Пиле с доматен сос на София Лорен


Невероятно вкусно пиле, което се приготвя изключително лесно. Рецептата видях за първи път в една книжка, но реших да се разровя и в интернет и да потърся повече за ястието. Адаптирах от тук.
Както винаги казвам... съвършенството е в простичките неща много често. Италианците са майстори на това. На пръв поглед толкова малко продукти, толкова достъпни и ако мога така да кажа обикновени, а вкусът, който се получава накрая е просто перфектен. Перфектна комбинация. 

В оригиналната рецепта пилето се приготвя с бяло вино, това, което промених аз е точно това. Нямах отворена бутилка с бяло вино, а имам едни бутилчици с пенливо вино и използвах него. Ястието си стана перфектно и с него.

Ще му отива много един хубав, прясно изпечен хляб :)



Продукти: 3 цели пилешки бутчета (или каквото месо от пилето предпочитате), 2 купи с нарязани на дребно обелени розови домати (или такива от консерва изцедени от течността), 1 ч.ч. пасирани пресни домати, 2 червени чушки, 1 глава лук, сол на вкус, 250 мл бяло вино (или пенливо в моя случай), 2-3 с.л. зехтин

магданоз за сервиране, розмарин




Мазнината се загрява в дълбок тиган с капак. Поставят се бутчетата (разделени на две части) да се запържат до зачервяване. Добавят се лука и нарязаните на ивички чушки. Разбъркват се от време на време, готвят се докато омекнат. Към тях се прибавя виното и се осолява. Може да сложите розмарин или любима подправка. Пилето се обръща 1-2 пъти докато течността от тигана се редуцира. Добавят се доматите и котлона се намалява на слабо. Оставя се да къкри до омекване на месото покрито с капака. (около 30-40 минути). Течността трябва да се изпари и да остане гъст сос.

В оригиналната рецепта го няма, но аз добавих 1 л. захар за да не ми киселее.

Пилето се сервира покрито със сос и се поръсва с нарязан магданоз. Може да сложите и босилек. Аз не го обичам много и затова го пропуснах.




0 comments:

Публикуване на коментар