Сьомга със сос от каперси



Това е първият ми опит с по засукана (ако мога така да се изразя) рецепта за сьомга. Преди това съм правила единствено на скара със сол и пипер. Рецептата е от книжката "50 рецепти за риба и морски дарове" от Апетитната колекция на Бон Апети. Много ни хареса на всички вкъщи.

Продукти (за 4 порции): 4 котлета от сьомга, 2 стръка зелен лук (в оригиналната рецепта е праз лук, но аз нямах такъв), 2 винени чашки бяло вино, 1 ч.ч. течна сметана, 4 с.л. лимонов сок, 4 с.л. олио, 4 с.л. зехтин, 40 г краве масло, 2 с.л. каперси, 4 стръка копър, 1 кубче пилешки бульон, черен пипер и сол на вкус.

Котлетите се намазват с лимоновия сок, солта и олиото и се пекат на скара (аз ги изпекох на обикновен тефлонов тиган защото все още не разполагах с хубава скара, приготвях ги преди повече от месец) за десетина минути от всяка страна. Лукът се нарязва на много ситно и се запържва в сгорещения зехтин и маслото за минута и се прибавят каперсите, след това се налива и виното. Прибавя се кубчето бульон и огънят се усилва за да се изпари виното. Малко преди сосът да е готов се изсипва и сметаната и се оставя да кипне. Добавят се черен пипер на вкус и ситно нарязан копър. Веднага след като се опече рибата се залива със соса и се поднася.

0 comments:

Публикуване на коментар