Постни банички с карамелизиран лук


Вече ви показах малките ми зелничета от Бъдни вечер, а днес ще ви покажа друг постен вариант за всички любители на лука. У дома не са много, само брат ми, което значеше повече за него.
Както казах тестото е разкошно и се работи много лесно с него. Може да опитате и с плънка по ваш вкус и избор.

Адаптирано от баничките на Инчето.


Продукти за 8 банички: за тестото: 1 ч.ч. брашно*, 1 ч.ч. фино царевично брашно (внимавайте да не вземете царевичен грис погрешка), 1/4 ч.ч. олио, 1/3 ч.ч. топла вода, 2 щипки сол
за пълнежа: 4 големи глави кромид лук, сол на вкус, червен пипер, шарен пипер, риган, малко олио
брашно за разточване


Лукът почиства и се нарязва на полумесеци след което се карамелизира в малко олио и след това се подправя с подправките. Оставя се да изстине.



Брашната и солта се пресяват. От всички продукти се замесва меко и нелепнещо тесто, което се завива в свежо фолио и се оставя настрана за половин час.
Разделя се на 8 части и от всяка част се разточва много тънка кора. Наръсва се с около 2 с.л. от мекия карамелизиран лук и се навива на рулце, което се навива на охлювче. Притиска се леко с длан и се поставя в постлана с хартия за печене тава. Така се процедира и с останалите кори. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20-25 минути. След като се изпекат се завиват в кърпа.







2 коментара:

  1. Майстор си! <3
    А с брат ти сме от една група значи, защото и аз много обичам лук :))

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Инче <3
    А той обожава лук, гъби и картофи. Може само на това да си кара. Едно време разменяхме картофи за пържоли :D
    Аз не си падам по лука. Не обичам да го ям (освен онзи пържения в кутии от Лидл, който си ръся на салати - http://promocii.bg/files/parjen-luk-1.jpg ), но пък не мога да си представя манджа без лук. Така хубаво да ми ухае.

    ОтговорИзтриване