Ягодова Тортичка с маскарпоне и бял шоколад


Продукти: за блата: 3 яйца, 90 г кристална захар, 80г. брашно, ванилия

за сиропа: 3/4 ч.ч. захар, 3/4 ч.ч. вода, сокът от половин лимон

за крема: 200 мл сладкарска сметана, 200 г бял шоколад, 1 пак. крем Оле с вкус на ягода на д-р Йоткер, 250 г маскарпоне

1 малко бурканче сладко от ягоди и портокали или сладко по избор, 100 г пресни ягоди нарязани на парчета

Белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците на гъст крем със захарта и ванилията. Белтъците се прибавят внимателно към жълтъчената смес и след това се добавя и брашното. Внимателно се разбърква с дървена бъркалка.
Фурната се загрява на 180 градуса. В тавичка или форма за торта с 20 см диаметър се поставя хартия за печене се намазва с масло и се поръсва с брашно. Сместа се изсипва и се пече до зачервяване.
Блатът се изважда върху решетка и се оставя до пълното му изстиване.

Захарта, водата и лимоновия сок се варят няколко минути до леко сгъстяване. Отстранява се от огъня и се оставя да изстине.

Сладкарската сметана се загрява и в нея се начупва белия шоколад. Разбърква се до пълно разтваряне. Оставя се да изстине и се прибира във фризера до пълно изстудяване. Към студената смес се добавя крем Оле и се разбива според инструкциите на пакетчето. Към тази смес се прибавя и маскарпонето. Купата се покрива с фолио и се прибира в хладилника.

Сглобяване на тортата:
Блатът се разрязва на две части. Сиропира се долната част намазва се с ягодовото сладко. Отгоре се покрива с половината крем и се нареждат парченцата ягодки като се притискат за да потънат. Втория блат се сиропира също и се поставя отгоре. Покрива се с крема и най-отгоре останалото сладко.

0 comments:

Публикуване на коментар