Сочен тиквеник с готови кори


Светли и весели празници! Бъдете много здрави, щастливи, обичани и заобиколени от прекрасни хора!



Тази година исках да направя някакъв тиквеник, който не съм опитвала досега. По принцип от известно време го правя сиропиран. Попаднах на една много интересна публикация на Йоли. Много ми хареса как изглежда тиквеника, който е показала, а и технологията ми се стори интересна защото е леко сиропиран. Довечера ще го опитаме, но на вид и ухание е невероятен. Аз го направих в постен вариант - с олио вместо масло и използвах само тиква, без сушени плодове и ядки (и двете ни баби нямат зъби и реших да им спестя мъката да чоплят).

Голямо благодаря на Йоли, че е споделила тази чудесна рецепта. Тиквеникът изглежда изключително сочен.

Адаптирано от тук.


Продукти: 5 ч.ч. настъргана тиква, 1 и 2/3 ч.ч. кристална захар, 150 мл вода, кората и сокът от 4 мандарини, ванилия, 1 ч.л. канела, около 50 мл олио + малко за намазване на баницата.
12 кори за баница (или 6 ако са по-дебели)
пудра захар за поръсване





В тавичка (22 см при мен) се постила хартия за печене. В дълбок тиган или тенджерка се изсипват тиквата, олиото, водата, захарта, мандаринените сок и корички, канелата и ванилията и се оставят да се задушат за няколко минути.
След това тиквата се изцежда и се заделя настрани останалия от задушаването сироп (него ще го използваме по-късно).



Фурната се загрява на 180 градуса. След като сместа е поизстинала се разпределя на 6 части като всяка се разпределя равномерно в края на корите и се завива на рулце след което на охлювче. Моите кори бяха фини и използвах по 2 за рулце.

Намазва се с олио и се пъхва във фурната. Пече се докато добие златисто карамелен загар. Изважда се от фурната и се залива със сиропа от задушаването на тиквата. Връща се отново във фурната за няколко минути.




Става приятно хрупкав отгоре и много сочен, но аз веднага след това го загърнах с дебела кърпа за да се задуши за да може бабите ни да хапнат без да се налага да отстраняват горната кора.

Преди сервиране се поръсва с пудра захар.








4 коментара:

  1. Чудесна и много лесна рецепта, благодаря Ви :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина е разкошен! Вече много пъти го правя. Последно го правих с пълнеж от тиква, орехи и черен шоколад. Много беше хубав.

    Поздрави,
    Галя :)

    ОтговорИзтриване
  3. От както пробвах рецептата е любимия в къщи и на приятелите ми😉 Препоръчвам с две ръце🔝🔝🔝

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на нас ни е любимият. Много се радвам, че Ви е допаднал :)
      Поздрави!
      Галя :)

      Изтриване