Супа от сладък картоф и кестени


Здравейте!

От толкова време се каня да пиша за тази вкусна супичка. Все започвам поста и не успявам да го завърша. Още преди месеци бях видяла рецептата в сайта на Акис. И съм я запомнила, че е със сладък картоф. Отидох в магазина за това... прибрах се с покупките и реших да я прегледам пак... Тя била с тиква 😂😂😂 Нямам идея защо в главата ми е останала идеята, че е със сладки картофи. Но беше вкусна. Много необичайна за мен. Признавам си. Но пък ми допадна. Сладникава заради кестените и сладкия картоф и много уханна заради карамфила и канелата.
Тааааа... адаптирана е от тук.


Продукти: 400 г сварени и изчистени кестени, 500 г сладък картоф, 2-3 глави шалот, 2 скилидки чесън, 2-3 с.л. зехтин, 1 литър зеленчуков бульон, сол и пипер, 2-3 счукани карамфилчета, 1 пръчица канела, чаша животинска готварска сметана

200 г бекон, нарязан на дребно

за гарниране сметана

Сладките картофи се изчистват и нарязват на едри парчета заедно с изчистения лук и скилидките чесън се посоляват и намасляват със зехтина и се запичат за около 45 минути на 180 градуса в тавичка покрита с хартия. Самите те се покриват с алуминиево фолио.

След като се опекат се слагат в тенджера, към тях се добавят кестените и се заливат с врелия зеленчуков бульон. Оставя се на средна температура за около половин час. Всичко се пасира и се добавя сметаната, карамфилчетата и пръчицата канела. Оставя се за още няколко минутки на топлия котлон.

*Ако е необходимо добавете още вода. Ако супата е твърде гъста.

В тиган се сотира бекона на висока температура. Супата се сервира със сметана и бекон.

*Може да се хапва и по време на пости ако животинската сметана се замени с ядково мляко. Вместо бекон може да се гарнира с крутони. 












1 коментар: