Шоколадов сладкиш със солен карамел и кашу



Това сладкишче приготвих за да почерпя за рожденият ден на мама :) Оригиналната рецепта е от този сайт. Аз направих малко промени.



Продукти: за основата: 2 кутии бисквити орео (от 175 грама), 100 г разтопено масло;
за карамела: 190 г захар, щипка сол, 200 мл животинска сметана, 1 ч.л. масло;
100 г нарязано печено солено кашу;
за ганаша: 500 г черен кувертюр, 400 мл животинска сметана, 3-4 с.л. захар мусковадо;

100 г натрошен шоколад за украса

Бисквитите се смилат и се смесват с разтопеното масло и се разпределят върху форма с подвижно дъно. Оставя се в хладилник да стегне докато се приготвят карамела и шоколадовия крем.

В тефлонов тиган се слагат 2 с.л. захар на средна температура. След като захарта се разтопи се добавят още две и така докато свърши захарта. Сметаната се загрява и малко преди да е кипнала се изсипва при карамела. Разбърква се добре докато стане гладка смес и се сгъсти (4-5 минути) и се добавят щипката сол и маслото. Карамелът се изсипва върху основата и се поръсва с ядките

В купа се начупва кувертюра на парчета. Сметаната се загрява и се сваля от огъня преди да е кипнала. изсипва се при кувертюра и се разбърква добре докато се разтопи напълно и стане хомогенна смес. Добавя се захарта и се оставя да се охлади за 5 минути. Изсипва се върху карамела и се заглажда. Настъргания/натрошен на дребно шоколад за украса се разпределя след като малко се е охладил сладкиша в хладилника.



0 comments:

Публикуване на коментар