Шоколадов сладкиш с кестени и крем с маскарпоне


Един изключително вкусен шоколадов сладкиш, истински шедьовър! Пиршество за небцето и за всички шокохолици! Правих го за първи път преди няколко месеца, но нямах време за снимки.

Адаптиран е от шоколадовият сладкиш с кестени на моята дружка и вдъхновител Инчето от Ossigeno.
От себе си добавих богат шоколадов крем с маскарпоне и кестени.

Този сладкиш направих специално за моите колеги и без да се срамя си признавам, че получих много добри отзиви. Хареса им много. Първоначално скрих това, че вътре има кестени, защото не всеки е склонен да опита.



Продукти: за тестото: 3 големи яйца, 200 г натурален шоколад, 160 г краве масло, 250 г крем от кестени (аз си вземам от Лидл, от френската седмица. Има и във фризерите в пакетче, но него не съм ползвала и не знам дали е хубав), 5 с.л. кафява захар, 1 с.л. с връх брашно, ванилия

за крема: 200 мл готварска сметана, 250 г натурален шоколад, 150-200 г крем от кестени, 250 г маскарпоне, 60 г масло
*Може да добавите захар към крема ако не ви е достатъчно сладко. Аз не съм слагала. Кремът от кестени е подсладен и ми беше напълно достатъчно. Но ако обичате да е по-сладко се чувствайте свободни да добавите на вкус.







Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня или на ниска степен в микровълновата и се оставя настрани да се охлади малко.
През това време се разбиват яйцата със захарта докато станат на гъст крем. Прибавят се шоколада, брашното и ванилията.


Сместа се изсипва в застлана с хартия за печене тавичка с размери 20/20 см. (може и кръгла форма - около 18-20 см диаметър)

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35 минути. Оставя се да изстине напълно за час - два и след това се изважда от формата. Поставя се в подходящ поднос.

За крема: в купа се поставят сметаната, маслото и шоколадът. Загряват се на ниска степен в микровълновата и се разбърква добре докато стане гладък крем. Оставя се в хладилник да изстине.
Прибавят се маскарпонето и кремът от кестени. Покрива се сладкиша с крем и се оставя да почине в хладилника.






1 коментар: