Беше ми останала една кутия маскарпоне от Нова година и много ми се искаше да направя някакъв сладкиш, но пък нямам никакво време тези дни и реших да направя някакъв крем. И реших да импровизирам. Получи се много добре, а и си оползотворих и маскарпонето и една кутия кондензирано мляко, която си стои от един месец в хладилника.

Продукти: 500 г маскарпоне, 1 консерва подсладено кондензирано мляко, 1 ч.л. настъргана портокалова кора, 200-300 г череши (пресни или замразени), 1 к.ч. захар

захарта се разтапя на карамел, добавят се черешите, разбъркват се добре и се оставят малко на слаб огън да покъкрят в соса който са пуснали. Докато изстинат се разбива маскарпонето с кондензираното мляко, добавя се портокаловата кора и се разсипва в чаши. Най-отгоре се разпределят черешите и част от соса.

Стана много вкусно кремче. Снимката ми не е особено хубава защото вечерно време не стават много качествени снимките с моя фотоапарат.



Преди много години за всяка Коледа пълнехме пиле с кестени и отдавна не бях правила. Тази Коледа реших да направя отново. И понеже любимият не си пада по кестените реших да сложа картофи под пилето та и той да е сит и щастлив :)

Продукти: 1 пиле, 400-500 г сварени, изчистени и обелени кестени (нарязани на по едри парчета), 4-5 с.л. масло, 250 г готварска сметана, 1/4 ч.ч. стафиди, 1/4 ч.ч. червени боровинки (накиснати в малко вода за да омекнат), 1 глава лук, галета, сол и черен пипер на вкус и щипка - две канела.

1 кг картофи нарязани на едри парчета



Маслото се загрява и в него се запържва настъргания лук, прибавят се кестените, боровинките и стафидите, сметаната и подправките. Накрая се прибавя малко галета за сгъстяване. Пилето се пълни. Слага се върху картофите и се залива с малко бульон. пече се до готовност под фолио и след това се дозапича на горна фурна докато се зачерви за десетина минути.




Тези бонбонки видях ето тук. Веднага реших да ги направя, защото имах всички продукти. Но поради липсата на ментова есенция сложих ментов сироп.

Продукти: 120 мл подсладено кондензирано мляко, 3-4 с.л. ментов сироп, зелена сладкарска боя, около 500 г пудра захар (пресята)

80 г черен шоколад за глазурата

Кондензираното мляко, ментовия сироп и боята се смесват заедно и се прибавят към захарта. Омесва се гладко тесто, което се разточва на около половин сантиметър. С формички се изрязват бонбоните и се подреждат върху хартия за печене. Когато изсъхнат напълно се разтопява на водна баня шоколада и част от тях се потапят до половина, другите изцяло. Някои оставих без глазура.

Прекрасни са за подарък на близък човек.

Честита Нова Година, скъпи приятели!

Малко късно се включвам, но нямах никакво време за писане напоследък затова и поздравите са позакъснели. Пожелавам на всички една прекрасна и успешна година изпълнена с много смях, веселие, любов и вкусотии :)