Сироп Тути-Фрути и един нов портрет


Бяха ми останали няколко дюли (те бяха повечко, но една по една "падаха" развалени, защото не мога да ги ям сега) и реших преди да се е наложило да изхвърля всички да направя сироп за моят мъж. Той много обича домашни сиропи и онзи ден се захванах да го направя. Използвах още ябълки и сок от мандарини.


Продуктите са ориентировъчни. Може да се ползват и по-голямо количество плодове, аз използвах тези с които разполагах в момента. Сиропът с дюли и ябълки се приготвя по сходен начин на желето от дюли, но се вари за по-кратко време.

Продукти: 3 големи дюли, 2 ябълки, сокът от 8 мандарини, захар, лимонтузу

Плодовете се измиват много добре и се нарязват на парчета. Може да са и по-едри. Не е проблем. Поставят се в тенджерка и се заливат с вода. Трябва да ги покрие хубаво - 2-3 пръста над плодовете. Варят се около 40 минути след което се прецежда сока в друга тенджерка. Добавя се сокът от мандарините. На всеки 1 литър сок се слага половин кг захар.
Сокът се вари със захарта в продължение на 15-20 минути, добавя се 1/4 ч.л. лимонтузу.
Сиропът се изсипва в стъклени бутилки. Ако правите по-голямо количество може да ги стерилизирате за 5-10 минути. В случая при мен излезе точно 1 литър и оставих бутилката така в хладилника.
Сиропът е много ароматен и вкусен, точно колкото и желето от дюли.
Освен за пиене може да се използва и за сиропиране на сладкиши. Моята дружка Цвети ми каза, че сиропът от дюли бил подходящ за кашлица. Макар, че у дома едва ли ще устиска.


И идва ред да споделя какво нарисувах днес. Всъщност картините са две, но тази си я харесвам повече :) Много ми е приятно да си рисувам. Радвам се, че се отпуснах. Действа ми много успокояващо. Особено сега след като ми отложиха приемането в болница със седмица... Вместо да се напрягам и да мисля глупости... вадя четките.




2 коментара:

  1. Супер! Много ми харесва комбинацията между сироп и портрет!!! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Сърдечно благодаря! :)
    Поздрави,
    Галка

    ОтговорИзтриване