя се с клечка дали е готов. След като изстине се залива с глазура от 1/3 чаша захар която се карамелизира и се добавя 100 мл прясно мляко с размито брашно (1 с.л.) вътре. Бърка се докато стане гладка смес и се изсипва върху кекса:)
вторник, октомври 13, 2009
Сладки с тиква и лимон
Ето я и моята променена :)
3 ч.ч. брашно, 1 пак. бакпулвер, 2 ч.ч. пюре от тиква (след като пасирах тиквата го подсладих на вкус), настъргана кора от един лимон, 1 ч.л. сол, 1 к.л. настъргано индийско орехче, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. махлепи, 2 с.л. сиропа от сладко от портокали, 3 с.л. захар, 1 пакетче масло, 1 чйце, малко прясно мляко.
Брашното се пресява и се смесва със сухите продукти, добавя се маслото и се стрива на трохи, след това се добавят пюрето, лимоновите корички и портокаловия сироп и се омесва меко тесто.
Разточва се кора около 1 см. и се режат формички. Мажат се с разбитото яйце с млякото и се пекат до зачервяване.
Аз мисля да им сложа и някаква глазура :)
събота, октомври 03, 2009
Пилешки дробчета с лук и топено сирене
Преди повече от 4 години в едно заведение си бяхме поръчали такива дробчета и вкъщи се опитах да разгадая рецептата и се получи почти като това което бяхме опитали тогава. Нужни са ви: 1 тарелка пилешки дробчета, 1 кутийка топено сирене, праз лук (всъщност може и кромид да се използва ако нямате праз), чаша вино, подправки на вкус,малко мазнина, сол.
Дробчетата се запоржват до побеляване в мазнината добавя им се нарязаният на дребно лук и виното + половин чаша вода и се оставя на бавен огън под каак да поври хубаво докато течността намалее наполовина. Добавя се топеното сирене и се оставя още малко докато сиренето се разтопи. Може да се експериментира и с други сирена, да се добави малко синьо и т.н.
Става бързо и е много вкусно. Близки и приятели които не обичат дробчета си облизаха пръстите :)
петък, септември 11, 2009
Соленки с мляно месо и лук
За тестото:
2 кафени чашки прясно мляко (хладко), 3 с.л. олио, 1 ч.л. оцет или лимонов сок, половин кубче мая, половин лъжичка сол, 1 ч.л. захар, брашно колкото поеме за меко тесто.
За пълнежа:
50 г сирене, 250 г мляно месо, 1 ч.л. доматено пюре, чубрица, кимион, 1 белтък, черен пипер
кашкавал за поръсване и жълтък за намазване на соленките.
В две супени лъжици олио се задушава настъргания или нарязан на много ситно лук, домабя се месото. Когато стане ронлива смес се добавят и останалите продукти без белтъка. След като позастине малко се добавя и той.
От брашното и другите продулти се замесва меко тесто. Разделя се на 2 топки. От едната се разточва правоъгълна кора около 2-3 мм и се изрязват 3 ленти по 10 см. Половината смес се разпределя върху тях и се навиват на тънки рула, които се режат на 2-3 см и се подреждат в намаслена тавичка покрита с хартия за печене. Намазват се с разбития жълтък с малко прясно мляко и се поръсват с кашкавал. Пекат се в умерена фурна до зачервяване.
Втората топка се разделя на 3 по малки топки. Всяка от която се разточва на кръг със същата дебелина и се разделя на 8 триъгълника. В широката им част се поставя по малко от сместа и се завиват на кифлички. Процедурата с жълтъка и кашкавала се повтаря и при тях. Пекат се до зачервяване.
Снимки по късно :)
Неаполитански сладкиш
Рецептата е от списание "Бон Апети" от ноември 2008. Правих го за рожденния ден на половинката. Много се хареса на всички. Тежичък сладкиш е, но пък много вкусен. Ето рецептата (за съжаление нямам снимка, но като го направя пак ще го снимам и ще едитна да я добавя).
Продукти:
1 пакет бишкоти, 700 мл прясно мляко, в точната рецепта се използват по пакет и половина нишесте ванилия и шоколад, аз използвах по 2 пакета крем "Оле" съответно и мляко според указанията на опаковките, 150 г течен шоколад (аз сложих 250)
за сиропа: 200 мл прясно мляко, 10г инстантно кафе и 20 мл бейлис
за украсата: ядки, карамелени форми, стафиди (аз си направих крокант от фъстъци и бадеми и захар :)
Кафето се разтваря в млякото и се прибавя бейлиса. Сиропират се наредените вече бишкоти в тавичка. Приготвя се кремът според указанията. Течният шоколад се разтопява на водна баня.
