Усукана питка

Рецептата открих в интернет след като се бях разровила да търся интересни питки.
Ето тук можете да намерите начина на разрязване и усукване на питката в оригинал. Аз лично нямах време да правя снимки по време на процеса на работа. Питката стана много вкусна, аз пропуснах сиренето.


Продукти: килограм брашно, 50 г разтопено масло, 3 яйца и 1 белтък /жълтъка се запазва за намазване отгоре разреден с мъничко прясно мляко/, 150 мл прясно мляко, 300 мл гъст айрян, 2 пак суха мая /или 1 кубче прясна/, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар.

Масло за намазване 50 г - разтопено



Маята се разтваря с малко топло прясно мляко, брашно, солта и захарта. Трябва да се получи малко по гъсто от боза. оставя се да се удвои и се замесва заедно с останалите продукти на меко тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на 4 топки. В тавичка се постила хартия за печене и се намазва добре с разтопено масло. Отгоре се разстила / в момента нямам точилка и го разстлах с ръце/ едната топка, намазва се обилно с разтопено масло и отгоре се повтаря и с останалите топки тесто. Накрая се разрязва с остър нож като цвете като всяко "листенце" се усуква 3-4 пъти. Оставя се да втаса питката и се намазва с жълтъка. Пече се до зачервяване.



0 comments:

Публикуване на коментар