Перфектните печени картофки по Джейми Оливър

Ето видео с рецептата за трите варианта на тези картофки. Станаха много вкусни :) И моите картофчовци ги одобриха. Смятам да опитам и другите два варианта с различна мазнина и дресинг. В момента имах само зехтин и пресен роозмарин и затова се спрях на този вариант.



Продукти: 1.5 кг картофи, зехтин, сол и черен пипер на вкус, 1 глава чесън, няколко стръка розмарин, 3 с.л. ябълков оцет

Картофите (еднакви по големина) се обелват, нарязват на половинки и се сваряват в подсолена вода за 10 минути. В тавичка се полива със зехтин. Нареждат се картофите и отгоре се поръсват със сол и черен пепер. Пекат се в предварително загрята фурна на 190 градуса за половин час. през това време се приготвя дресинга. Главата чесън се разделя на скилидки, но не се обелват. Изсипват се при зехтина, оцета и накъсания розмарин.
Картофките се изваждат и се притискат с решетъчна лъжица или подходящ прибор така, че да не се смачкат, а само да се спукат. Отгоре се разпределя дресинга и се пекат още 25 минути.

3 коментара:

  1. Моите много обичат картофи, даже вече имам поръчка с една торба картофи за неделя, та ще взема да пробвам тези перфектни вкусотии. Благодаря за рецептата, Галче :)

    Слънчев уикенд от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. И ние сме така с картофите :) Малко късно се включвам. Надявам се да са ти харесали!
    Прекрасен и усмихнат уикенд, Ина :)

    ОтговорИзтриване
  3. А днес Джейми показа и друга разновидност на печените картофи:
    Свари ги цели за 15 мин (не за (10 мин.). Прецеди ги и леко ги разстръска в гевгира.
    Намазни тавичката с оли, разпредели картофите, овкуси ги със сол черен пипер, прибави и скилидките чесън. Пече ги 30 мин, притисна ги и отново ги сложи във фурната да се пекат.
    15 мин преди края на печенето ги извади, сложи розмаринът, смесен с оцет и зехтин, разпредели дресинга върху картофите и ги пече още 15 мин.
    Този път розмаринът го постави 15 мин, преди

    ОтговорИзтриване