Върху първият ред сиропирани бишкоти се слага ваниловият крем, отгоре се намазва с разтопеният шоколад. Редят се вторият ред бишкоти (подреждат се перпендикулярно на първите) наръсват се със сиропа и се намазва и шоколадовият крем. Отгоре се наръсва обилно с кроканта и отделно смлени ядки и се оставя в хладилника няколко часа за да омекне.
петък, август 21, 2009
Постни меденки - Цвети
600 гр. брашно
150 гр. пудра захар
400 гр. маргарин
около 50 гр. мед
подправки:
2 зрънца бахар
3 шушулки кардамон
3 ч.л. канела
2 ч.л. смлян джинджифил
Брашното и пудрата захар се пресяват. Бахарът и кардамонът се счукват на прах и заедно с канелата и джинджифилът се разбъркват в брашното и захарта. Прибавя се и маргаринът, а след това и меда и се омесва меко тесто. Оставя се да престои поне 30 мин. в хладилник. След това се омесва, разточва и с формички се изрязват фигурки, които се пекат около 15 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса. Съхраняват се в кутия и колкото повече стоят, толкова по – хубави и ароматни стават. Издръжливи са, защото са постни и не се развалят лесно.
Глазура - пудра захар, малко лимонов сок и вода, да стане гъста кашица. Може и с разбит белтък.
Панирани палачинки*
10тина готови палачинки (аз ги правя различно всеки път, така че по ваша си любима рецепта)
За пълнежа: пилешко месо, сварено и накълцано на ситно, заквасена сметана, сирене Рикота, топено сирене, синьо сирене (или по избор, аз просто такива имах в момента), кисели краставички, нарязани на дребно, царевица и гъби, нарязани на ивички (предварително леко бланширани). Сол на вкус, и подправки по избор.
2-3 яйца и подправки по избор за панировката + брашно за овалване (може и от готовите смеси за паниране). Олио за пържене.
всичко се смесва в една купа и се пълнят палачинките така, че да приличат на портмоненца. Първо се овалват в яйцата разбити с подправките и после в брашното и се пържат в сгорещеното олио до зачервяване от двете страни.
Страхотно е за предястие, аз го правих на един Гергьовден и гостите останаха очаровани.
* Помня, че самата идея за панирани палачинки я взаимствах от някъде, но не си спомням вече...
Пълнени кисели краставички
Кисели краставички, заквасена сметана, ролца от раци, твърдо сварени яйца, горчица, сол, черен пипер.
Киселите краставички се разполовяват и с лъжичка се издълбават. В купа се размесват нарязаните на ситно яйца, настърганите ролца от раци и останалите продукти.
Пълнят се краставичките и може да се сервират поляти с някакъв чеснов сос
А оригиналната рецепта (в един брой на списанието на Клуб Маги я бях мернала) е с майонеза, шунка, горчица и яйца, но аз не обичам майонеза, а в момента нямам шунка и реших да заменя с ролца от раци, които обожавам.
вторник, август 18, 2009
Качамак с кашкавал и сирене
1 литър вода + 500 мл прясно мляко се кипват към тях се добавя малко сол и царевичен грис - 400 г. Бърка се докато започне да се сгъстява и отделя от стените на съда.
В намаслена тавичка се налага половината от качамака, намаслява се хубаво и се слагат отгоре настърган кашкавал и сирене. Отгоре се слага и останалия качамак. Покрива се обилно с кашкавал и се слага във фурната за малко докато се зазлати кашкавала. Реже се на квадратни парчета.
Да ви е сладко!
Снимки по късно :)
Равиоли с гъби и масло
За тестото: 2 яйца, 1 ч.ч. вода, сол, брашно
за Пълнежа: 300 г гъби, 1 кубче гъбено бульонче (стрито), 200 г кайма
Замесва се еластично тесто и се оставя в хладилника за половин един час. През това време се приготвя пълбежа. Гъбите се режат на ситно и се задушават в малко масло заедно с каймата, прибавя се стритото кубче, разбърква се добре и се снема от огъня.
Слага се тенджера с вода към която се прибавят малко сол, малко олио и малко оцет.
Докато започне да ври се подготвят равиолите. Разточва се тънка кора от която с помощта на чашка се изрязват кръгчета. В средата се поставя от пълнежа и се сгъват на полумесечета като се притискат много добре краищата. варят се 10-15 минути.
Отгоре равиолите се поливат със запържено олио с червен пипер. Мислех да направя доматен сосо, но не ми остана време и реших, че така също ще са много вкусни.
Приятен апетит :)