Пълнено хлебче


По такива хлебчета се заглеждам от много, наистина много време, но никога досега не съм се замисляла да направя. Винаги ми е изглеждало много апетитно с този разтопен кашкавал. Наскоро брат ми ми сподели, че негов приятел му казал за някакъв хляб с гъби и се поразрових в Интернет и попаднах на този. Показах му го и каза, че му харесва и точно такъв е имал предвид. Малко го отлагах във времето, но ето, че му дойде ред и го направих за закуска в събота сутринта. Може да се използва и стар хляб за рецептата. Аз използвах ръжено - пшеничен хляб с тиквено семе от една от любимите ми фурнички в града.
Едно такова хлебче си го изядохме за отрицателно време за закуска и не остана и трошичка. Със сигурност ще го правя отново и отново. Хубавото е, че може много да се импровизира с него и всеки да добави любимите си продукти. Този, който ще споделя е вегетариански, но спокойно може да се добави някаква хубава шунка или бекон. Каквото и да се добави ще е вкусно със сигурност.
Адаптирано от тук.


Продукти: един хляб по избор (аз използвах ръжено пшеничен с тиквено семе с по-хрупкава кора за да ми е по-лесно да го режа. Вариант е да се използва и по-стар хляб)
за пълнежа: 10 гъбки печурки (около 150 г), 1 с.л. масло, 1 глава кромид лук, 1 ч.л. подправка за гирос (имам си една смес, която ми е от кума на мама-той си я прави, който има магазинче за гирос в Германия) или любима подправка - може мащерка, риган, каквото харесвате.към 200 г сирене гауда (или обикновен кашкавал. Моят свърши предния ден и имах едно парче гауда)

за заливката: 60-70 г краве масло, няколко стръка зелен лук нарязан на дребно, 1 с.л. маково семе, 1 с.л. черен и бял сусам смес

магданоз за гарниране


Хлябът се нарязва на кубчета като не се срязва докрай, нека долната кора остане непокътната. Една тавичка се застила с хартия за печене (ако все пак фолиото пропусне да не се нацапа тавичката) и се слага парче алуминиево фолио върху, което се поставя хляба. Трябва да е достатъчно дълго за да може да загърне целия хляб.

В тиган се загрява 1 с.л. масло и в него се задушават нарязаните на филийки гъби и нарязания на полумесеци лук. Когато са омекнали и придобили карамелен цвят се добавя подправката, обърква се и се сваля от котлона. Оставя се настрани да изстине малко. През това време се разтапя маслото за заливане и към него се прибавят зеления лук и семената.



Сиренето гауда (кашкавалът) се нарязва на филийки, които се разпределят между кубчетата от хляба. Разпределя се и гъбено лучената смес като се натъпкват надолу. Отгоре хляба се залива с маслената заливка с лук и семена и се завива като пакетче с фолиото. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15-20 минути след което се отвива от фолиото и се пече още 10 минути за коричка. Поръсва се с накъсан магданоз.

Хапва се топъл, докато кашкавала се точи на конци.






2 коментара:

  1. Страшно ми харесва твоя вариант на пълнено хлебче. Аз приготвям моето само с пресни билки и го сервирам към основни ястия с месо и винаги първо свършва хляба.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти :) Отдавна не съм правила, трябва да направя скоро :)

    Поздрави,
    Галя

    ОтговорИзтриване