Домашният течен шоколад на баба





Не е някаква тайна рецепта, знае се от всеки, но аз си я знам като "рецептата на баба". Така правим течен шоколад откакто се помня. И понеже някои от грамажите са доста неясни и баба не си спомня някои неща като примерно колко грама е било това пакетче сухо мляко някои неща ги правим винаги на око. Аз ще запиша как направих шоколада днес. Това беше моят първи опит и стана чудесен. Едва ли има някой който да не си спомня с умиление за детските си години и течният шоколад на баба :)
Сканирах и листчето с рецептата вече доста зажълтяло и позакъсано.




Продукти: 250 г меко краве масло, 2 и 1/2 ч.ч. сухо мляко, 1 ч.ч. топла вода, 2 ч.ч. захар, ванилия, 50 г тъмно какао (може и повече)

Сухото мляко се разтваря в топлата вода. Маслото се разбърква със захарта до гладка консистенция, прибавя се ванилията, разтвореното мляко и накрая какаото. Насипва се в бурканчета и се поставя в хладилник :)

Че е калорично и тежко... така е, но от време на време можем да си доставим това удоволствие и да се впуснем в приятни детски спомени :)

2 коментара:

  1. Страхотно! И аз отдавна се каня да направя, но не знам кога ще му дойде времето.

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, наистина е толкова вкусен и не мога да се спра да надничам в хладилника с лъжица в ръка. Но ще се спра, че е изненада за брат ми и накрая да не се наложи да показвам празни бурканчета.
    Ще му дойде времето и при теб :)
    Прекрасна и прохладна вечер!
    Поздрави,
    Галка

    ОтговорИзтриване