Тарт Татен с ябълки и грозде




рецептата от която почерпих идея е на Веси Казакова

Продукти: 4 ябълки, 130 г захар, 50-60 г масло, 1 бутер тесто (400 г), 2 шепи грозде

за сервиране: заквасена сметана, сладолед и пр. В случая аз имах Крем "Тирамису" на Д-р Йоткер и стана много приятно комбинирано със сладкиша.

Ябълките се обелват, почистват и нарязват на парчета, гроздето се нарязва на половинки и се почиства ако има семки. В тефлонов тиган се карамелизира захарта с маслото. Добавят се плодовете и се оставят за 15тина минути на слаб огън. Плодовете се изсипват във форма (20-22 см). От тестото се изрязва кръг с диаметъра на формата и се поставя отгоре върху плодовете. Набожда се с виличка. Пече се в предварително загрята фурна до зачервяване. Сладкишът се оставя малко да позастине и се обръща внимателно върху тортена чиния.
Може да се консумира и топъл и студен. Сервира се с топка сладолед, сметана или кремче.

4 коментара:

  1. :) и това изглежда много апетитно ,въпреки че не съм опитвала такъв сладкиш ...обичам плодови неща !

    ОтговорИзтриване
  2. Опитай го, Дани! Сигурна съм, че ще ти хареса. Много е лек и приятен. А и щом обичаш плодови сладкиши.
    Можеш да го направиш с каквито плодове искаш.
    Аз тези дни гледах в сайта на Джейми Оливър един Тарт Татен с банани и мисля да го пробвам скоро.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен сладкиш, заповядай в моя блог, имам изненада за теб :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти, Маги! Ще надникна сега при теб. Малко късно публикувам коментара и отговарям, но известно време нямах възможност да пиша.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване