Неаполитански сладкиш

Рецептата е от списание "Бон Апети" от ноември 2008. Правих го за рожденния ден на половинката. Много се хареса на всички. Тежичък сладкиш е, но пък много вкусен. Ето рецептата (за съжаление нямам снимка, но като го направя пак ще го снимам и ще едитна да я добавя).

Продукти:

1 пакет бишкоти, 700 мл прясно мляко, в точната рецепта се използват по пакет и половина нишесте ванилия и шоколад, аз използвах по 2 пакета крем "Оле" съответно и мляко според указанията на опаковките, 150 г течен шоколад (аз сложих 250)

за сиропа: 200 мл прясно мляко, 10г инстантно кафе и 20 мл бейлис

за украсата: ядки, карамелени форми, стафиди (аз си направих крокант от фъстъци и бадеми и захар :)

Кафето се разтваря в млякото и се прибавя бейлиса. Сиропират се наредените вече бишкоти в тавичка. Приготвя се кремът според указанията. Течният шоколад се разтопява на водна баня. 

Върху първият ред сиропирани бишкоти се слага ваниловият крем, отгоре се намазва с разтопеният шоколад. Редят се вторият ред бишкоти (подреждат се перпендикулярно на първите) наръсват се със сиропа и се намазва и шоколадовият крем. Отгоре се наръсва обилно с кроканта и отделно смлени ядки и се оставя в хладилника няколко часа за да омекне.

0 comments:

Публикуване на коментар