Нектар от манго и нектарини


Днес си купих едно разкошно и добре узряло манго от Билла. Пазарувах обаче и доста други неща за да се заредя за през идните две седмици... и без да искам съм сложила мангото между по-твърди продукти. Като се прибрах беше се прерязало малко и се сетих, че имам и няколко презрели малки нектаринки и реших да си направя нектар. Всички знаем, че онези нектари в кутии и бутилки в магазините... ами повечето са пълни с менделеевата таблица.
Покрай моят проблем със СРЧ не консумирам особено често фрешове и пресни нектари, защото понякога ме боли корем след това. Но нямам проблем с топлинно обработените. Затова реших и този да е с топлинна обработка.

Става бързо и лесно и после единственото досадно нещо е да изчакаш да се охлади. Може да бъде и затворен в бутилчици за зимата като се сложи мъничко лимонов сок или лимонтозу и след това се кипнат бутилчиците за 15-20 минути. Аз направих малко количество, затова и нямаше нужда от това.


Продукти: 1 добре узряло манго, 3 малки зрели нектарини

захар, ако е необходимо

Мангото и нектарините се обелват, почистват от костилките и се нарязват на дребни парченца. Поставят се в тенджера и се заливат с вода така, че да ги покрие. Варят се около 10-15 минути, колкото да омекнат плодовете. Пасират се добре. Ако е прекалено гъста течността може да се добави още малко вода до желаната гъстота. Ако не ви е достатъчно сладко (зависи от сладостта на плодовете) може да добавите количеството захар, което искате.
Аз сложих 3 с.л. захар.
Разбърква се докато се разтопи и се налива в шишенца. Съхранява се в хладилник до няколко дни.
Ако искате може да стерилизирате бутилчиците за 15-20 минути. Трябва да са напълно покрити с вода.

От това количество  плодове и водата, която добавих се получи около 900 мл нектар.


2 коментара:

  1. Утре ми се струва, че ще направя пак някакъв... защото имам много презрели банани и праскови

    ОтговорИзтриване