Шоколадова торта с вишни


Вчера баба имаше рожден ден. Имах във фризера вишни и реших да направя някаква торта с тях. Двоумих се дълго дали да използвам тях и да направя шоколадова торта или да направя морковена. Но като си помислих за шоколад и вишни... за мен това е една от най-прекрасните комбинации. Аз обожавам вишни, а и всички вкъщи много обичат. Хубавото на замразените плодове е, че се замразяват когато са в сезон и са просто прекрасни. Всяка година си замразявам плодове, които използвам докато излязат отново пресни такива. Вишни се продават в кутии по 300 грама и в Билла. Доста са хубави. Купувам си една кутия и ги включвам към десерти или към овесените ни ядки. 

Снимките на тортата не са особено хубави. Вчера и днес е доста мрачно и макар да снимам на дневна светлина до прозореца не съм доволна. Но все пак се надявам поне малко да ви загатнат колко сочна и разкошна е тортата. 



Продукти:

за блата: 
2/3 ч.ч. захар (180 гр.),
2/3 ч.ч. кисело мляко (200 гр.),
1 яйце,
1/3 ч.ч. олио (100 гр.),
2/3 ч.ч. настъргана ябълка (130 гр.),
1 ч.ч. брашно (150 гр.),
50 гр какао,
ванилия,
1 ч.л. бакпулвер,
1/2 ч.л. сода бикарбонат 

за крема:
200 мл сладкарска сметана,
400 гр. заквасена сметана,
сокът от 1/2 лимон,
закар на вкус 

за вишните:
300 гр. вишни,
100 мл вода,
7-8 с.л. захар,
3 с.л. нишесте разтворено в малко вода

50 гр. черен шоколад за украса,
100 мл. подсладено слъжица мед прясно мляко за сиропиране


За блатовете:

Фурната се загрява на 200 градуса. В купа се разбиват яйцето и захарта, добавя се киселото мляко с угасената в него сода, олиото и ябълките. Към тях се прибавят сухите състави и се разбърква добре. 
Използвах ринг с диаметър 20 см, но може да използвате и по-голям. Блатовете ще станат по-тънки. 
Сместа разделих на 2 и изпекох 2 блата.
Първоначално се пече за 5 минути на 200 градуса след това се намалява на 180 и се доизпича до готовност. Това зависи от фурната ви. Забодена клечка за зъби в блата трябва да излезе суха, без полепнали трохи. Отнема около половин час. 
Блатовете се охлаждат.

През това време се приготвят вишните. В тиган или удобен съд се изсипват вишните, захарта и водата. Бихте могли да добавите и сокът от половин лимон за да стане по-киселичко, но според мен вишните са си достатъчно кисели. Когато поври няколко минути към тази смес се добавя разтворенето нишесте и се разбърква енергично докато се сгъсти.

Докато вишните изстиват се приготвя крема. Той е изключително лесен и бърз. Не обичам чиста сметана, идва ми леко тежичка, но с добавянето на заквасена сметана става доста свеж крем. Разбива се сладкарската сметана, към нея се добавят сока от лимон и заквасената сметана. Добавя се захар ако е необходимо и нека да е на вкус. При мен бяха няколко лъжички пудра захар.

Сиропират се двата блата с подсладеното мляко. В ринг се поставя първият блат. Върху него се разпределя 1/3 от вишните със соса. Намазва се с крем и се разпределя другата 1/3 от вишните. Отгоре се поставя втория блат. Намазва се с крем (оставете малко за измазване на тортата отстрани) и в средата се разпределя останалата част от вишните. Украсява се с нарязан на люспи черен шоколад.
Можете да я украсите и по ваш вкус, аз в момента разполагах с тези продукти.

Тортата се оставя да престои в хладилника, най-добре за през нощта.








2 коментара:

  1. Мога да оценя една рецепта и без да е с перфектни снимки, но твоите в случая показват много. Вярно е, че можем да публикуваме избирателно, да готвим специално заради блога и да впечатляваме света с перфектност, но истината е съвсем различна. А да се лишим от чудесна рецепта, като тази, само защото снимките не ни задоволяват, за мен е тъпо. Нямам намерение, нито цел да изграждам фалшиви мнения за себе си, демонстрирайки изумителен талант, чрез подборна фотография. Ценя това и в другите.
    Мечтая за парченце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Наистина не съм от този тип готвещи за блога специално. В крайна сметка това ще си остане моето местенце пък дори да бягам от перфектността.
      Макар да ми се иска да се науча да снимам по-добре, но засега не ми е и цел. Пък не знам дали и някога ще ми е цел. Засега си се забавлявам.
      Благодаря ти за думите. Тортата наистина беше много вкусна. Забавното беше, че мама била взела "Шварцвалд" за да се почерпи за наше здраве. Та и в тях са били на шоколад и вишни. Аз не знаех, че Шварцвалд и е най-любимата торта, та ще попрочета за нея да я направя в оригинал като идем там. :)
      Поздравииии! :*

      Изтриване