Мармалад от праскови и банани


Рецептата я прочетох от едно от кулинарните списания. Беше на гърба (от предложенията на Dr. Oetker) и беше с кайсии и банани. Вчера ми донесоха 1 щайга с праскови и се чудих какво да ги направя и се сетих че имам банани в хладилника, спретнах няколко компота и от по меките части нарязах за мармалада. Аз още от по миналата година му бях хвърлила око, защото много обичам банани. Много е дъхаво сладкото :)

Продукти: 500 г обелени праскови, 500 г банани, 500 г захар, 1 пакетче лимонена киселина, 1 пакетче от гел фикса Екстра 2:1 на Dr. Oetker

Прасковите се обелват и изчистват от костилките, нарязват се на дребно и се отмерват 500 г, същото се прави и с бананите. Плодовете се смесват с лимонената киселина в съда в който ще се вари сладкото. От 500-те г захар се отделят 2 с.л. и се смесват с гелфикса. Разбърква се добре с плодовете и се оставя да заври на бавен огън. След това се добавя и останалата захар. Бърка се енергично 5-10 минити и мармалада се разсипва докато е горещ в бурканчета. Обръщат се с капачките надолу за 5 минути.

2 коментара:

  1. ммммммммммм Галка, сигурно е страшно вкусно???......и то направо така да си го хзпваш....ще трябва да го пробвам.

    ОтговорИзтриване
  2. На мен много ми хареса. И понеже на едното ми бурканче превъртя капачката и не ми се прехвърляше в ново бурканче си го оставих за да направя някакъв сладкиш тези дни.

    ОтговорИзтриване